Göz kırpmayı vücut bir refleks olarak gerçekleştirir. Bununla birlikte göz kırpma bilinçli olarak da gerçekleştirilebilir. Göz kapakları açılıp kapanarak gözyaşının yayılmasını ve gözlerin nemli kalmasını sağlar. Göz kırpmak gözün kurumasını engeller. Göz kırpma refleksi dışarıdan gelen toz, gözü tahriş edici maddeler, çok parlak ışık ve göze zarar verebilecek yabancı cisimlerden gözleri korur.
10 MADDEDE GÖZ KIRPMA HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER
1) Bebekler ve çocuklar dakikada sadece iki kez göz kırparlar. Ergenlik döneminden sonra göz kırpma refleksi dakikada 14 ila 17 ye kadar çıkabilir ve insan hayatı boyunca bu sayıda göz kırpmaya devam eder.
2) İnsanlar genel olarak konuşurken, acı çekerken, gerginken daha fazla göz kırpar.
3) Okurken ya da korku halindeyken daha az göz kırparız.
4) Stres altında olmak göz yorgunluğuna ve gözlerin ışığa karşı daha hassas olmasına eden olur. Bu yüzden stres, kaygı ve yorgunluk daha fazla göz kırpmamıza neden olur.
5) Bazı insanlar stresten kaynaklı olarak daha çok göz kırpsa da bu durum daha sonraları bir tik haline gelebilir.
6) Uzun süre okumak, bilgisayarın başında çok vakit geçirmek göz yorgunluğuna neden olur.
7) Araştırmacılara göre görsel uyarıları kapatmak yani göz kırpma eylemi, dikkatin odaklanması için bilinçaltında birer dinlenme noktası olarak görülüyor.
8) Araştırmalara göre göz kırpma anları rastgele gerçekleşmez. Görünüşte öyle gözükse bile insanların öngörülebilir zamanlarda göz kırpma eylemini gerçekleştirdikleri ortaya çıkmıştır.
9) Vücudun en hızlı kasılıp gevşeyen kasları göz kapaklarında bulunur.
10) Filipinler'deki aktör, komedyen ve TV sunucusu olan Paolo Ballesteros, bir canlı yayın yarışması sırasında 1 saat 17 dakika ve 3 saniye süreyle gözünü kırpmadan resmi olmayan bir dünya rekoru kırmıştır.