Aralık 2022'de Gezilebilecek Sergiler

Aralık ayını sanatla iç içe geçirmek isteyenler için gezilebilecek sergiler.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
9 Aralık 2022 Cuma 17:43 | Son Güncellenme:
36 dakika okunma süresi
Aralık 2022'de Gezilebilecek Sergiler

Amar Kılıç'ın "İmgeler Ülkesinde..." Sergisi

(C.A.M. Galeri, 10 Aralık 2022 – 14 Ocak 2023)

Amar Kılıç, ilk kişisel sergisi "İmgeler Ülkesi..." ile 10 Aralık'ta C.A.M. Galeri'de izleyiciler ile buluşuyor. "İmgeler Ülkesinde..." isimli bu fotoğraf serisinde Kuzey Mezopotamya ovasında, Mardin, Urfa ve diğer köylerde geleneksel dövme sanatı olan deq'in (dak, dek, veşm) son taşıyıcıları olan Kuzey Mezopotamya kadınları belgelenmektedir. Deq kültürünü taşıyan son nesil olarak fotoğraflardaki bu kadınların en genci 50 yaşlarındadır. Arap, Dom, Kürt ve Ezidi kökenlerinden gelen bu kadınlar, kendi fiziksel varlıkları-bedenleri ile kültürel bir mirasın taşıyıcılarıdırlar. Bunun yanı sıra bu kadınlar aynı zamanda kutsanmış, korunmuş, bereketli ve sağlıklı bir yaşam için birer büyü imgesi olan bu motifleri yaşamları boyunca taşımak üzere bedenlerine kazıtarak, ortak mistik bir bağlama sahip bu imgelerle birbirlerine bağlanmaktadırlar. Deq sembolleri, Mezopotamya mitolojisine atıfta bulunan bir bilginin tecessümüdürler. Elleri ve yüzleri mühürlenmiş insanların izinde bedenlere işlenmiş sembollerde kader arayışının yolculuğu, Amar Kılıç'ın "İmgeler Ülkesi..." sergisi ile 10 Aralık 2022- 14 Ocak 2023 tarihleri arasında C.A.M. Galeri'de izlenebilir.


Aydın Berk Bilgin'in "Photon-Narrans" Sergisi

(x-ist, 31 Aralık'a kadar)

Aydın Berk Bilgin'in maddenin halleri üzerine çalıştığı ama özelinde onların en maharetlisi saydığı "ışığa" olan tutkunluğunu dışa vurduğu ikinci kişisel sergisi "Photon-Narrans"; ışığın uzayda aldığı yola, yüzeyde bıraktığı ize, maddeye dokunuşuna övgü niteliğinde. Zaman ve mekanın tekleştiği bir evren tahayyülünü göze görünür şekilde ortaya koyan sanatçının işlerinde artık var olmayanlar, henüz var olmamışlara ışık sözcükleriyle, fotoğrafik yüzeyden sesleniyor. Aydın Berk Bilgin'in "Photon-Narrans" başlıklı sergisi, 31 Aralık'a kadar x-ist'te görülebilir.


Beril Anılanmert'in "Seyir Defteri" Sergisi

(Ankara Sanat Galerisi, 13 Aralık 2022 – 19 Mart 2023)

Ankara Ulus'ta bulunan Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nin üçüncü katında yer alan Ankara Sanat Galerisi, Beril Anılanmert'in "Seyir Defteri" başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz yıl Kibele Sanat Galerisi'nde ağırlanan ve formları yeniden yapılandırması ile bilinen sanatçının eserleri, 13 Aralık 2022 – 19 Mart 2023 tarihleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.


"Bir Işık Hüzmesi Üzerine"

(Taksim Sanat, 30 Aralık'a kadar)

Küratörlüğünü Begüm Güney'in üstlendiği "Bir Işık Hüzmesi Üzerine" adlı çağdaş sanat sergisi, 17 sanatçının kendi kavramsallıklarını yansıttığı sürreal çalışmaları sanatseverlerle buluşturuyor. Boşluğu ve sınırsızlığı düşünsel bir yapıda buluşturan sergi; Sümer Sayın, Serkan Demir, Gözde Mulla, Bilal Yılmaz, Ahmet Öğüt, Ece Kibaroğlu, Nergiz Yeşil, Esin Aykanat Avcı, Ali Şentürk, Fulya Çetin/Sine Ergün, Sergen Şehitoğlu, Mehmet Dere, Özge Yağcı, Osman Dinç, Berkay Tuncay ve Özden Demir'in eserlerini bir araya getiriyor. Renksizliğin fiziksel somutluğunu oluşturan sonsuz-sınırsız algısını yansıtan eserlerin bir araya geldiği "Bir Işık Hüzmesi Üzerine" sergisi, 30 Aralık'a kadar Taksim metro girişinde yer alan Taksim Sanat'ta ziyaretçilerini bekliyor.


