Dünyaca tanınmış medya sanatçısı Refik Anadol'un "Machine Hallucinations: Nature Dreams-Last Memory" (Makina Halüsinasyonları: Doğa Rüyası-Son Hatıra) adlı dijital tablosu, düzenlenen açık artırmada 327 bin dolara satıldı. Müzayede, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı amacıyla Social Alpha Foundation tarafından düzenlendi.
Los Angeles'taki stüdyosunda her çeşit dijital veriyi işleyerek, etkileyici bir görsel malzemeye dönüştüren Refik Anadol, bu eserinde de doğanın yeşilliklerinden "Son hatıra"yı sunuyor. Yeryüzüne ait değişen, dönüşen parçalarla; yemyeşil ormanlar, dağlar arasında büyülü bir yolculuk yaptıran eser, dünyamıza ait milyonlarca adet fotoğraf hatıralarından oluşuyor. Bu dijital tablo, müzayedede satılan en pahalı ikinci eser oldu. Açık artırmada Beeple'ın "Ocean Front" (Okyanus Cephesi) adlı tablosu da 6 milyon dolara alıcı bularak en pahalı tablo oldu.
Müzayedede Refik Anadol ve Beeple'ın yanı sıra Sara Ludy, Kyle Gordon, Reisinger Andres gibi sanatçıların da eserleri satıldı. Satılan eserlerden elde edilen tüm gelir iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarına katkıda bulunma amacıyla Open Earth Foundation'a (Açık Yeryüzü Vakfı) bağışlandı.
Her zaman "hayal gücünün ve teknolojinin kenarında yaşadığını" belirten Anadol, bugünlerde İstanbul'da Galeri Pilevneli Dolapdere'de, uzaydan ilham alan "Makine Hatıraları: Uzay" adlı sergisiyle yoğun ilgi görüyor. sanatçı, dünyanın önemli şehirlerinde müze ve galerilerde dijital heykeller ile tablolarını sergiliyor. Anadol'un daha önce de "Kuantum Hatıralar- Doğa Rüyası" serisi, Avustralya Melbourne'de, National Gallery of Victoria'da sergilenmiş; yoğun ilgi görmüştü. Sanatçı, bu projesinin 200 milyon adet fotoğraf hatıralarından oluştuğu belirtmişti