Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

Kapadokya'daki otel Argos in Cappadocia'da açılan Nahita, yüzlerce yıllık tariflerle Anadolu lezzetlerini bir araya getiriyor.

YAZAR: İlknur Selimoğlu
ABONE OL
2 Kasım 2022 Çarşamba 16:41 | Son Güncellenme:
7 dakika okunma süresi
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

60 milyon yıl önce Erciyes yanardağının püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan eşsiz Kapadokya... Doğanın elinin özenle değdiği; rüzgarın, yağmurun ustaca yoğurduğu Kapadokya. Zengin bir tarihi mirasa, kültüre, coğrafyaya ve oldukça cömert bir doğaya sahip Kapadokya'nın tüm bu özelliklerine saygılı ve sürdürülebilirliği merkezine alan bir restoranı var artık; Nahita. Adını Niğde'nin Hitit dönemindeki isminden alıyor. Kapadokya'nın bol ödüllü oteli Argos in Cappadocia'da açılan Nahita ile Anadolu'nun kalbinde eşsiz bir lezzet yolculuğuna çıkıyoruz.

Nahita, Anadolu'nun köklerinden ilham alıyor ve besleniyor. Anadolu'nun tarihine ve kültürel devamlılığına saygılı, dünyanın yeni yüzyılında eksik olan sağduyuyu işleyen felsefesini, hikayesine ve tabaklarına yansıtıyor. Doğanın milyonlarca yılda oluşturduğu eşsiz güzelliklerin içinde yer alan Nahita, kadim öğretilerin doğumuna şahitlik eden Anadolu'yu ve dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden birinin içinde yer alan Kapadokya'yı özümseyerek eşsiz bir Anadolu mutfağı deneyimi sunuyor. İlk toprak kapların yapıldığı, bakırın işlendiği, tarım ve hayvancılığın hayatın içine girdiği, sofraların kurulup beraber yendiği, insanlığın "büyük dönüşüme" doğru adım attığı Anadolu'nun tam kalbinde bu mirası her yönüyle yansıtıyor.

Şef Ömür Akkor'un mutfak danışmanlığında tarihle, coğrafyayla ve kültürel mirasla yemeği tekrar ilişkilendiriyor. Reçeteleriyle, pişirme teknikleriyle ve sunumlarıyla Anadolu mutfağını yaşatan Nahita'nın içecek konsept danışmanlığını ise lezzet algısı uzmanı Oğul Türkkan üstleniyor. Nahita, Kapadokya'nın kalbinde, binlerce yıllık bir manastır yerleşkesi, buna bağlı mağaralar, yeraltı tünelleri ve tarihi evlerden oluşan kalıntıların restorasyonuyla hayata geçirilen Argos in Cappadocia'da yer alıyor.

Nahita'nın menüsündeki her bir ürün, 60 km çapında bir alandan temin ediliyor. Neolitik Çağ'ın en önemli yerleşimlerini kapsayan bu alan Nahita'nın menüsünün temelini oluşturuyor. Yaklaşık 11 bin yıldır yaşamın kesintisiz devam ettiği sayılı yerlerin arasında bulunan Kapadokya; pişirme teknikleriyle, malzemeleriyle ve endemik ürünleriyle Nahita'ya ilham oluyor. Sürdürülebilirliği Anadolu gelenekleriyle ele alan Nahita, menüsünde binlerce yıldır bu topraklarda kullanılan pişirme yöntemlerini kullanıyor.

Menüsünün %90'ını, yaklaşık 60 km çapındaki alandan tedarik edilen, yerel ve mevsimsel ürünlerle hazırlayan Nahita, bölgedeki pazarlardan, üreticilerden ve kendi bahçesinden malzemeleri kullanıyor. Anadolu mutfağı adına tam anlamıyla bir deneyim menüsü oluşturan Nahita'da yüzlerce yıllık reçeteler hak ettiği ilgiyi görüyor. Menüde bölgede yetişen başta patates olmak üzere değerli ürünler kullanılıyor. Gerek sunumu gerekse tadı ile "Nevşehir Patates Kızartması" menünün yıldız tabaklarından. Bereketli topraklarda yetiştirilen tüm ürünler, Nahita'nın menüsünde ustaca harmanlanıyor. Hitit mutfağının binlerce yıllık tariflerinden "Happena" hikayesiyle dikkat çekiyor. Happena, zengin bir mutfak kültürü olan ve bu kültürü yazılı olarak da günümüze kadar ulaştıran Hititlerin 'beruwa' adı verilen kayısı püresiyle servis ediliyor ve etin yüksek ısıda zeytinyağında pişirilmesi ile hazırlanıyor. Sadece bu yemeği tatmak için bile Kapadokya'ya keyifli bir seyahat planlanabilir. Anadolu'nun geleneksel yavaş pişirme ve demleme teknikleriyle hazırlanan menünün öne çıkan bir diğer özel lezzeti ise "Ağ Pakla". Tatlı menüsü de Anadolu gelenekselliğinden ayrılmadan bütünsel deneyimin bir parçası olarak yemeği taçlandırıyor. 200 yıllık tarifiyle hazırlanan "Pekmezli Un Helvası", geçmişle gelecek arasında bir köprü kuran Nahita'da tatlı bir son vaat ediyor. "Kabak Tatlısı" ve "Zeytinyağlı Elmalı Baklava" da mutlaka denenmeli. Nahita'nın bir diğer iddiası ise kokteylleri. Tahinli, pastırmalı, pancarlı ve keçiboynuzlu kokteyller Nahita menüsü ile aynı paralellikte dikkat çekiyor. "Tahinli Martini", "Pastrami Old Fashioned", "Beet Margarita", "Carob Negroni" kokteyl menüsünde başı çekiyor.

