Bir inşaat projesine başlanılabilmesi için öncelikle belediyeye yapı ruhsatı için başvurulması gerekmektedir. İnşaat firması belediye tarafından verilecek olan bu yapı ruhsatını aldıktan hemen sonra projeye başlamalı ve belirli bir süre içerisinde bitirmelidir.
İnşaat firması projeye başladıktan sonra belediyedeki onaylı proje bir CD'ye aktarılır ve dairelere ait olacak olan arsa payları belirlenir. Böylece daireleri satın alacak olan kişilerin arsa payları belirlenmiş olur. Oluşturulan bu bağımsız bölüm listesi ile tapuya başvurulur. Tapuda bu bilgiler ışığında kat irtifakı listesi düzenlenir ve kat irtifakı tapuları çıkarılır.
Kat irtifakı tapuları ile kat mülkiyeti tapuları aynı gözükmektedir. Bu durum pek çok insanda kat irtifakı ile kat mülkiyetinin aynı şey olduğu düşüncesine yol açabilmektedir. Oysaki kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasında bariz farklar bulunmaktadır. Kat irtifakı tapusu olan gayrimenkulün kontrolü belediye tarafından yapılmaz. Kat mülkiyetli tapularda ise belediye projeye uygunluk kontrolü yaptıktan sonra yapı kullanımı için izin belgesi verir. Bu belge daha sonra tapuya gönderilir ve kat mülkiyetli tapuya çevrilir.
Kat mülkiyeti tapuda tapu alındıktan sonra herhangi bir kontrol yapılmadığı için müteahhit kolaylıkla proje üzerinde değişiklikler yapabilir. Proje içerisinde daire olarak kullanılmayacak garaj ve sığınak gibi alanları daireye dâhil edebilir. Kat irtifaklı tapular ise krediye uygun değildir. Bazı bankalar kat irtifakı üzerine çekilmek istenen krediyi onaylamayabilir. Aynı zamanda kat irtifakı tapuları ancak iskân ruhsatı alındıktan sonra kat mülkiyetine çevrilebilir. Bu durumda müteahhitin iskân ruhsatı alıp almadığına dikkat edilmelidir. İskan ruhsatı olmadan kat mülkiyetine geçinilemeyeceği için müteahhit eğer iskan ruhsatını almazsa bunu kat sahiplerinin alması gerekir. Kat sahipleri iskân ruhsatını alabilmek için belirli bir bedel ödemek zorunda kalabilirler.