Akademi Ödülleri gecesinde tüm kategoriler için ayrı sunucular seçilse de her sene etkinliğin bir de ana sunucusu oluyor. Pek çok özel gösteri ile izleyicileri eğlendiren bu ana sunucu, ağırlıklı olarak komedyenlerden seçiliyor. Ancak zaman zaman başarılı sunuculuk performansları sergileyen oyuncuları da gördüğümüz oluyor.
Oyuncu ve komedyen Bob Hope, ana sunucu ve eş sunucu olarak şimdiye kadar 19 kez Oscar Töreni'nde yer alarak "En Çok Oscar Sunan Kişi" rekorunu elinde tutuyor.
2023 yılında 95'inci yılını kutlayan Oscar Ödül Töreni'nin sunuculuğunu, komedyen ve programcı Jimmy Kimmel üstleniyor. 2017 ve 2018 yılı Oscar'larının da sunuculuğunu üstlenen Kimmel, 2023 yılı ile birlikte üçüncü kez Dolby Theatre'da izleyicileri ağırlayacak.
Marlon Brando, Bob Hope, 1955 yılında Oscar heykelciği için esprili bir şekilde mücadele edilyor.
Bob Hope, Oscar Törenleri'ne adını altın harflerle kazıdı. Oscar'lar televizyonda bile yayınlanmadan önce, tek başına veya ekip olarak, 1940-1946, 1953, 1955, 1958, 1959, 1962, 1965-1968, 1975 ve 1978 yıllarında toplam 19 kez sunuculuk yaptı. Onlarca yıl boyunca Bob Hope'un ismi Oscar Ödül Töreni'yle neredeyse eşanlamlı olarak anıldı. Oscar'ları bugünkü gösterişli ve bol şovlu haline getiren Hope'un Oscar tarihinin en iyi sunucusu olduğu söylenir. Oscar'ların sunuculuğunu son kez 1978'de törenin 50. yılında üstlenen Hope, 1966 yılında Akademi'ye katkıları için özel bir madalya da aldı.
Ünlü şarkıcı Frank Sinatra, Oscar Ödülleri tarihinde ilginç bir istisna yaptı ve müzik dünyasından bir isim olarak, 1963 yılında sinema dünyası için düzenlenen bu ödül töreninin ana sunuculuğunu üstlendi. Buna rağmen komedyenlerin gölgesinde kalmayarak, esprileriyle akıllarda iz bırakmayı da başardı. Sinatra, 1975 yılında Sammy Davis Jr., Bob Hope ve Shirley MacLaine ile birlikte eş sunucu olarak bir kez daha Oscar'lara ev sahipliği yaptı.
Billy Crystal, 1990-1993, 1997, 1998, 2000, 2004 ve 2012 yıllarında dokuz kez Oscar'a ev sahipliği yaptı ve en çok Oscar sunuculuğu yapan kişi olarak Bob Hope'tan sonra ikinci sıraya yerleşti. 1990-1993 yılları arasındaki dört yıllık kesintisiz sunuculuk dönemi sırasında Crystal'ın, Oscar sunuculuğu rolünü yeniden keşfettiği söylenir. Seleflerinin çoğundan daha yüksek enerjili performanslar sergileyen Billy Crystal, sahne arkasında ata binmek gibi sıra dışı anlar da yaşattı. Şarkılarından performanslarına ve esprilerine kadar Crystal, Oscar sunuculuğunun özünü, en eğlenceli ve nazik şekilde yakalayan isimlerden.
Whoopi Goldberg, 1999 yılında Oscar Ödül Töreni'nin açılış seromonisini Kraliçe 1. Elizabeth kılığında yapıyor.
1994, 1996, 1999 ve 2002 yıllarında toplam dört kez Oscar Ödül Töreni'ni sunan Whoopi Goldberg'ün bu rolü için kendinden sonra gelenlere iyi bir nasihati var: "Oscar sunucusu olmanın anahtarı noktası, filmleri gerçekten sevmeniz gerektiği... Fazla havalı olamaz ve bunu, kendi şovunuz yapmaya çalışamazsınız." Oscar ödüllü Whoopi Goldberg, pek çok film ödülünün yanı sıra Mark Twain Prize for American Humor gibi komedyenlik ödüllerine de sahip. Bu da Oscar için neden harika bir sunucu olduğunu kanıtlıyor. Goldberg'ün başarılı performansları, esprileri ve deneyimli sunuculuğu, Oscar Tarihi'nde daima hatırlanmasını sağlayacak.