Nahita, "İyi Bir Yer'' felsefesiyle, doğaya ve gelecek nesillere saygısını dile getiren "iyi" bir mutfak olarak dikkat çekiyor. Dünyanın en eski manzarasında, özel bir seyahate değecek menüsü ile Anadolu'nun tüm öğretilerine sahip çıkan Nahita, Kapadokya'nın mutlaka ziyaret edilmesi gereken adresleri arasında.


Kapadokya Gezilecek Yerler - 14 Adımda Kapadokya

Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya'nın Tarihi Köşesi: Museum Hotel

EN ÇOK OKUNANLAR

"Mufasa: Aslan Kral" Galası'nda Beyonce ve Blue Ivy'den Metalik Uyum
"Mufasa: Aslan Kral" Galası'nda Beyonce ve Blue Ivy'den Metalik Uyum

"Mufasa: Aslan Kral" Galası'nda Beyonce ve Blue Ivy'den Metalik Uyum

1 dakika okunma süresi
Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones
Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

4 dakika okunma süresi
Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı
Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

2 dakika okunma süresi
Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı
Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı

Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı

20 dakika okunma süresi
2025 Altın Küre Adayları Açıklandı
2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Hong Kong'un En İyi Restoranları
Hong Kong'un En İyi Restoranları

Hong Kong'un En İyi Restoranları

Bodrum'da Eşsiz Gün Batımı: Ailla Yalıkavak
Bodrum'da Eşsiz Gün Batımı: Ailla Yalıkavak

Bodrum'da Eşsiz Gün Batımı: Ailla Yalıkavak

Efendy Group Kurucu ve Şefi Somer Sivrioğlu Hakkında Her Şey
Efendy Group Kurucu ve Şefi Somer Sivrioğlu Hakkında Her Şey

Efendy Group Kurucu ve Şefi Somer Sivrioğlu Hakkında Her Şey

İstanbul'un En Yeni Kafeleri
İstanbul'un En Yeni Kafeleri

İstanbul'un En Yeni Kafeleri

İstanbul'da Pastane Önerisi: Plum Patisserie
İstanbul'da Pastane Önerisi: Plum Patisserie

İstanbul'da Pastane Önerisi: Plum Patisserie

Four Seasons Hotel Sultanahmet Avlu'dan Sürdürülebilir Menü
Four Seasons Hotel Sultanahmet Avlu'dan Sürdürülebilir Menü

Four Seasons Hotel Sultanahmet Avlu'dan Sürdürülebilir Menü

İstanbul'un En Yeni Mekanları
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

2024 Yaz Sezonu: Bodrum'un Hit Restoranları
2024 Yaz Sezonu: Bodrum'un Hit Restoranları

2024 Yaz Sezonu: Bodrum'un Hit Restoranları

Urla'nın En İyi Şef Restoranları
Urla'nın En İyi Şef Restoranları

Urla'nın En İyi Şef Restoranları

Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları
Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

Michelin Rehberi 2025 Türkiye Seçkisi Açıklandı
Michelin Rehberi 2025 Türkiye Seçkisi Açıklandı

Michelin Rehberi 2025 Türkiye Seçkisi Açıklandı

Gastronomide Yeni Yıl Rehberi: 2025'te En Çok Konuşulacak Restoranlar
Gastronomide Yeni Yıl Rehberi: 2025'te En Çok Konuşulacak Restoranlar

Gastronomide Yeni Yıl Rehberi: 2025'te En Çok Konuşulacak Restoranlar