Contemporary Istanbul'un 18'inci yılında yine dünyanın dört bir yanından sanatçı ve sanatsever bir araya geldi. Sanatın çekim gücü beş gün boyunca insanları şehrin yoğun temposundan uzaklaştırdı. Tersane Istanbul'da 27 Eylül'de ön izleme ve 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında genel ziyaretçilere açık olan fuarda, çağdaş sanatın tüm renkleri sergilendi. İlk günün akşamında görkemli bir gala gecesinin de yapıldığı fuar, yerli ve uluslararası sanatçıların, geleneksel ile dijital eserleri buluşturdu.
Suzan Sabancı Dinçer, Ali Güreli
Fuara, cemiyet ve iş dünyasından isimler, koleksiyonerler ve sanatseverler katılarak yapıtları keşfettiler. İstanbul'un en büyük çağdaş sanat fuarı bu yıl 22 ülkeden 67 çağdaş sanat galerisinin eserlerine ev sahipliği yaptı. Fuarın ilgi çeken bölümlerinden biri CI Photo Focus alanı idi. Borusan Contemporary iş birliğiyle gerçekleşen CI Photo Focus'ta, fotoğraf sanatına farklı bakışların dünyadan örnekleri sergilendi.
Oya Eczacıbaşı
Ziyaretçiler bu bölümde Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu sanatçılarının yanı sıra, sekiz ülkeden 22 sanatçının eserlerini keşfettiler. Akbank Sanat, bu yıl Hasan Bülent Kahraman küratörlüğündeki "Belki de bir 'Şaka'dır" adlı sergisi ile fuarda yer aldı. Ardan Özmenoğlu ve Fırat Engin imzalı eserlerin yer aldığı sergi, gülmeyi ve şakayı hatırlamak için yeni bir yol sunuyordu.
Hakan, Arzu Sabancı
Sanat ve teknolojiyi buluşturan "The Electric Al Canvas" enstalasyonu, fuarın ilgi çeken bölümlerindendi. Yeni BMW i5'ten ilham alan enstalasyon, Borusan Otomotiv'in distribütörü olduğu BMW Türkiye'nin katkılarıyla, Art Basel'den sonra İstanbul'da sergilendi. Yapay zekanın, 50 bin görselden ürettiği soyut animasyonlar, otomobilin üzerine yansıtılarak izleyiciyi de içine alan bir deneyim yaşattı. Türk Hava Yolları Miles & Smiles, Ertuğrul Güngör & Faruk Ertekin ile Contemporary Istanbul'da yer aldı.
Elif Dürüst
Güngör ve Ertekin, Kütahya'ya ve yaşadıkları kentin eski anılarına, kullandıkları seramik malzemenin geçmişine odaklanıyordu. Ömer Pekin, Que Granit iş birliğiyle taş malzemeden yarattığı eseriyle fuara katıldı. Kaba taş anıtlardan ilham alan Ömer Pekin, geniş bir metal kubbenin altında üç duvardan oluşan bir pavyon tasarladı. Bu duvarlar, üst üste istiflenen atık fayanslarının geri dönüştürülmesiyle şekilleniyordu. Sanatçı Artem Martis, Stargrup iş birliğiyle ileri dönüşüm "Cam Heykeller"ini sergiledi.
Şirin Yalçın
Martis, inşaat projelerinin cam artıklarını sanat eserlerine dönüştürmüştü. Bu yıl dış mekanda, heykel ve enstalasyonlardan oluşan The Yard açık hava sergisi yine Haliç kıyısının büyülü atmosferinde ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşattı. Fuar girişinde Sevil Dolmacı Art Gallery'nin, The Yard adlı kamusal proje kapsamında iş birliğiyle gerçekleşen enstalasyonlar ilgi çekti.
Rosella Karabacak
Galerinin temsil ettiği Meksikalı sanatçı Bosco Sodi'nin Türk bayrağından ilhamla ürettiği enstalasyonlar, Marc Olivier Wahler küratörlüğünde sergilendi. Yurt dışından katılan, geleneksel teknikle dijitali buluşturan çağdaş sanatçı Zhuang Hong Yi'nin "pirinç kağıdı" üzerine akrilik çalışmaları, Hofa Galeri'de ilgiyle karşılandı. Dijital sanat alanında, fuarın partneri olan LG ile yapılan iş birliğiyle yaratılan dijital eserler de öne çıktı. LG Oled Art projesi kapsamında, Arjantinli sanatçı Cecilia Bengolea'nın heykel video serilerinden bir seçki, LG'nin platformunda TV ekranlarında sanatseverlerle buluştu.
Serdar Bilgili, Fettah Tamince
Aylin Tahincioğlu
Nesrin Esirtgen
Yasemin-Hasan Bülent Kahraman
India Bourland Grimstad, Haluk Akay Dinçer
Ebru Döşekçi, Edwina Sponza
Esra Civelek
Yonca Ebuzziya
Aylin Uçkunkaya, Rıfat Dedeman, Evrim Uçkunkaya
Emre-Maide Kurttepeli
Sevil Dolmacı
Ali Elmacı
Sarp Kerem Yavuz
Olgaç-Eda, Turgay Artam
Sevan Bıçakçı
Yosun Güreli
Esra Ekmekçi
Didem Yağcı, Zeynep Fıratoğlu
Fırat Engin, Ardan Özmenoğlu