Brian Dailey'nin "Küresel Bir Konuşmadan Notlar" Sergisi

(Galeri Siyah Beyaz, 7 Ocak 2023'e kadar)

Hem sanat hem de uluslararası ilişkiler alanındaki kariyeriyle tanınan Amerikalı sanatçı Brian Dailey, zamanın sosyal, politik ve kültürel meseleleriyle ilgileniyor. Günümüz sanatında barış ve güç arasındaki karmaşık ilişkiyi tasvir ettiği sanat kariyerine 1970'lerde Los Angeles'ta başlayan sanatçı, "Küresel Bir Konuşmadan Notlar" isimli sergisinde, yedi kıtadan seçtiği 120 ülkede 3000'den fazla katılımcıyla gerçekleştirdiği birebir diyaloğu Türkiye'deki izleyiciler ile buluşturuyor. Yaklaşık sekiz yıl (2012-2020) devam eden "Words (Sözcükler)" isimli video projesinde sanatçı, katılımcılara barış, savaş, aşk, çevre, özgürlük, din, demokrasi, hükümet, mutluluk, sosyalizm, kapitalizm, gelecek ve ABD'den oluşan 13 kelimenin her birinin onlardaki ilk izlenimini soruyor. Galeri Siyah Beyaz, Brian Dailey'nin 9 Aralık 2022 – 7 Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek olan, küratörlüğünü Stephan Stoyanov'un yaptığı "Küresel Bir Konuşmadan Notlar" isimli Türkiye'deki ilk solo sergisine ev sahipliği yapıyor.


Cihan Öncü'nün Fotoğraf Sergisi

(Dirimart Pera, 16 Aralık 2022 – 31 Ocak 2023)

Dirimart, Cihan Öncü'nün galerideki ikinci kişisel sergisini sunuyor. Öncü'nün yeni işleri, renkli jölelerin yanlarına yerleştirilmiş, onlar tarafından ele geçirilmeye can atan, üzerlerine tuhaf sıvılar dökülen kadifemsi nesnelerin imajlarından oluşuyor. Sanatçının bu dinamik toplamaları, bıkmadan usanmadan denediği, sınadığı renk unsurunda yaşadığı özgürlük hissini yansıtıyor. Ortaya çıkan seri, önceki yerleştirmelerine sunulan bir övgü gibi görünse de fakat onların huzurlu dinginliğiyle keskin bir tezat oluşturuyor. Sanatçının soyut fotoğrafları, bazen derinliği olmayan tekil formlar, bazen çeşitli çiçek, meyve, sebze veya organik sıvıların daha karmaşık boyutlara ulaştığı kompozisyonlardan yapma fantastik, yabancı yerlerden izler taşıyor.


Çağrı Saray'ın "HORROR VACUI" Sergisi

(Vision Art Platform, 10 Ocak 2023'e kadar)

Vision Art Platform "HORROR VACUI" ismini taşıyan yeni seçkisiyle Çağrı Saray'ın kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. İnsan, boşluk, doluluk, yokluk, varlık ve kaos gibi kavramların ve bunların birbirleriyle ilişkilerini ele alan sergi ismini Antropolog C.J. Geertz tarafından "kendi ördüğü anlam ağlarında asılı kalmış bir hayvan" olarak tanımlanan "HORROR VACUI: BOŞLUK DEHŞETİ"nden alıyor. Çağrı Saray'ın "HORROR VACUI" isimli sergisi, 1 Aralık 2022 - 10 Ocak 2023 tarihleri arasında Vision Art Platform, Akaretler No:35'te ziyaret edilebilir.


