Pandemi nedeniyle iptal olan ya da ertelenen film çekimleri dolayısıyla 28 Şubat 2021’de yapılması planlanan 93. Oscar Ödülleri’nin ertelenme kararı konuşulurken, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nde sürpriz bir gelişme yaşandı. Akademi liderleri, “En İyi Film” kategorisi için yeni çeşitlilik kriterleri getirdi. ‘Dışlama’ değil, ‘değişim yapma çabası’ olarak tanımladıkları yeni çeşitlilik kriterleri; ekran önünde ve arkasında cinsel yönelim, ırk, cinsiyet, etnik köken ve engellilik konularını referans alarak, bu konularda fırsat eşitliğini ve çeşitliliğini savunmayı içeriyor. Uzun bir süredir çeşitliliği göz ardı ettiği gerekçesiyle eleştirilen Oscar Ödülleri, bu konuları dört ana kriterde toplayarak “En İyi Film” kategorisine girmek için söz konusu filmlerin en az iki kriteri karşılamak zorunda olduğunu belirtti. Yeni kriterler ise 2024 yılında yapılması planlanan 96. Oscar Ödülleri’nde baz alınacak.
Oscar Ödülleri’nin “En İyi Film” Kategorisinin Yeni Çeşitlilik Kriterleri
İlk kriter ‘Ekranda Temsil’, başrol oyunculardan ya da yardımcı oyunculardan en az birinin toplum içerisinde yeterince temsil edilmediği düşünülen ırksal ve etnik gruptan gelmesi.
İkinci kriter ‘Yaratıcı Liderlik ve Proje Ekibi’ üyeleri içerisinde ırksal ve etnik çeşitlilik sağlanması gerekliliğinin yanı sıra kadınlara, LGBTQ+ ve engelli bireylere de muhakkak yer verilmesi.
Üçüncü kriter olan ‘Endüstri Erişimi ve Fırsat Sağlanması’ kriterinde ise ücretli çıraklık ve staj konularında kadınlara, LGBTQ+ ve engelli bireylere fırsat eşitliliğinin sağlanması.
Dördüncü kriter olan son kriter ise ‘İzleyici Gelişimi’ başlığı altında tanıtım ve pazarlamadan dağıtıma kadar kitle gelişimi sağlanarak aynı çeşitlilik kurallarının uygulanması.
Akademi Liderleri Kriterlerin Doğru Bir Şekilde Sağlanması İçin Gizli Anketler Yapmayı Planlıyor
Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi liderleri, Oscar Ödülleri’nin “En İyi Film” kategorisindeki yeni çeşitlilik kriterlerinin doğru bir şekilde sağlanması için önümüzdeki birkaç yıl boyu gizli anketler yaparak veri toplamayı ve analiz etmeyi planlıyor. Akademi CEO’su Dawn Hudson, “Yaptığımız değişiklik sadece gereksinimleri karşılamakla ilgili değil. Sektördeki ve film yapımcılığındaki niyetlerimizi bu şekilde değiştiriyoruz ve başarılı olmayı istiyoruz” diyor.