Günlük Çay Tüketimi Ne Kadar Olmalı?
Çay meyvelerde bulunan flavonoid grubundan polifenollerin aynısını yapısında bulundurur. Yeşil çay kateşin, siyah çayda ise teaflavin adı verilen polifenollerden zengindir. Bilimsel araştırmalar bu etken maddelerin çayın rengi ve çeşidi ne olursa olsun hastalıkları korumada benzer etkiler gösterdiğini bildirmektedir. Tercih edeceğiniz kuru veya taze yaprak çayı bardakta 3-5 dakika demlenmesi yüksek düzeyde antioksidanın suya geçmesi için dikkat edilmesi gereken önemli bir kuraldır. Ayrıca çaya eklenecek balda daha fazla antioksidan içeriğe sahip olmasını sağlar. Bu nedenle çay aslında sağlıksız değil aksine doğanın bize sunduğu en sağlıklı içeceklerden biridir.
Fazla Çay İçmek Zararlı Mı?
Düzenli çay içimi; günlük sıvı ihtiyacına yardımcı olabilir, LDL kolesterolün kandaki seviyesini azaltarak kalp hastalıklarında koruma sağlayabilir, hipertansiyona karşı koruyabilir, içerdiği tianin amino asidine bağlı olarak bağışıklığı güçlendirebilir, kemik yoğunluğunu arttırabilir, diş çürüklerini azaltabilir, böbrekte taş oluşumunu engelleyebilir ve kolon-mide-yutak ve akciğer kanserine karşı koruyucu görev yapabilir. Çay içerdiği kafein sayesinde vücudun ısısını ve metabolik hızını arttırabilir ve kateşinler sayesinde ise yağ dokusunun azalmasına yardımcı olabilir. Büyük fincan çay ortalama 40 mg kadar düşük miktarda kafein içerir. Sağlıklı yaşam için önerilen günlük kafein miktarının sağlıklı besinler ile toplamda 300 mg aşmaması önerilmektedir. Kafein ayrıca kakao, çikolata, kahve ve bazı hazır içeceklerde de bulunmaktadır.
Bağışıklığınızı Güçlendirecek 5 Smoothie Tarifi
Lezzetli ve Pratik 6 Kahvaltı Tarifi
Sağlıklı ve Pratik 3 Detoks Tarifi