Tayland, Asya kıtasının güneydoğusundaki huzurlu ülke. Laos, Kamboçya, Myanmar (Burma) ve Malezya ile sınır komşusu. Başkenti Bangkok. İklimi tropikal, yılın her ayı gidilebilir. Ama yağışsız ve çok bunaltıcı olmayan bir dönem isterseniz Türkiye’de kış yaşanırken gitmek en doğrusu. Soğuk kış tatili yapmak istemeyenler için ideal. Küçük bir not vereyim: Sürekli soğuk-sıcak ortamlarda olacaksınız. Klimalar, kapalı mekanları kış gibi soğuk yapıyor. Bu durumda dışarısı çok sıcak oluyor. Ancak mayıs ve kasım ayları arası muson yağmurları dönemi olduğu için epey yağış alıyor ve hava nemli olabilir.
Eşsiz, emsalsiz adaları, Budizm’in en nadide tapınakları, zarif, hassas, güler yüzlü, derin Tayland kültürü ve sayısız güzellikleri ile mutlaka görülmesi gereken büyüleyici tropik bir cennet.
Kuruluşu 13. yüzyıla dayanıyor Tayland’ın. Pek çok savaşa ve işgale maruz kalmış ama hala güzellikleriyle göz kamaştırıyor. Hepsi yardımsever, hepsi güler yüzlü ve hepsi iyi niyetli. Nüfusunun %90’ının Budist olduğu söyleniyor, sonraki çoğunluk ise Müslüman.
Konuştukları lisana Tayca deniyor. Tayca’da konuşma dili erkek ya da kadın olmalarına göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin erkekseniz kullandığınız kelimenin sonuna –krap, kadınsanız –ka eklerini getiriyorsunuz.
Ülkenin başkenti Bangkok’un Tay dilindeki resmi ismi 163 harften oluşuyor. Guinness Rekorlar kitabına dünyanın en uzun isimli şehri olarak kayıtlı. Ama Tayland ekonomisinin lokomotifi Bangkok’a Tayland halkı “Krung Thep” yani “Melekler Şehri” adını vermiş.
Ayutthaya Şehri, Sukhothai Tarihi Kenti, Thungyai-Huai Kha Khaeng Doğal Hayatı Koruma Alanı, Ban Chiang Arkeoloji Alanı ve Dong Phayayen-Khao Yai Orman Kompleksi’nden oluşan UNESCO Dünya mirası listesinde beş adet bölgesi var Tayland’ın.
Bir önceki kral Adulyadej dünya tarihinde en uzun hüküm süren kral olmuş. 2016 yılında hayatını kaybedince yerine marjinalliği ile tanınınan oğlu Vajiralongkorn geçmiş ama hala her yerde kral Adulyadej’in fotoğrafları var.
Thai mutfağı, dünyanın en iyi 10 mutfağı arasında gösteriliyor. Yemeklerden gelen koku ile ilgili söylenen olumsuzlukların tümünün kaynağı alışık olmadığımız palmiye yağı sadece. Yemeklerde bu yağı kullanıyorlar genellikle. Sokak yemeklerinin çok ucuz olması ve bu yüzden çoğu yerel halk evinde mutfak olmaması nedeniyle dışarda yemek yeniyor. Sokaklarda sık sık bu kokuyu duyacaksınız. Ama endişelenmeyin çok kısa bir sürede alışacaksınız… Ve emin olun Tayland mutfağı damağınızda da inanılmaz tatlar bırakacak.
Birkaç ipucu veriyorum lezzetli Tayland mutfağından. Beğenirseniz kulaklarım çınlayacak nasıl olsa… İşte isimler… Phat Thai, Tom Yam Çorbası, Khao Phad, Khao Phat Kung, Som Tom, Spring Roll… Ayrıca aklınıza gelebilecek her türlü deniz ürününü de deneyin lütfen. Hele tropikal meyvelere aşık olacaksınız. Mango, Longan, Mangosteen, Passion Fruit, Dragon Fruit, Chompu, Rambutan, Papaya, Ananas ve Hindistan Cevizi mutlaka bol bol yiyin diyeceğim meyve çeşitlerinden sadece bazıları. Yollarda meyve suyu tezgahlarını her yerde göreceksiniz. Çekinmeyin en tazesi bunlar… Tatlı olarak sokaklarda satılan çikolata soslu, muzlu krepleri denemeyi de ihmal etmeyin.