"Duvarlar ve Ötesi"

(Sakıp Sabancı Kent Müzesi, 9 Aralık 2022 – 30 Nisan 2023

Mardin'de Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine Sabancı Vakfı tarafından restore edilerek müze ve sanat galerisine dönüştürülen Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi - Dilek Sabancı Galerisi, "Duvarlar ve Ötesi" sergisini ziyarete açtı. Mağara resimlerinden başlayan, yerleşik yaşama geçişle birlikte duvarları süsleme içgüdüsünün, fresk ve mozaik gibi çeşitli mimari bezemelerin yanı sıra, tekstilin en eski formlarından biri duvar dokumalarının tarihsel süreçteki gelişimini anlatan "Duvarlar ve Ötesi" sergisi, farklı koleksiyonlardan yüz ondan fazla duvar halısını bir araya getiriyor. "Duvarlar ve Ötesi" sergisi, 30 Nisan 2023'e kadar Sakıp Sabancı Kent Müzesi - Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilir.


"Dünya Bebekleri" Sergisi

(Rahmi M. Koç Müzesi, Aralık 2022 sonuna kadar)

Rahmi M. Koç Müzesi, antik çağdan bugüne uzanan oyuncak figürleri, "Dünya Bebekleri" sergisinde bir araya getiriyor. 18. yüzyıl ahşap yapımından Anadolu'dakilere, Asya ve Afrika'dakilerden Uzakdoğu'nun ipek elbiseli festival bebeklerine uzanan özel seçki, Aralık 2022 sonuna kadar ziyaret edilebilebilir. Eylül 2021'den bu yana 80 ülkeden iki bin 500 bebeği bir arada sunan sergi, henüz ziyaret edemeyenler ve yeniden görmek isteyenler için aralık ayının sonuna kadar açık kalmaya devam edecek.


Emir Erkaya'nın "Büyücü Eve Dönüyor" Sergisi

(Pilot Galeri, 31 Aralık'a kadar)

"Büyücü Eve Geliyor", Emir Erkaya'nın kendine özgü üslubuyla dramatik bir skalada hikayeleştirdiği resimleri, içinde yaşadığı topluma farklı okumalar gerçekleştirerek bireyi, cinselliği, tarihi ve medeniyeti konu ediniyor. Oluşturulan dil, doğası gereği ezoterik çünkü sergilenen özneler ya "gizli" ya da "içsel" bir yaşam geleneğini takip ediyor; toplumsal normlar ve kurumlar tarafından kabul edilmemiş bilgilerin "takipçileri" konumunda yer alıyor. Emir Erkaya'nın "Büyücü Eve Dönüyor" sergisi, 31 Aralık'a kadar Pilot Galeri'nin Sıraselviler mekanında görülebilir.


"Eve Dönüş / Karşılama 5. Yıl"

(Galeri Diani, 10 Aralık – 30 Aralık)

Galeri Diani, 10 Aralık – 30 Aralık 2022 tarihlerinde sanatçı Şükrü Karakuş tarafından düzenlenen, birçok usta ve genç sanatçının 150 civarında 12 x 12 cm boyutunda eserlerinin yer aldığı "Eve Dönüş / Karşılama 5. Yıl" sergisine ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz pandemi dönemine rağmen ara vermeden devam edilen proje-sergi, Türkiye'de sanat alanında sürdürülebilirlik anlamında bir örnek teşkil ediyor ve bu yılki sergi ile birlikte beşinci yıl sergisi olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 30 yıl önce İspanya'nın Bask bölgesinde bir sanatçı inisiyatifi olarak başlayan "12CM" başlıklı sergiler, ilk yıllarda küçük bir sanatçı grubunun eserlerini bir araya getirirken her yıl büyüyerek devam etti ve diğer ülkelerden sanatçıların da katılımıyla Fransa'ya ve Portekiz'e kadar uzandı; uluslararası, gezici bir kimlik kazandı ve Türk sanatçıları grubu da Şükrü Karakuş'un çabalarıyla bu sergilerin içine dahil edildi. Bu süreç son beş yıldır Galeri Diani'de tamamlanıyor.


