Sarımsak Yağı ve Faydaları
Mutfaklarda oldukça fazla tüketilen sarımsak, kokusu ile her ne kadar rahatsızlık veriyor olsa da sağlığımıza her yönden destek olan bir besin. Çiğ olarak tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı birçok faydası bulunuyor. Sarımsak yağının faydaları:
- *Mantar, virüsler ve bakteriler nedeniyle oluşabilecek hastalıklarda antibakteriyel etkisi yaratarak sivilce, akne gibi cilt sorunlarınıza çözüm olur.
- *Kadınlarda kemik sağlığını geliştirir, kaslardan kaynaklanan ağrıların hafiflemesine yardımcı olur, kulak enfeksiyonunu hafifletir ve ağrıları giderir.
- *Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- *Saçlarda kepeklenmeleri, saç derisinin kuruması sebebiyle kaşıntıları önler.
Sarımsak yağını evde hazırlayabilir hem cilt bakımınızda hem de yemeklerde kullanabilirsiniz. Ancak, özellikle mide rahatsızlıkları olanlar, kan sulandırıcı kullananlar, kronik herhangi bir rahatsızlığı olanlar, hamileler ve emziren annelerin bu yağı kullanması tavsiye edilmez. Doktorunuza başvurmadan lütfen kullanmayınız.
Ev Yapımı Sarımsak Yağı
Malzemeler:
- 45 adet sarımsak
- 4 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
- Sarımsakların kabuklarını soyun ve bıçağın yan kısmı ile bastırarak sarımsakları ezin.
- Ağzı hava almayacak bir cam kavanoz veya şişenin içerisine yerleştirdiğiniz sarımsakların üzerine 4 çay bardağı saf zeytinyağını ekleyin.
- 15-20 gün güneş gören bir yere koyduğunuz kavanozunuzu 3-4 günde bir ağzını açıp tahta kaşık yardımı ile karıştırın.
- 20. gününün sonunda bir tülbent yardımıyla sarımsak yağını iyice süzün.
- Güneş almayan, kahverengi bir şişe içerisine aktarın. Sarımsak yağınız hazırdır.
Saç Bakımı için Sarımsak Yağı Maskesi
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1⁄2 biberiye yağı
- 1 yemek kaşığı badem yağı
- 1 yemek kaşığı Hint yağı
Yapılışı:
Tüm yağları minik bir kavanoz içerisinde çalkalayarak iyice karıştırın, 3 yemek kaşığı kadar yağı masaj yaparak saç derinize iyice yedirin. 20 dakika masaj yaptıktan sonra, saçlarınıza boyunca sürüp 30 dakika bekletin. Sonra şampuanlayarak saçlarınızı arındırın. Haftada üç kez kullanacağınız bu formül saçlarınızın daha parlak ve çabuk uzamasına yardımcı olacaktır.
Biberiye Yağı ve Faydaları
Biberiye, fesleğen ve lavanta familyasından olan insan sağlığına çok farklı alanlarda faydası olan bir bitki. Et yemeklerinde de özellikle tat vermek amacıyla kullanılan biberiyenin yağı, güzellik alanında nasıl bir fayda sağlıyor ona bakalım:
- *İltihaplı romatizma, kas ağrıları gibi birçok ağrı tedavisinde kullanılır.
- *İştah açıcı olarak tercih edilir; hazımsızlığa, kabızlığa ve şişkinliklere iyi gelir.
- *Safra oluşumu ve salınımını düzenlemeye yardımcı olur.
- *Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- *Biberiye yağının saça da faydaları oldukça fazladır; düzenli şekilde kullanıldığında saç dipleri daha güçlü hale gelir. Saçların daha çabuk uzamasını sağlar. Ayrıca erken yaşta saç dökülmesini engelleyen muhteşem bir toniktir. Kepeklenme ve saç derisi için, çay ağacı yağı ile birlikte kullanılır.
