Düşünmek istemediğiniz halde düşünmeden yapamıyor beyninizin bir tarafı öyle bir şeyin olamayacağını söylediği halde diğer tarafı bunu kabul etmiyorsa obsesif kompülsif bozukluğunuz olabilir.
Bir takıntının olmadığını mantık dışı olduğunu bildiği halde tekrar tekrar zihninizi meşgul eden kontrol altına alınamayan düşünceler düşünce tarzının sebep olduğu sıkıntının yok olması için bir kontrolü bir hareketi defalarca yapmak zorunda bırakan psikiyatrik bir bozukluktur.
Bu rahatsızlığı olan kişiler eğer zihinlerini kurcalayan aşırı veyahut mantıksız gelen ama yine de yapılan tekrarlayıcı davranışlar sergilemezse saplantı bozukluğu daha da kötüye gidebilir. Bazen rahatsızlığından dolayı yaptığı davranışlardan kaynaklı günlük rutin işlerine devam edemez ve hayat kaliteli düşer ve gün içerisinde hem ruhen hem bedenen çok fazla yorulurlar.
Takıntı zorlantı bozukluğu olarak da adlandırılan obsesif kompülsif bozukluğu; kişinin tekrarlayıcı, kaygı verici, utandırıcı, korkutucu düşünceler, şüpheler mantık dışı isteklerle mücadele ettiği; tüm bu sıkıntıları bir nebze rahatlatmak kontrol edebilmek için tekrarlayıcı bazı davranışları vücut hareketlerini veya zihinsel uğraşları yerine getirdiği psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığının genel olarak sıkılıkla görüldüğü bazı belirtileri ise şunlardır;
Kişinin kıyafetine veya bedeni toz kir zehir gaita idrar deterjan gibi insan teması gibi bir şeyin kendine veya elbisesine değmesiyle kendini olduğundan fazla kirli hissetmesidir. Örnek vermek olursa evinize bir misafir geldi ve gittiklerinde tüm oturdukları yerden yedikleri kaşığa kadar hepsinin defalarca temizleyip yıkama isteği obsesif kompülsifin yaygın belirtilerindendir.
Kuşku obsesyonun da ise sürekli bir şeylerden şüphelenme kuşkulanma acaba gibi belirtiler gösterebilir. Buna da örnek verecek olursak evden çıktınız ocağı kapattığınızı biliyorsunuz ama gittiğiniz yerde sürekli aklınız ocak da ve evde kalır aslında kapattınız ama size o kapatma anı biran aklınızdan sanki çıkmış gibi olur ve en sık görülen obsesyonlardandır.
Bu obsesyonda da isminden de anlaşılacağı gibi istemsizce bir şeylere dokunma isteği görülür. Örneğin Sabah işe giderken kapıdan çıkmadan kapının yanındaki kapıya dokunmadan çıktığınız da o gün başınıza kötü bir şeyler gelecekmiş hissi buna örnek verilebilir.
Sayma obsesyonunda da bir işi yaparken bir şey yerken veya spor yaparken belli bir sayıya kadar yapmak zorunda hissetme ve yapmadığında başına kötü bir şey geleceği düşüncesidir bu obsesif kompülsife örnek verecek olursak da Bir anne çocuklarını ve eşini bir yere gönderirken 3 defa onlara güle güle demediğinde başlarına bir şey geleceğini düşünür.
Bu obsesyonlar en sık görülen obsesyonlardır. Bunlar Haricinde diğer belirtiler şunlardır;
Bu tanının konulmasında en hızlı yöntemlerden birisi olan ve psikiyatristlerin bu tarz şikayetler ile gelen hastalara genellikle sorduğu sorulardan sadece birkaçından oluşan test;
SORU 1: Bir hastalık veya bir şey bulaşacak korkusuyla eşyalara dokunmaktan korkuyor musunuz?
Soru 2: Sevdiklerinizin hakkınızda düşünmediğini bildiğiniz halde kötü şeyler düşündüğü kanatın da mısınız?
Soru 3: Eşiniz kız arkadaşınız veya erkek arkadaşınız hakkında sürekli zihninizi kurcalayan acaba aldatıyor mu acaba yalan mı söylüyor diye sürekli düşünüyor musunuz?
Soru 4: Evde ütü yapıyordunuz ütünüz bitti evden çıkacaksınız fişi çektiğinizi bildiğiniz halde tekrar tekrar o fişe bakma isteği duyuyor musunuz?
Yukarıdaki beş sorudan oluşan test kısmındaki sorulara verdiğiniz cevaplar evet ise sizde bir obsesif kompülsif hastası olabilirsiniz. Daha uzun testler ve kesin tanı ve tedaviler için işinde profesyonel kişi ve kurumlara başvurmanız da oldukça fayda olacaktır.