Eylül Deniz'in "Karanlık Sular" Sergisi

(Galeri Merkur, 7 Ocak 2023'e kadar)

Eylül Deniz'in ikinci kişisel sergisi "Karanlık Sular"da bir araya getirilen eserlerine her şeyden çok bir 'aşırılık,' uç noktaya ulaşma isteği ve çerçeveye sığamama hali hakim: duygu ve düşüncelerin, dille ifade edilemeyecek kadar yükselmesinin yansıması olan görsel bir yoğunluk. Bu eserler, bakanı karanlık ve derin sulara, kaotik bir dünyaya, gelgitlere, ruh hali dalgalanmalarına, medcezirlere ve her şeyi sonuna kadar zorlayan bir 'dipsomani'ye davet ediyor. Eserlere eşlik eden şiirler de bu görsel yoğunluğa dilsel bir boyut katıyor. Eylül Deniz'in malzeme ve kompozisyonun sınırlarını zorladığı, görsel imgelerle şiiri, görüntüyle dili bir araya getirdiği "Karanlık Sular" sergisi, 7 Ocak 2023'e kadar Galeri Merkur'de görülebilir.


Filiz Adıgüzel'in "Meleklerin Dokunuşu" Sergisi

(BE Contemporary, 17 Aralık 2022 – 19 Şubat 2023)

BE Contemporary minyatür sanatına, özgün, alışılmışın dışında teknikler ve güncel bir yorumla yaklaşan sanatçı ve akademisyen Filiz Adıgüzel'in "Meleklerin Dokunuşu" başlıklı solo sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı, izleyicisini sıcak, büyülü ve umut veren bir hayal dünyasına çağırıyor. Geleneksel minyatürün güven veren ve tanıdık gelen özelliklerinin yanı sıra kendi geliştirdiği teknikler ve üslup tercihleriyle kalıpların dışına çıkıyor, içeriden dışarıya açılan bir hikayeyi paylaşıyor. "Neo-minyatür" olarak isimlendirilen uluslararası güncel minyatür sanat akımına yaklaşan Filiz Adıgüzel'in "Meleklerin Dokunuşu" sergisi, 17 Aralık'tan itibaren BE Contemporary'de görülebilir.


Gamze Taşdan'ın "Cumhuriyet Kızları" Sergisi

(Bozlu Art Project, 20 Aralık 2022 – 18 Şubat 2023)

Gamze Taşdan, resimlerinde Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte bilinçli bir modernleşme ülküsünün simgesi haline gelen genç kızları konu edinerek, kolektif hafızamızda yer eden ulusal bir imgeye odaklanıyor. Toplumsal cinsiyet ve popüler kültür arasındaki ilişkiyi özellikle Yeşilçam bağlamında irdelediği resimleriyle tanınan Taşdan'ın bu yeni serisinde, kadınların kamusal bir görünürlük kazanma süreci; özel ile kamusal ayrımının mekanları; genç kızların kendi bireysel özlemleriyle toplumsal modernleşme ideolojisi arasında kendi kimliklerini, kendi benliklerini arayışlarının süreçleri, sanatçının kendine has üslubunun duyarlı, renkli, neşeli ama aynı zamanda düşündürücü aynasında ifade buluyor. Gamze Taşdan "Cumhuriyet Kızları" isimli dördüncü kişisel sergisinde, 20 Aralık 2022 - 4 Şubat 2023 tarihleri arasında Bozlu Art Project Mongeri Binası'nda izleyiciyle buluşuyor.


Hanefi Yeter'in "Vesile" Sergisi

(Anna Laudel İstanbul, 16 Aralık 2022 – 11 Şubat 2023)

Anna Laudel İstanbul, sanatçı Hanefi Yeter'in 2019 yılından beri ürettiği çeşitli kompozisyon, heykel, desen ve seramik çalışmalarının yer aldığı "Vesile" isimli kapsamlı kişisel sergisine 16 Aralık 2022 - 11 Şubat 2023 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Hanefi Yeter'in doğa ve insan ilişkileri üzerine kurguladığı bu sergide, eserler hem doğanın bize sunduğu nimet ve güzellikleri hem de insanlığın doğaya karşı tavırlarının sonuçlarını katılımcılara aktarıyor. Sanatçı, eserlerinin insanlarda farkındalık ve duyarlılık yaratmasını hedeflerken, sanatını değişimin bir parçası olarak görüyor.