Yerel alkolleri Sang Som adlı rom türü bir içki. Yerel biraları Singha, Chang ve Leo… Özellikle Samui, Phangan ve Tao adalarında kokteylleri dev kadehlerde içmeyi çok seviyorlar. Ben sadece seyrettim, içmeye cesaret edemedim.
Tayland’da gece hayatı inanılmaz canlı, heyecanlı… Canlı müzik performanslarından gece kulüplerine varıncaya kadar çok sayıda alternatifiniz var. Phuket’ teki Bangla Walking Street bunlardan benim gördüğüm… Çılgın, hüzün verici, canlı, deli dolu, anlaşılması zor bir dünya ile karşılaştım. Tayland’ın gece hayatı için, Pattaya-Bangkok-Phuket ve Koh Phangan doğru adresler.
Tayland, Asya kıtasının güneydoğusundaki huzurlu ülke. Laos, Kamboçya, Myanmar (Burma) ve Malezya ile sınır komşusu. Başkenti Bangkok. İklimi tropikal, yılın her ayı gidilebilir.
Öyle egzotik, gizemli bir başkent beklemeyin. Bildiğimiz metropollerden biri. Tropik bir şehirde olduğunuzun ip ucu sadece binaların dışındaki klimalar. Ha, bir de bol körili yemek kokuları var… Yine de Bangkok, Tayland’a gidip mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Gün ve gece boyunca çalışan yemek tezgâhları, geç kapanan pazarlar ve alışveriş merkezleri ile Bangkok 24 saat yaşayan şehirlerden.
Ama merkezden uzaklaştığınızda karşılacağınız muazzam tapınaklar, yüzen pazarlar, kendinizden geçeceğiniz alışveriş yerleri size ‘işte egzotik başkent, işte Bangkok’ dedirtecek.
Bangkok’un çeşitliliği ve eklektik kültürü bu şehri didik didik gezmeniz için iyi bir sebep. Madem böyle bir başkenttesiniz o zaman layığıyla gezin. İşte size kolaylık sağlayacak bir sıra…
Şehrin en ünlü simgelerinden birisi kabul ediliyor büyüleyici Büyük Saray. 1782’den günümüze kadar korunmuş bir saray kompleksi.
150 yıl boyunca Tayland Kraliyeti, Kraliyet Mahkemesi ve Tayland Hükümeti için kullanılmış. Günümüzde savaş bakanlığı ve devlet daireleri için hizmet veriyor Tayland Krallığı’nın bu sembolik yapısı. Büyük Saray’ı gezerken mimarisi ve süslemeleri sizi sizden alacak.
Bu pazarın özelliği, minik kayıklarda satılan tropikal meyve ve sebzeler, taze tropikal meyve suları ya da teknede pişen yerel yiyecekler. Tüm dükkanlar nehir üzerinde yüzüyor ve siz de dilerseniz sandalda gezerek alışveriş yapabiliyorsunuz. Bence müthiş bir deneyim yüzen bir teknede, reyonları yüzen bir alışveriş merkezinden filelerinizi doldurmak. Size bir kaç da pazar ismi vereyim. Taling Chan, Bang Ku Wiang, Tha Kha ve Damnoen Saduak.
Ülkenin başkenti Bangkok’un Tay dilindeki resmi ismi 163 harften oluşuyor. Guinness Rekorlar kitabına dünyanın en uzun isimli şehri olarak kayıtlı.
Bangkok’a gelen herkesin görmesi gereken yerlerden biri. Burası Bangkok’un en büyük tapınaklarından biri. Altın varaklı 46 metre uzunluğundaki dev Budha heykeli dünyanın en ünlülerinden. Size önerim tüm kompleksi gezmeniz.
