29 Haziran 2020 Pazartesi 16:16 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
2000 yılından bu yana çağdaş müzeciliği inovatif bir anlayışla birleştirerek Anadolu’nun kültür mirasına kazandıran, gelecekle geçmiş arasında bir köprü kuran Baksı projesi 20.yılına özel olarak sürprizlerle dolu bir kutlama yapıyor. Temmuz ayındaki kutlamalar arasında; yeni sergiler, atölyeler, burslar, film gösterimleri ve konser etkinliklerinin yanı sıra kültür ve sanat dünyasında proje üreten bireyler ve kurumlar için de özel olarak hazırlanan bir ödül programı yer alıyor.
Baksı Kültür ve Sanat Vakfı’nın ve Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan, “20. yıl programını oluştururken Baksı’nın; Anadolu’nun kültürel mirasından ve yaratıcılığından ilham alan bir proje olduğunu hep göz önünde tuttuk. Geçen 20 yılda, kapılarımızı tıpkı Anadolu’nun kendisi gibi farklılıklara açık tutmayı ilke edindik. Sanat ve zanaat arasındaki yüksek duvarları ortadan kaldırdık. Kendimizi salt seyirlik bir müze olmakla sınırlamadık. Çocuklarla sanat eğitimini, kadın istihdamını, yöresel kalkınmayı, yaşam kalitesini yükseltmeyi temel alan yeni bir model oluşturduk" diyor. Baksı Müzesi’nin, İl Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliği ve Aydın Doğan Vakfı desteğiyle her yıl düzenlediği Öğrenci Sanat Şenliği’nin 8.incisi bu yıl, kapsamını daha da genişleterek gerçekleşiyor ve toplam 150 öğrenciye burs veriyor. Bu yıl ayrıca Anadolu Ödülleri projesini de başlatıyor. Böylece her yıl düzenli olarak verilecek Anadolu Ödülleri’nin ilki Kasım 2020’de sahiplerini bulacak.
SERGİ PROGRAMI:
* Baksı Müzesi’nde yer alan, Şakir Gökçebağ’ın heykel ve yerleştirmelerinden oluşan sergisi “Aşina” Temmuz sonuna dek devam edecek. Gökçebağ bu kapsamlı sergide gündelik yaşamın içinden, sıradan nesneleri etkileyici bir dille yepyeni formlara dönüştürüyor.
* Gökçebağ sergisinin ardından, Baksı’nın 20. yıl programı çerçevesinde Ekim ayında, birbiri ardına üç yeni sergi açılıyor. Bu sergilerden ilki “20. Yıl için 20 Yapıt” başlığını taşıyor. Depo Müze’de izleyicilerle buluşacak olan sergi, pandemi sürecinin gündelik yaşantımızın vazgeçilmezleri arasına kattığı “maskeler”i konu ediniyor. Sergide, çağrı yapılan 20 sanatçı ve tasarımcının, hem bir kullanım aracı, hem de bir kavram olarak maskeyi odağına alan özgün yapıtları yer alacak.Katılan isimler arasında; Mustafa Horasan, İrfan Önürmen, Mike Berg, Alp İşmen, Beyza Boynudelik, Mehmet Dere, Fırat Engin, Ferhat Özgür, Gülcan Şenyuvalı, Halit Berker, Özlem Süer, Simay Bülbül, Merve & Kerem Ariş (uniqka), Hatice Gökçe, Enis Karavil, Ayşegül Hotiç, Felekşan Onar ve Aykut Erol da yer alıyor.
* Bir diğer sergi ise Baksı Müzesi’nin yanı başında, açıkhavaya yerleşecek heykellerle gerçekleşecek olan “Kıraç Sırtta” Heykel Sergisi . Baksı Tepesi’nin üzerinden Çoruh nehrini seyredecek bu heykeller 10 sanatçının üretimlerini biraraya getiriyor. Bu sanatçılar arasında Yunus Tonkuş, Tuğrul Selçuk, Elif Süsler, Mike Berg, Ali Teoman Germaner, Nermin Er, Güler Güngör, Kemal Tufan, İbrahim Koç ve Hüsamettin Koçan yer alıyor.