Michael John Kelly'nin "Now What" Sergisi

(Sevil Dolmacı Art Gallery, 15 Aralık 2022 – 20 Ocak 2023)

Soyut eserleriyle tanınan Amerikalı sanatçı Michael John Kelly'nin İstanbul'da, Sevil Dolmacı Art Residency'de ürettiği eserlerinden oluşan "NOW WHAT" isimli kişisel sergisi sanatseverlerle buluşuyor. Kelly, 20. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan soyut dışavurumcu sanatçılardan ve bilimkurgudan etkilenerek, günümüzün "gürültülü" ve "kaotik" dünyasını eserlerine yansıtıyor. Sanatçı, eserlerini "anime, video oyunları ve Willem de Kooning'in harmanlandığı post-punk bir ses duvarı" olarak tanımlıyor. Michael John Kelly, tuval üzerine yağlı boya, kolaj ve ayna gibi farklı medyumlarda ürettiği çalışmalarını "Now What" sergisinde, 15 Aralık 2022 - 20 Ocak 2023 tarihlerinde Sevil Dolmacı Art Gallery'de sanat tutkunlarının beğenisine sunuyor.


Nancy Atakan'ın "Zamanın Kokusu" Sergisi

(Pi Artworks İstanbul, 10 Aralık 2022 – 31 Ocak 2023)

Nancy Atakan'ın nakış işlerinin ve onlara ilham olan suluboyalarının bir arada gösterileceği "Zamanın Kokusu" sergisi, kişinin zaman deneyimi ışığında yaşantıyı yeniden ele almasını ve hayal etmesini konu alıyor. Atakan'ın görsel iletişim dili, tarihsel, kültürel ve toplumsal değişimlerin zihinde yer edinen ve bedende izleri okunabilen etkilerinden yararlanarak, geçmişe dair ve geleceği şekillendiren imgeleri birbirleriyle yan yana getiriyor. Hatırlamak, bir eylem olarak işlerinde belirleyici bir yer tutarken, kumaşlara işlenen ve videoda seslendirilen şiirler aracılığıyla gerçekleşiyor. Nancy Atakan'ın "Zamanın Kokusu" sergisi, 10 Aralık 2022'den 31 Ocak 2023'e kadar Pi Artworks İstanbul'da sanatseverlerle buluşuyor.


Ömer Atakan'ın "Kinematograph" Sergisi

(Goba Art & Design, 10 – 31 Aralık)

Koleksiyon, çizgi roman ve sinema tutkusunu mimarlık mesleği ile harmanlayan Ömer Atakan, çizim tekniğinin çizgi roman, grafik anlatım ve sinemayla birleşimi olan "Kinematograph" adını verdiği ilk kişisel sergisinde, 15 sıra dışı yönetmenin 15 filmini resmedip, kağıt üzeri çini mürekkebi rapido, marker, ekolin ve toz pastel tekniği ile yaptığı işlerin 20. yüzyılın illüstrasyon sanatı ile yapılan sinema afişlerine de bir gönderme olduğunu ifade ediyor. Atakan; Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Coen Kardeşler, David Fincher, Guy Richie, Brian De Palma, Francis Ford Coppola, Ridley Scoot, David Fincher, Steven Spielberg, Wachowski Kardeşler, Christopher Nolan, Michael Mann, Sam Mendes, James Cameron gibi yönetmenlerin başyapıt filmlerinin en ikonik sahnelerini, filmlerden diyaloglar ve yönetmenlerle birlikte ortaya çıkarmaya çalışıyor. Ömer Atakan'ın "Kinematograph" başlıklı sergisi, 10-31 Aralık günlerinde Goba Art & Design'da ziyaret edilebilir.


"Paula Rego: Hikayelerin Hikayesi"

(Pera Müzesi, 22 Aralık 2022 – 30 Nisan 2023)

Olağanüstü hayal gücüne sahip, kadınların temsil edilme biçiminde devrim yaratan ve doğrularından ödün vermeyen Portekizli sanatçı Paula Rego, eserlerinin çoğunda kişisel doğasını, kök saldığı sosyopolitik bağlamı, baskı, otorite ve kurumsal şiddet gibi temaları öne çıkarıyor. Küratörlüğünü Alistair Hicks'in üstlendiği sergide, sanatçının yağlıboya, pastel, karakalem ve akrilik resimleri ile yerleştirmeleri yer alıyor. "Paula Rego: Hikayelerin Hikayesi" sergisi, Rego'nun hem kişisel hem de toplumsal mücadeleyi odağına alan 1960'lı yıllara ait erken dönem işlerini, 1990'larda ürettiği tek figürlerden oluşan, güçlü anlatımlara sahip büyük boy resimlerini ve 2000 yılından sonra ürettiği katmanlı sahnelerden oluşan çalışmalarını bir arada sunuyor. "Paula Rego: Hikayelerin Hikayesi" başlıklı sergi, 22 Aralık 2022 – 30 Nisan 2023 tarihleri arasında Pera Müzesi'nde görülebilir.