Hem popüler bir bölge, hem de değişik lezzetler denemek için bir cennet. Gecesi de gündüzü de ayrı çılgın. Pek çok egzotik alternatifin olduğu alışveriş mekanları ile gösterişli Çin tapınakları bu mahalleyi gezmeniz için yeter de artar sebepler. Çin malının her ne kadar ülkemizdeki imajı kötü olsa da bu fikri geride bıraktınız ki buralara geldiniz. Çantaları doldurmanın tam yeri ve zamanı...
Toptancılar için olsa da 8.000’den fazla pazar tezgâhı ile 200.000 kişinin gezdiği 35 dönümlük bu hafta sonu pazarı gün boyu gezebileceğiniz, ilginç keşifler yapabileceğiniz, Uzakdoğu mutfağından çeşitli lezzetler tadabileceğiniz en uygun yerlerden.
Her türlü markanın üst üste binmiş tabelaları, rengarenk tezgahlar, neon ışıklar, el arabaları, hem şık, hem yerel mekanlar, buranın karşı konulmaz enerjisi ve çılgın hareketliliği bu yolu anılarınızda unutulmaz yapacak.
Eşsiz, emsalsiz adaları, Budizm’in en nadide tapınakları, zarif, hassas, güler yüzlü, derin Tayland kültürü ve sayısız güzellikleri ile mutlaka görülmesi gereken büyüleyici tropik bir cennet.
Tayland’ın en turistik bölgelerinden biri Andaman denizi kıyısındaki egzotik Phuket Adası. Gündüzleri ipek kumsallarında, turkuaz denizinde alabildiğince dinlenebileceğiniz, renkli gece hayatı ile zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız heyecan dolu bir ada, masalsı Phuket.
Eğlence dolu gece hayatı, değişik kültürü, etkileyici mutfağı ile her zevke hitap eden Phuket Adası, her yıl milyonlarca turist ağırlıyor. O halde ne yapıyoruz? Karış karış gezmeye başlıyoruz egzotik Phuket’i ve komşu adalarını.
Phuket’in en turistik yerlerinden biri. Turkuaz denizi ve gerçek olduğundan kuşkulanacağınız kadar olağanüstü manzaraları, berrak denizine eşlik eden görkemli kayalıkları ve pudra kıvamındaki kumsalıyla Maya Bay, ünlü “The Beach” filmine konu olmuş 2000 yılında.
Plajları ile ünlü Phuket’in en uzun ve en bilinen plajı Patong. Sınır tanımayan su sporlarının yapıldığı bu plaj, geceleri de sınırsız eğlence seçeneği sunuyor. Çılgın diskoteklerden kabarelere, barlardan dans mekanlarına kadar gece hayatının da kapılarını aralıyor.
Lüks otellerin, restoran ve barların bir araya geldiği bölge Karon Plajı. Aile tatilleri için ideal bir alternatif. Bembeyaz kumsalı tam 5 km. Patong’a göre çok daha sakin. Ama yine de su sporları için tercih edilen yerlerden. Yerel restoranlarda yöresel lezzetleri de tadabilirsiniz.
Chalong Tepesi’nde yer alan beyaz mermerden yapılmış Big Buddha modern sanat üslubuyla Phuket’in kültürel faaliyetlerini arttırmak amacıyla yapılmış. Neredeyse adanın tüm noktalarından görülebiliyor. Giderseniz muhteşem bir manzara size sürpriz yapacak.
Phuket’te bulunan 29 Budist tapınağından en görkemlisi. Tapınağın dışı da içi gibi büyüleyici. Muhteşem bahçe peyzajı ile budizm hakkında pek çok ip ucu sunuyor. Bahçesinde gezmek size ayrı bir huzur verecek.
Egzotik bir turist için bulunabilecek her şey var bu bölgede. Tapınaklardan müzelere, mağazalardan kafe ve restoranlara kadar tüm alternatifleri bulacaksınız Phuket Town’da. Adanın kalbi burada atıyor. Eski bir ticaret bölgesiymiş burası. Tapınaklarda ve diğer binalarda Portekiz ve Çin mimarisine ait pek çok ip ucu bulacaksınız.