Çay Ağacı Yağı ve Faydaları
Çay ağacı yağı günümüzde popülaritesini gittikçe artırmakta. Naneden sonra en keskin ve mentol içeren çay ağacı yağı birçok alanda alternatif olarak kullanılmakta. Çay ağacı yağının faydaları:
- *Tonik olarak kullanılabilen çay ağacı su ile seyreltilip kullanıldığında akne ve sivilcelerin azalmasına iyi gelmesinin yanı sıra, ferahlatır ve cildin kırışmasını engeller.
- *Böcek sokmalarında az miktarda kaşınan bölgeye sürüldüğünde antiseptik özelliğinden dolayı ağrı ve yanmayı alır.
- *Su ile seyreltilerek mantarlı bölgelerde kullanılır.
- *Saçlarınız için 2-3 damla çay ağacını, kullandığınız şampuanın içine eklerseniz, kepek oluşumu azalacaktır. Saç deriniz yumuşayacak, saçlarınızın daha gür ve hızlı uzadığını göreceksiniz.
Kayısı Yağı ve Faydaları
Mucizevi olarak adlandırdığım yağlardan bir tanesi de kayısı yağıdır. Cildinizden, göz altı morluklarınıza, el ayak bakımından, kalp sağlığınızın korunmasına kadar faydalı bir yağ olan kayısı yağı, kişisel bakım ürünü olarak da sabun, şampuan ve losyonlarda, aromasının muhteşem kokusu sayesinde kullanılmaktadır. Kayısı yağının faydaları:
- *Kuru cilde sahipseniz, banyo sonrası sürdüğünüzde cildinizin yumuşamasını sağlar.
- *Kayısı yağı diğer yağlardan daha ince olduğu için yüzde de rahatlıkla kullanılabilir; yüzünüzdeki ton farkı ve yaşlanma belirtisi olan kırışıklıkları giderici özelliği olan kayısı yağı, aynı zamanda derinizde meydana gelen gözenekleri kapatmanızda yardımcı olacaktır.
- *Diğer tüm yağlarda olduğu gibi saçlarınızın bakımına iyi gelecek olan kayısı yağı, aroması sayesinde dünya genelinde çok fazla kullanılmakta olup, düğüm olmuş saçlarınızın açılmasında ve kolayca taranmasına da oldukça yardımcı bir üründür.
Avokado Yağı ve Faydaları
Büyüleyici kokusu ile muhteşem bir aromaya sahip avokado yağı cildin vazgeçilmezi olmalı. Sürdüğünüz an emilim göstermesi cildinizin çok hızlı bir şekilde nemlenmesini sağlayacaktır. Avokado yağının faydaları:
- *Doğal bir antiaging olduğu için cildinizin hava almasına yardımcı olur.
- *Düzenli kullanımda hücrelerin yenilenmesini sağlayacağı için, kırışma ve sarkmalar gibi yaşlanma etkilerini azaltır.
- *Cildinize ferahlık verdiği kadar aroması ile de içinizi ferahlatacaktır.
- *Güneşin ultra viyole (mor ötesi) ışınlarına karşı koruma özelliği olan bu yağ, yaz aylarında dışarı çıkarken de rahatlıkla kullanılabilir.
- *Hassas cilt tipine sahip kişilerin özellikle nemlendirici olarak kullanabileceği alternatif yağlardan birisidir.
Limon Yağı ve Faydaları
Besin olarak tüketilmesi C vitamini açısından etkili olan limon yağının faydaları:
- *Ağız içi yaralarına, ağız kokusuna, mide sorunları ve sindirim sistemine kadar birçok fayda sağlar.
- *Aroması bakımından avokado yağı ile daha da büyüleyici bir koku oluşturacak olan limon yağının, cilt kırışıklarını da önlediği bilinmektedir.
- *Sivilceli ciltlere düzenli uygulandığında, aknelerin ve sivilcelerin azaldığını ve pürüzsüz bir cilde sahip olduğunuzu göreceksiniz.
- *Çok güçlü olan limon yağını muhakkak başka bir yağ ile inceltmenizi tavsiye ederim.
Osmanlı'dan Günümüze Güzellik Sırları
Süpermodellerin Ev Yapımı Güzellik Maskeleri
Oil Pulling Tekniğini Cilt Bakım Rutininize Ekleyin