"Uyum ve Denge: Cam Işıkla Yaşar"

(Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 3 Aralık – 25 Aralık)

Atatürk Kültür Merkezi, Cam Ocağı Vakfı'nın 20'nci yılı ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Cam Yılı dolayısıyla düzenlenen "Uyum ve Denge: Cam Işıkla Yaşar" sergisine ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de cam sanatının en büyük destekçilerinden Cam Ocağı Vakfı'nın 2.300 parçayı aşan koleksiyonundan titizlikle seçilen eserlerin, cam üretimine yakından bakmayı sağlayan videolar eşliğinde benzersiz bir deneyim sunacağı "Uyum ve Denge: Cam Işıkla Yaşar" sergisinin küratörlüğünü Seda Yavuz üstleniyor.


SABO'nun "Golden Hours" Sergisi

(Versus Art Project, 15 Aralık 2022 – 28 Ocak 2023)

SABO'nun, Elâ Atakan küratörlüğünde gerçekleşen "Golden Hours" adlı kişisel sergisi, 15 Aralık - 28 Ocak tarihleri arasında Versus Art Project'te izleyiciyle buluşuyor. SABO, galeride gerçekleşen üçüncü kişisel sergisinde, insanı mutlu eden anların sevgi dolu şefkatli ışığını yapıtlarına taşıyor. İyilik dolu ve sıcak hissiyatın izini süren sanatçı, aile albümlerini karıştırırken huzur anılarının peşine düşüyor. Güneş'in içimizi ısıttığı altından saatler, sergide üzerinden vaktin akmakta olduğu ideal bir zamana gönderme yapıyor ve aynı zamanda hayali bir mekanı da çağrıştırıyor.


Saim Bugay'ın "Heykelin Sözü" Sergisi

(Kibele Sanat Galerisi, 19 Aralık 2022 – 19 Mart 2023)

Kibele Sanat Galerisi, sezona merhum Saim Bugay'ın "Heykelin Sözü" başlıklı sergisi ile devam ediyor. Kullandığı malzemeleri ve yöntemleriyle bir zanaat ustası kalitesine sahip olan heykeltıraş Bugay'ın eserleri, 19 Aralık 2022 – 19 Mart 2023 tarihleri arasında Kibele Sanat Galerisi'nde ücretsiz izlenebilir.


Seçkin Pirim'in "İnziva" Sergisi

(Dirimart, 31 Aralık'a kadar)

Seçkin Pirim'in, salgın döneminden sonra üzerine yoğunlaştığı, bireyin kendi içine dönmesi fikri ve sakin bir hayata adaptasyonun zorlukları etrafında şekillenen heykelleri ve kağıt işleri, "İnziva" başlıklı sergide bir araya geliyor. Pirim'in birçok farklı materyal aracılığıyla neominimalist tarzda ürettiği eserlerindeki spontane formlar, sanatçının sosyal bağlantılarını, kendiyle yeniden buluşma ve kendi olma yolculuğunu temsil ediyor. Üretim biçimi ve ilhamını Mevlana'nın "birden bütüne" anlayışından alan Pirim'in sanatının kaynağı olan dert edindiği meseleler ve tecrübeler, son dönem işlerinde ruhsal-bedensel arınma ve içe dönüşün temsili niteliğini taşıyor. Sanatçı, günümüzün kaotik ve heterojen varoluş biçimlerine karşı kendi sınırlarını zorlayan, tekrar eden formlar üzerinden yenilenmeye, dönüşmeye dair sorulara cevaplar arıyor. Seçkin Pirim'in "İnziva" sergisi, 31 Aralık'a kadar Dirimart Dolapdere'de görülebilir.