Gece hayatı ile ünlü bu cadde. Her zaman kalabalık. Işıl ışıl sokakları, barları, gece kulüpleri ve diskolarıyla eğlencenin tavan yaptığı bir bölge. Go go bar denilen dans şovları, barlar sokağı, birahaneler, kafeler, DJ performansları, çılgın partiler, diskolar, gece kulüpleri… İşte tüm bunların bir arada olduğu yer Bangla Caddesi.
Tay dilinde “Çivi Adası” anlamına geliyor Ko Tapu. Ada ünlü kireçtaşı kayası ile tanınıyor. 1974 yılında çekilen James Bond filmi sebebiyle James Bond Adası olarak da biliniyor.
Phuket’de her an her yerde bir maymunla karşılaşmanız mümkün; Eğer siz de bu hayvanları seviyor ve onları doğal ortamlarına izlemek istiyorsanız bu ada tam sizlik.
Ancak her an misafirperver ya da dost canlısı olduklarını söylemek pek mümkün değil.
Phuket havalimanına sadece yarım saat mesafeye saklanmış bu cennet. Dünyanın en iyi otellerinden biri kabul ediliyor. Aman otelleri 20 ülkede 31 destinasyona yayılmış bir zincir. Türkiye’ de de yatırımları var. Bodrum’ da Aman Rüya isimli harika bir butik otelleri bulunuyor.
Phuket’teki tesisi muhteşem bir koya konumlanmış. Dünyanın en güzel kumsallarından biri kabul ediliyor. Tropikal bir orman içine yerleşmiş ve yapımında tek bir ağaç kesilmemiş. Yerel mimariyle yapılmış ağaç evler ormanın içine gizlenmiş ve muhteşem bir dekorasyonla süslenmiş. Sükunet içine gizlenmiş pek çok etkinlik mekanı var. Spor salonundan, SPA’sına, Tay restoranlarından, çay partilerinin yapıldığı özel mekanlara dek her yer ormanın içine en zarif haliyle gizlenmiş.
Hizmet ise kusursuz. Peçetelerin katlanışından, odanızın her noktasına yerleştirilmiş orkidelerine dek, sadece bakışlarınızla bir anda yanı başınızda bulduğunuz zarif Tay görevlileri ile kendinizi gerçekten bir kral ya da kraliçe hissedeceğiniz bu mekana ben aşık oldum. Ve hepinize öneriyorum.
Son olarak biraz da restoranlar hakkında bilgi vereyim. İşte önerdiğim yerler…
Amanpuri, Trisara Terrace, Freedom Beach, Breeze, Indigo Pearl, Twin Palms, Crust öğle yemekleri için, Bampot, Taste, Black Ginger, PRU, Jok See, La Gaetana akşam yemekleri için, Tu Khab Khao ve Freedom Reggae, Seduction, Blow ve Duzz barlar için önereceklerim.
Tayland Kraliyet Ailesi, Tayland halkı için çok önemli. Bu nedenle kraliyet ailesi hakkında olumlu bile olsa konuşmak, eleştirmek yasak ve hapis cezası bile uygulanabiliyor.
Tayland kraliçesi Kumariratana 1880 yılında kraliyet kayığı alabora olunca boğularak ölmüş. Kurtarılamamasının nedeni kraliçeye dokunan sıradan insanlar ölüm cezasına çarpılıyormuş.
Tayland nüfusunun %90 Budist. Herhangi bir buda heykeline doğru ayak veya bacak uzatmak saygısızlık olarak kabul ediliyor. Aslında otururken ayak tabanı gözükecek şekilde bacak bacak üzerine atmak bile saygısızlık olarak kabul ediliyor.
Tayland yazılarında kelimeler arasında boşluk, cümle sonlarında nokta, ünlem işareti veya soru işareti gibi noktalama işareti kullanılmıyor.
Tayland sinemalarında her film öncesi Tayland marşı eşliğinde kralın fotoğrafları gösteriliyor ve herkes ayağa kalkıp saygı duruşunda bulunmak zorunda.