Berin SOMAY – berin.somay@alem.com.tr
Fotoğraflar: İKSV
Bu yıl, 26 Haziran-17 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan İstanbul Caz Festivali, 250’yi aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 27 farklı mekanında ağırlayacak. Festival kapsamında geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen, yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarını merkezine alarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla SOCAR Türkiye desteğiyle hayata geçirilen ‘Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması’ ise ikinci kez 27-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Eric Clapton’dan Buena Vista Social Club’a, Bryan Ferry’den Keith Jarret’a, Nick Cave’dan PJ Harvey’e, Paco de Lucia’dan Grace Jones ve Wynton Marsalis’e, Lou Reed’den Marianne Faithful’a, 5.000’i aşkın sanatçının sahne aldığı İstanbul Caz Festivali’nin 1994’te başlayan müzik yolculuğuna gelin beraber daha yakından bakalım.
1994: 1. İstanbul Caz Festivali, 10-25 Temmuz 1994 tarihleri arasında, dönemin genel müdürü Melih Fereli önderliğinde, Görgün Taner direktörlüğünde gerçekleştirildi.
1997: 2. İstanbul Caz Festivali’nden itibaren, Türkiye’den müzisyenlerle festivale gelen yabancı konuklarla birlikte ‘jam sessionlar’ın merkezi Roxy oldu. Konserlerin ardından seyircilerin olduğu kadar sanatçıların da buluşma noktası uzun yıllar Sıraselviler’deki Roxy idi.
2000: Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleşen ‘Buena Vista Social Club Presents: Ruben Gonzales, İbrahim Ferrer & Omara Portuondo’ konserinin biletleri 97 dakikada –kimine göre bir saatte- tükendi. Tüm dünyayı yerinden oynatan Kübalı ekip, 2000 yılında Açıkhava Sahnesi’ni yerinden oynattı.
2001: Nick Cave & The Bad Seeds, ilk İstanbul konserini 9 Temmuz’da Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde verdi. Nick Cave’den tam iki gün sonra, bir dönem yaşadıkları aşkla büyük söylentilere konu olan ve 1900’lerin ortalarında ayrıldıkları söylenen PJ Harvey ile Nick Cave aynı anda İstanbul’da buluştu. Ancak ikili, unutulmaz düetleri Henry Lee’yi söylemek üzere aynı sahnede bir araya gelmedi.
2002: Festivalin uzun yıllar gelenekselleşen etkinliği Caz Vapuru’nun ilki, Şehir Hatları’na ait Barış Manço adlı teknede Kabataş’tan kalkarak Anadolu Kavağı’na gidip geldi. Bilet fiyatlarına dilediğin kadar simit, peynir, çay ve müzik de dahildi.
2003: Arif Mardin, festivalin ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü aldı. Amatör olarak caz müziği ile uğraşan genç müzisyenlere festivalde yer alma imkanı sağlayan ‘Genç Caz Konserleri’ dizisi başladı.
2004: 11. İstanbul Caz Festivali kapsamında Açıkhava Sahnesi’nde bir konser veren Charlie Haden ve Carla Bley, sağanak yağmura rağmen yerinden kalkmayan seyircilerle konsere hız kesmeden devam etti. İki saatin sonunda konseri ıslak tamamlayan seyircilere iki konser bileti hediye edildi.
2005: Pelin Opcin, İstanbul Caz Festivali Direktörü oldu. Muvaffak Falay, ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü aldı. Tori Amos’u Açıkhava Sahnesi’ndeki konserinde 1940’lı yıllardan kalan Hammond org yüzünden elektrik çarptı.
2006: Cüneyt Sermet ve Selçuk Sun, ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü aldı.
2007: Ayten Alpman, ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü aldı. Antony and the Johnsons’ın tarihi Şan Tiyatrosu kalıntılılarında verdiği konser uzun süre hafızalardan silinmedi. 2012’de yeniden festivalin konuğu olarak İstanbul’a gelen Antony, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde verdiği konserde Selda Bağcan’ın ünlü ‘Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi’ şarkısını Türkçe okuyarak izleyicilere sürpriz yaptı.
2008: Tuna Ötenel, ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü aldı.
