Mamut Art Project’in 8. edisyonu 27 Ekim’de çevrim içi platformda ve Yapı Kredi Bomontiada’da sanatseverlerle buluşmaya başladı. Dünden bugüne Mamut Art Project’in serüvenini sizden dinleyebilir miyiz?
Mamut Art Project, ulaşılabilir sanat alternatifi olarak yola çıkan ve her yıl yeni sanatçıların üretimleriyle gelişen bir proje. Türkiye’deki sanat sektörünü gözlemlediğimde, yurt dışıyla kıyasladığında hala çok fazla eksik olduğunu fark ettim. İlk dikkatimi çeken ise genç sanatçıların kariyer adımlarını atarken çektikleri zorluklar oldu. Bu ve bunun gibi benzer kriterleri değerlendirerek, sanat alımının sadece belli bir kitleyle kısıtlı olmayacağı ve belki de genç koleksiyonerlerin artmasında yardımcı olabileceğimiz, bağımsız genç sanatçıları destekleyen bir alan yaratmak üzere yola koyulduk. Bu yıl pandemi koşullarına uygun olarak hazırladığımız sergi tasarımımızla sanatçıların eserlerini, yeni mekanı Yapı Kredi Bomontiada’da ve eş zamanlı olarak https://www.mamutartproject. com/ çevrim içi platformumuzda Mamut takipçileriyle buluşturuyoruz.
Mehmet Sıddık Turan, “Deliliğin Karnaval Ruhu”
Bu sene Mamut Art Project’te sanatseverleri neler bekliyor?
İçerisinde bulunduğumuz süreci göz önünde bulundurarak, sanatçılarımız, koleksiyoner ve tüm takipçilerimiz için gerçekleştirilebilecek en uygun Mamut yapısı üzerinde çok düşündük, çalıştık. Bunun üzerine sanatçılarımızı daha fazla sanatseverle buluşturmak için çevrim içi platformumuzu ve yenilenen bir sergileme yapısı kurduk. Sanatseverler bu sene Mamut’un 8. edisyonunda 4 9 sanatçının 400’e yakın eseriyle değişen dünya koşulları, ekoloji, yeni form ve yapı arayışının ışığında; ses algısı, küresel sorunlar odağında insan gibi güncel konuların özgün yorumlarını deneyimleyebilecek.
Mamut Art Project’in bu seneki edisyonunda dikkat çeken başlıklardan biri de ekoloji ve insan. Bu kavramsal çerçevede izleyiciler neler deneyimleyecek?
Bu sene belirttiğiniz gibi doğa konusu dikkat çeken ortak temalardan, farklı alanlardan, sanatçıların farklı teknikler ve malzemeler kullanarak çeşitli formlarda bu konuya değindiklerini görüyoruz. Deşarj noktalarından topladığı su ve atık örnekleri ile yapılan kurgu fotoğraflarından, doğal ve yapay arasındaki ilişkiyi yeniden kurmaya çalışan, bir seri bitki türü kurgusu yapan sanatçılara kadar birçok farklı eseri tecrübe edeceğiz.
Zeynep Aslanoba, “Retired Fairies”
Mamut Art Project için geleceğe dair neler hayal ediyorsunuz?
Aslında hep hayal ettiğimiz bir platform var ancak bu galeri formatında değil. Sadece Mamut sanatçılarına özel bir “networking” platformu gibi düşünülebilir. Bugüne kadar alınan başvurular, birlikte çalıştığımız jüriler ve Mamut’ta yer alan sanatçıların arşivsel bir değeri olduğuna inanıyoruz. Bunu yansıtabilecek bir online platformu hayata geçirmek için planlarımız var. Bu aynı zamanda herkesin kariyerlerindeki gelişmelerden haberdar olup ve Mamut sonrasında da onları desteklememize yardımcı olacaktır.