Yaş almayı engelleyemeyiz, fakat yaş artışının sağlıklı şekilde olması bizim elimizde. Peki bunu nasıl sağlayacağız, neler yiyeceğiz? İşe yemeklere kattığı lezzet yanında rengini de ayrı güzelleştiren zerdeçal ile başlayalım.
Cilt güzelliğini sağlayan zerdeçala beslenmenizde yer vermelisiniz. Sindirim sisteminin düzenlenmesinde ve bağırsak mikrobiyotasının iyileşmesinde çok önemli olan zerdeçalın bu özellikleriyle cilt sağlığını olumlu etkilediğini de söyleyebiliriz. Hem güçlü bir antioksidan hem antimikrobiyal hem de antiinflamatuar etkileriyle cilt güzelliğinde oldukça önemlidir. İçeriği önemli miktarda potasyum ve demir özellikleriyle ciltte oluşan yaralarda ve egzama gibi bazı cilt sorunlarında yararlıdır. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak ciltte parlama sağlar. İçeriğindeki önemli bileşenlerden biri de kurkumindir. Kurkumin yaşlanma üzerinde yavaşlatıcı etkisi vardır ve yeni hücrelerin oluşumunu destekler.
Koenzim deposu salatalık cildi neme doyuruyor. En yüksek su içeriğine sahip besinlerin başında gelen salatalık cildin daha fazla nem kazanmasını sağlar. Nem kazanan cilt canlı ve genç kalır. Antioksidan içeriği ile serbest radikallere karşı korur. En etkili koenzim 10 depolarından biridir. Koenzim 10 ve antioksidan içeriği ile cilde canlılık verir. Yaşlanma etkileri de geciktirmeye yardımcı olur. Yani önemli bir antiaging etkisi vardır.
Kuşburnu C vitamini içeriği ile kolajen sentezini artırır. Her ne kadar C vitamini denince akla portakal, mandalina, limon gelse de kuşburnu da başta söylenmesi gereken besinler arasındadır. C vitamini bakımından zengin olan kuşburnu vücut direncini artırır ve yeni hücre oluşumunda etkilidir. Cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan diğer bileşenler de likopan ve betakarotendir. C vitamini de kolajen üretimini artırır. Kuşburnunu düzenli olarak tüketmek kolajen üretimini artırır ve zamanla ciltte gençleşme görülür. Ayrıca güneş gibi dışarıdan alınabilecek hasarlara karşı cildi güçlendirir.
Maydanoz A vitamini, C vitamini, magnezyum, fosfat içerikleriyle cilt sağlığının korunmasında etkili bir besindir. Serbest radikallere karşı cildi korur ve iltihap oluşumunu engeller, böylece cilt daha sağlıklı görünür. İçeriğinde bulunan C ve K vitaminleri cildin yenilenmesini sağlar. Omletlerimizde, kahvaltılarımızda, yemeklerimizde, salatalarımızda kullanabiliriz. Kullanırken yapraklarıyla birlikte saplarını da tüketelim.