"Seduction (Baştan Çıkarma)"

(Ferda Art Platform, 7 Ocak 2023'e kadar)

Farklı disiplinlerden yedi sanatçının işlerini bir araya getiren "Seduction (Baştan Çıkarma)" isimli sergi; cinsellik, toplumsal cinsiyet rolleri, fetişizm ve arzu gibi kavramlara odaklanır. Baştan çıkarma arzusu etrafında şekillenen seçki, seyirciyi cinsiyetler üstü ve disiplinler arası erotik bir oyuna davet eder. Sanatın üretiminde, sergilenmesinde ve hatta sanatın satın alınmasında cinsel itkinin rolü ve önemi özellikle psikanalitik ve modern sanat teorilerinde uzun yıllardır tartışılan bir konu. Merve Tuna, Esra Karaduman, Özgür Yaz Taşçı, Maral Taşkırıcı, Ünal Bostancı, Gili Avvisar ve Sezgin Bozkurt'un eserlerini gördüğümüz "Seduction (Baştan Çıkarma)" sergisi, 7 Ocak 2023'e kadar Ferda Art Platform'da ziyaret edilebilir.


"Small Things in Silence"

(Ka, 15 Aralık 2022 – 21 Ocak 2023)

Hanieh Fatouraee, Duygu Gören, Efsun Polat Koyuncu ve Tuğba Manav'ın eserlerini bir araya getiren "Small Things in Silence" başlıklı sergi, 15 Aralık 2022 – 21 Ocak 2023 tarihleri arasında Ka'da görülebilir.


"Zamane İstanbulları"

(Pera Müzesi, 22 Aralık 2022 – 30 Nisan 2023)

"Zamane İstanbulları" fotoğraf sergisi, İstanbul'da yaşayan ve birbirinden farklı tarzlarda üreten 11 fotoğraf sanatçısının yakın tarihli çalışmalarını bir araya getiriyor. Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler'in küratörlüğünde gerçekleşen sergi, değişik temalar altında izleyiciye megakentten çarpıcı kesitler sunuyor. Bu temalar arasında kentin boşluk, yalnızlık, tekinsizlik ve eğretiliklerle bezeli topoğrafyası, sosyal ve politik hareketlilikleri, son yıllarda iyice belirginleşen göç meselesi, toplumsal hiyerarşi skalasında 'öteki' olarak etiketlenmeden yaşayabilmek için İstanbul'a sığınan genç bireyler, yüzyılın son çeyreğinde sayıları katlanarak artan mega projelerden biri olan Kanal İstanbul da var. Silva Bingaz, Osman Bozkurt, Ci Demi, Kıvılcım Güngörün, Ekin Özbiçer, Emin Özmen, Ahmet Sel, Ali Taptık, Kerem Uzel, Erdem Varol ve Cansu Yıldıran'ın işlerinden oluşan fotoğraf sergisi, sanatçıların kenti kişisel bir etkileşim alanı olarak yorumlama pratiklerini ve İstanbul sokaklarında karşımıza çıkan olağanüstü, bir o kadar da olağan tuhaflıkları gündeme getiriyor. "Zamane İstanbulları" başlıklı grup fotoğraf sergisi, 22 Aralık 2022 – 30 Nisan 2023 tarihleri arasında Pera Müzesi'nde görülebilir.


Aralık 2022'de İzleyebileceğiniz Tiyatrolar

Aralık 2022'de Vizyona Giren Yerli ve Yabancı Film Önerileri

Aralık 2022'de İzlenebilecek Dizi Önerileri

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi
“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi

“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi

Mart Ayı Sergi Ajandası
Mart Ayı Sergi Ajandası

Mart Ayı Sergi Ajandası

“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de
“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de

“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de

2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri
2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri

2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri

Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa
Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa

Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa

2023 Contemporary Istanbul Edisyonunda Neler Oluyor?
2023 Contemporary Istanbul Edisyonunda Neler Oluyor?

2023 Contemporary Istanbul Edisyonunda Neler Oluyor?

Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası
Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası

Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası

Ara Güler Sergisi Sofya'da
Ara Güler Sergisi Sofya'da

Ara Güler Sergisi Sofya'da

Mark Rothko Sergisi
Mark Rothko Sergisi

Mark Rothko Sergisi

Chanel Retrospektif Sergisi
Chanel Retrospektif Sergisi

Chanel Retrospektif Sergisi

Pablo Picasso'nun Eserleri Musée National Picasso-Paris'te
Pablo Picasso'nun Eserleri Musée National Picasso-Paris'te

Pablo Picasso'nun Eserleri Musée National Picasso-Paris'te

Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi
Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi

Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi