PETER LINDBERGH İLE FOTOĞRAFTA REALİZM

Güzellik normlarını zamansız fotoğraflarla yeniden tanımlayan ünlü fotoğrafçı Peter Lindbergh’in 220 fotoğrafı “A Different Vision on Fashion Photography” sergisinde 4 Şubat 2018’ kadar ziyaretçilere açık. Sergi kronolojik olmaktan öte, Lindbergh’in sosyal düzlemde humanist portrelerini onun gözünden görmek açısından oldukça önemli.

25 Ekim 2017 Çarşamba 12:48 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi

Elif ÖKSÜZ – elif.oksuz@alem.com.tr

Moda dünyasını 1980 yılından bu yana çektiği fotoğraflarla, bir anlamda, yönlendiren Peter Lindbergh, kendi estetik kodlarını yaratan, özellikle siyah beyaz fotoğraflarıyla bilinen en tanınmış fotoğrafçılardan biri. 7 Ekim’den bu yana İtalya’nın Turin kentinde bulunan Reggia di Venaria’nın birinci katında görülebilen sergide 220 fotoğrafın yanında, fotoğrafçının daha önce hiç görülmemiş kişisel notları, story board’lar, polaroidler ve negatifler yer alıyor.

“A Different Vision on Fashion Photography” ismini taşıyan sergi, 1978 yılından bu yana Peter Lindbergh’in kariyerine tanıklık etmemize olanak sağlıyor. Moda sektörünün en etkileyici fotoğrafçılarından biri olarak gösterilen Lindbergh’in yıllar içinde gelişen hayal dünyasını dokuz farklı bölümde görmem mümkün bu sergide. 

JULIANNE MOORE, NEW YORK, 2008, VOGUE ITALYA

Süpermodeller, modacılar ve dansın Lindberg’in hayatındaki yeri

 

Galerinin “Supermodels” bölümü, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington ve Tatjana Patitz gibi şimdinin çok bilinen ama o dönemde genç ve henüz fazla tanınmamış isimlerini bir araya getiriyor. Buradaki video gösterimleriyle Lindbergh, bu modellerin 25 yıl sonra bile güzelliklerinden ve kişiliklerinden hiçbir şey kaybetmediklerini ziyaretçilere göstermeyi amaçlıyor. 80’li yılların başında fotoğrafçı, alışılagelmiş ve değişeceği düşünülmeyen kuralları yıkarak Comme des Garçons, Giorgio Armani, Prada, Donna Karan gibi markalar için reklam kampanyası fotoğrafları çekti. Farklı dönemlerde 25 moda tasarımcısı ile yaptığı iş birlikleri ve bu moda evlerine getirdiği yeni imaj ise “Couturiers” bölümünde sergileniyor.

MADONNA, LOS ANGELES, 1994, HARPER'S BAZAAR

Maskülenlik ve feminizm

 

Lindbergh’in fotoğrafa olan hümanist yaklaşımı ilhamını, cinsiyet eşitliğinden aldı ve moda endüstrisinin alışkanlıklarını maskülenlik ve feminizm üzerindeki oyunlarıyla değiştirdi. Cinsellik meseleleri ve politik demeçler “Zeitgeist” bölümünde sergilenirken, burada Vogue İtalya’da yer alan New Age fotoğraf serisi yer alıyor. Peter Lindbergh, 2014 yılında verdiği bir röportajda “Günümüz fotoğrafçılarının rolü bu olmalı: Kadınları özgürleştirmek ve sonrasında gençlik ve mükemmeliyet korkusundan her bireyi özgür kılmak.” Lindbergh de her zaman bir kişiyi gençlik ve güzellik standartlarının ötesinde, yaştan bağımsız daha yüce bir anlayış olduğuna inandı.  Moda fotoğrafçılığının aşırı oynanmış fotoğraflarından ziyade, doğal görüntüyü yakalama çabası da hep bu yüzden.


RICHARD GERE, NEW YORK, 2015, W DERGİSİ

JOHN GALLIANO, PARİS, 1996, HARPER'S BAZAAR

Peter Lindbergh, 1989 yazında beş genç modeli New York’ta çektiğinde sadece Vogue’un Ocak 1990 kapağını çekmekle kalmadı, süpermodeller Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington ve Tatjana Patitz’in bir anlamda doğum sertifikasını da imzaladı. Fotoğraf, bu isimleri hem ilk kez bir araya getirdi hem de modada yeni bir dönemi başlatıp kadın güzelliğine yeni bir boyut getirdi. 

EN ÇOK OKUNANLAR

Gökyüzünün Ritmine Göre Cilt Bakımı

Gökyüzünün Ritmine Göre Cilt Bakımı

7 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

37 dakika okunma süresi
Diyet Bozmayan Tatlı Alternatifleri

Diyet Bozmayan Tatlı Alternatifleri

5 dakika okunma süresi
“Back in Action” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Back in Action” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

9 dakika okunma süresi
2025 Oscar Adayları Açıklandı

2025 Oscar Adayları Açıklandı

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

2025'te Mutlaka Görülmesi Gereken Sanat Etkinlikleri

2025'te Mutlaka Görülmesi Gereken Sanat Etkinlikleri

2024 Art Basel Paris Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2024 Art Basel Paris Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lara Sayılgan Eserleriyle Contemporary İstanbul'da

Lara Sayılgan Eserleriyle Contemporary İstanbul'da

Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

Sonbahar 2024 Sergileri

Sonbahar 2024 Sergileri

Aralık Ayı Sergileri

Aralık Ayı Sergileri

Dior'dan Peter Lindbergh'e Saygı Duruşu

Dior'dan Peter Lindbergh'e Saygı Duruşu

Ömer Atakan “Silver Screen Icons, Cinematic Pop on Paper” Sergisiyle La Plage Suadiye'de

Ömer Atakan “Silver Screen Icons, Cinematic Pop on Paper” Sergisiyle La Plage Suadiye'de

Çiçeklere Övgü

Çiçeklere Övgü

Şubat Ayı Sergileri

Şubat Ayı Sergileri

Güney Fransa'da Sergi

Güney Fransa'da Sergi

Dokuzuncu Uluslararası Sinop Bienali Başladı

Dokuzuncu Uluslararası Sinop Bienali Başladı