Chris Rock, 2005 ve 2016 yıllarında iki kez Oscar Ödül Töreni'nin ana sunuculuğunu yaptı. Ancak muhtemelen Chris Rock'ın ismi yazmasa, aynı kişi tarafından sunulduğu tahmin edilemeyecek kadar farklı iki törene imza atıldı. 2016 yılında durmak bilmeyen dans gösterileri gerçekleştiren Rock, 2005 yılında çok daha politik bir duruş sergilemişti. #OscarsSoWhite senesi olarak bilinen 2005 yılında sahne alan Chris Rock, ülkedeki ve sektördeki ırk ayrımcılığına dikkat çekti. Ancak bunu didaktik olmadan, yine törenin ruhuna yakışır şekilde, hicivsel esprilerle yapmak için Nimesh Patel gibi yeraltı edebiyatından çizgi romancıların kalemine güvendi. Böylece Oscar tarihinin en komik töreni kabul edilen bir şova imza atmış oldu.
2006 yılında Oscar Ödülleri'ni sunan Jon Stewart, ne yazık ki büyük övgüler toplayan bir sunuculuğa imza atamamıştı. Ancak 2008 yılında bir kez daha bu görevi üstlendiğinde hatalarından ders aldığını kanıtladı. Bu sefer Stewart'ın şakaları içten ve oldukça komikti. Ayrıca Oscar Törenleri'nde zaman zaman yaşanabilen aksaklıklara zekice karşılık verebilme refleksi, çok fazla sunucunun sahip olduğu bir beceri değil. Markta Irglova, "Once" ile En İyi Orijinal Şarkı ödülünü kabul etmek için sahneye çıktığı sırada Irglova'nın konuşması yarıda kesildi. Jon Stewart ise durumu pürüzsüz bir şekilde toparlayarak Irglova'yı konuşmasını tamamlamak için sahneye geri davet etti. Uzman bir sunucu olarak çok sevilen Neil Patrick Harris, 2015 yılında Oscar'ları sunarken benzer bir durumla karşı karşıya kalmış, ancak durumu toparlayamadığı için pek de hoş dönüşler almamıştı.
2009 yılında Oscar'ları sunan Hugh Jackman, muhtemelen Oscar tarihinde şimdiye kadarki en sevilen açılış gösterisine imza attı. Soluksuz izlenen bir şarkı ve dans şovu gerçekleştiren Jackman, izleyen herkesi büyüledi. Kendisi bir komedyen olmadığı için Oscar'ların ünlü sunucularının doğaçlama espri reflekslerine sahip olmasa da kendi tarzı ve Broadway havasıyla, dolu dolu bir gece yaşattı. Jackman ve Beyoncé'nin canlı olarak birlikte söyledikleri "Musicals Are Back" parçası da etkinliğe damga vurdu.
Her ne kadar Ellen DeGeneres, son yıllarda negatif tepkiler toplasa ve popülerliğini hızla kaybetmiş de olsa Oscar tarihine iz bırakan bir sunuculuğa imza attığı da göz ardı edilemez. 2014 yılı Oscar Ödül Töreni'ni sunan DeGeneres'in Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Meryl Streep, Julia Roberts, Channing Tatum, Brad Pitt ve Angelina Jolie gibi birinci sınıf oyuncularla birlikte çekildiği 'selfie' kesinlikle tarihe geçti. Gecenin ilerleyen saatlerinde canının pizza çektiğini söyleyerek, o seneye damga vuran Pharrell Williams'ın şapkasıyla para toplayıp, pizza siparişi vermesi ve izleyicilere ikram etmesi de akılda kalan anlardandı. Hollywood'un en büyük isimlerinin, binlerce dolarlık kıyafetleri içinde karton kutulardan çıkan pizzaları yediğini görmek, Oscar Törenleri'nin görkemiyle çatışan keyifli bir kontrast yaratmıştı.
Uzun yıllar televizyonda kendi programlarının sunuculuğunu yapan komedyen Jimmy Kimmel, 2017 yılında kariyerinin zirvesine çıkarak Oscar Ödül Töreni'nin de sunuculuğunu üstlendi. Esprileriyle iyi karşılanan Kimmel, şov sırasında ABD Başkanı'na tweet atmak gibi cesur şakalar da yaptı. Ancak Kimmel'ın şansına 2017, Oscar tarihindeki en büyük hatanın gerçekleştiği yıldı. Gecenin en çok beklenen ve büyük ödülü olan En İyi Film Oscar'ı için "Moonlight" filmi yerine yanlışlıkla "La La Land"in adı okundu. Ödülü sunmak için sahneye çıkan Faye Dunaway ve Warren Beatty'e yanlış zarfın verilmesiyle yaşanan kaosun ardından töreni toparlamak zor olsa da Kimmel olumlu bir iz bırakmış olacak ki 2018'de bir kez daha Oscar sunuculuğu görevini için çağrıldı. Jimmy Kimmel, 2023'te 95. yılını kutlayan Oscar Ödülleri için üçüncü kez Dolby Theatre sahnesinde karşımıza çıkacak.