Dünyanın ve Türkiye’nin en iyi çağdaş sanat eserlerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, 10. yaşını 12-15 Kasım tarihlerinde kutluyor. Her yıl İstanbul’u uluslararası çağdaş sanatın merkezi haline getiren Contemporary Istanbul 10. yılında “Contemporary Tehran” (Tahran’dan Çağdaş Sanat) ve Plugin Yeni Medya Bölümünün de yer aldığı 102 galeriyi İstanbul Kongre Merkezi ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda ağırlayacak. İstanbul’u çağdaş sanatla buluşturan Contemporary Istanbul 10. yılında da Akbank Sanat ana sponsorluğunda; 24 ülke ve 28 şehirden toplam 102 sanat galerisine ev sahipliği yapıyor. Çağdaş sanat takipçilerinin nefeslerini tuttuğu Contemporary Istanbul 10. yaşında 23 galeriyi de ilk defa ağırlıyor.
Geri sayımın başladığı Contemporary Istanbul’un katılımcı galerileri; CI Artistik Danışmanı Marc-Olivier Wahler, koleksiyoner Natalie Mamane Cohen, koleksiyoner ve küratör Freda Rozenbaum Uziyel ve The Empire Project kurucusu Kerimcan Güleryüz’ün yer aldığı seçici kurul tarafından belirlendi. Çağdaş sanatın en iyi seçkilerini 10. yılında bir araya getirebilmek adına uzun bir hazırlık süreci gerçekleştiren Contemporary Istanbul Ocak ayından bu yana; 16 şehir, 15 ülke ve 20 uluslararası etkinlik bağlamında 178,480 kilometre yol kat etti.
1250 koleksiyoner, 540 galeri, 83 basın mensubu, 138 sanat kurumuyla ve müze direktörü ile buluştu. Contemporary Tehran (Tahran’dan Çağdaş Sanat) fuarın en dikkat çeken bölümleri arasında yer alıyor Contemporary Istanbul, Contemporary Tehran (Tahran’dan Çağdaş Sanat) adı altında gerçekleştirilen “Focus” bölümü de fuarın öne çıkan kısımlarından birisi olacak. Bölümde İran sanatını temsil eden önemli bazı sanatçılar arasında: Nasser Bakhshi (Aaran Gallery), Babak Roshaninejad (Assar Gallery), Ali Akbar Sadeghi (Shirin Gallery), Moreshin Allahyari (Lajevardi Foundation) ve Houman Mortazavi (Dastan’s Basement) yer alıyor.
Contemporary Tehran’ın katılımcılarından, 1950- 1960 yılları arasında başlayıp günümüze kadar uzanan İran modern sanatını işleyen ve toplamda 600 eserin bulunduğu özel koleksiyon ‘The Mobarqa Collection’ın öne çıkan bazı eserleri sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İran sanatının tarih sahnesindeki gelişiminin ve eşsiz başarısının altını çizen Contemporary Istanbul, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ‘Focus’ bölümü hakkında, “Bu yıl ‘Focus’ bölümü konuğumuzun İran olması bize gurur veriyor. İran sanatının benzersiz ve etkileyici bir tarihe sahip olduğunu biliyoruz. Sürekli gelişen bir çağdaş sanat ortamına sahip olan İran çağdaş sanatı her zaman Contemporary Istanbul’un ilgi alanı içinde olmuştur. Bu bölgede yer alan, sürekli gelişme gösteren koleksiyoner ağı ve koleksiyonerlerin yeni sanatçılar keşfetme isteği, çağdaş İran sanatını da daha heyecanlı hale getiriyor.
Bu nedenle bu yıl Contemporary Istanbul’da, Tahran çağdaş sanatının güçlü bir şekilde temsil edileceğini umuyoruz.”dedi. Günümüz yeni medya aktörlerinin dikkat çeken eserleri ‘’Plugin’’de bir araya geliyor Türkiye’deki sanat anlayışına yeni bir soluk getiren yeni medya sanatının en dikkat çeken eserlerinin yer aldığı ‘Plugin’ bu yıl Dr. Ebru Yetişkin küratörlüğünde gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıl Contemporary Istanbul’un en çok ilgi gören bölümlerinden olan Plugin üçüncü yılında; galerileri, mimarlık & tasarım stüdyolarını, yeni medya ile ilgili yaratım atölyelerini, oyun laboratuvarlarını, dijital sanat kolektifleri ve proje mekânları gibi inisiyatifleri X-CHANGE başlıklı bir küratöryal tema altında ve tek bir alanda bir araya getiriyor. Sanatseverleri interaktif deneyimlerle de buluşturacak Plugin; yüksek teknolojinin basit teknolojilerle birlikte çalışması, organik ve inorganik formların bir arada işlemesi, fiziksel ve dijital gibi ikiliklerin ötesine geçen dinamikler gibi alt başlıklara odaklanıyor.