2009: ‘1960’lardan bu yana, gelmiş geçmiş en yaratıcı caz piyanisti’ olarak tanımlanan Brad Mehldau’nun triosuyla birlikte vereceği konserin biletleri günler öncesinden tükenince aynı geceye ikinci bir solo konser daha eklendi. Leonard Cohen, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde unutulmaz bir konser verdi.
2010: ‘Festival içinde Festivali’ Tünel Şenliği ilk kez yapıldı. Kentin kültür ve sanat yaşamının nabzının attığı Tünel ve Galata bölgelerinde yapılan etkinlikte, cumartesi akşamı 18:00’den gecenin ilerleyen saatlerine kadar, sekiz farklı mekanda 21 konser verildi. Lou Reed ve Grace Jones, Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde konser verdi.
2011: Joss Stone, Santralistanbul’da çıplak ayaklarıyla çıktığı konserde tiril tiril elbisesiyle sahnede süzülerek herkesi kendine hayran bıraktı. Bis için geri dönen Stone, seyircilere elindeki buketten tek tek çiçekler atarak sevgisini gösterdi.
2012: Neşet Ruacan, ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü aldı.
2013: Festivalin afiş görseli Bülent Erkmen’in tasarımıyla, Orhan Pamuk’un resim ve desenlerinde yer alan martı ve yazarın el yazısından oluşturuldu. ‘Uluslararası Caz Günü’ boyunca kentin farklı mekanlarında birçok etkinlik yapıldı, caz dünyasının yaşayan en büyük isimleri sahne aldı.
2014: ‘House’ dizisinden tanıdığımız Hugh Laurie, ‘Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda konser verdi.
2015: Tigran Hamasyan, Erivan Devlet Oda Müziği Korosu’yla geleneksel Ermeni müziğini yorumladığı ilk konserini Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirildi.
2016: Özdemir Erdoğan ve Ergüven Başaran ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü aldı. Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde düzenlenen festivalin açılış konserinde Damon Albarn ve 50 kişilik Suriyeli Müzisyenler Orkestrası’na Rachid Taha, Julia Holter, Bassekou Kouyaté gibi birçok konuk sanatçının yanı sıra Türkiye’den Ceza eşlik etti. 15 Temmuz darbe girişimine rağmen festival devam etti ancak olayların ardından sekiz konser iptal oldu.
2017: Türkiye’den başarılı güncel müzik topluluklarının uluslararası tanıtımına destek olmak amacıyla ‘Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması’ ilk kez hayata geçirildi. Uluslararası müzik sektörünün 28 önemli temsilcisi, 5-8 Temmuz tarihleri arasında Türkiye’den 30 sanatçı ve topluluğunun konserlerini izleyiciyle birlikte takip etti.
2018: 25. yılını kutlayan İstanbul Caz Festivali, bu sene de yıldız isimleri müzikseverlerle buluşturuyor. 17 yıl aradan sonra Rock tarihinin efsane müzisyenlerinden Nick Cave ve grubu The Bad Seeds, 10 Temmuz’da KüçükÇiftlik Park’ta hayranlarıyla buluşuyor. Led Zeppelin’in efsanevi sesi Robert Plant, 11 yıl sonra yeniden İstanbul Caz Festivali’nde 17 Temmuz’da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde konser veriyor. Tutkulu bir vokal ve şair ruhlu bir şarkı sözü yazarı Benjamin Clementine, Türkiye’de ilk kez 5 Temmuz akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde hayranlarıyla buluşuyor. İngiliz cazının en büyük keşiflerinden Zara McFarlane, cazın modern yüzü BADBADNOTGOOD ile 7 Temmuz’da KüçükÇiftlik Bahçe’de geç saatlere kadar dans vadediyor. Eşsiz vokali ve stiliyle Melody Gardot, Uniq Açık Hava Sahnesi’ne çıkıyor. Caz basın usta ismi Dave Holland, tabla üstadı Zakir Hussain ve duayen saksafoncu Chris Potter 29 Haziran’da, cazın fenomen kadınlarından Caro Emerald ise 12 Temmuz’da Zorlu PSM Ana Tiyatro’da sahne alıyor.