İstanbul'un En İyi Füzyon Restoranları

Farklı milletlere, bölgelere ya da yörelere özgü lezzetlerin, yemek pişirme tekniklerinin veya malzemelerin bir arada kullanılmasını temel alan füzyon mutfağının İstanbul'da oldukça iddialı adresleri bulunuyor. Yeni lezzetler denemek isteyenler için İstanbul'un en iyi füzyon restoranlarını bir araya getirdik.

YAZAR: Nazlı Sancaklı
ABONE OL
28 Kasım 2023 Salı 12:07 | Son Güncellenme:
13 dakika okunma süresi
İstanbul'un En İyi Füzyon Restoranları

Füzyon Mutfak Nedir?

Dünya gastronomi literatüründe "fusion cuisine" olarak adlandırılan, Türkçeye ise "füzyon mutfak" olarak geçen bu mutfak kültürü, kelime anlamı olarak kaynaşma, birleşme şeklinde açıklanıyor. Yani farklı kültürlerden malzemeleri bir araya getirmek, tarifleri harmanlamak, kısacası mutfak güçlerini birleştirmek anlamına gelen füzyon mutfak terimi, gastronomi aşıklarına başka yerde bulamayacakları yeni lezzet kombinasyonları ve benzersiz menü seçenekleri sunuyor. Örneğin; bir Uzak Doğu yemeği, Güney Amerika'ya ait bir pişirilme yöntemiyle hazırlanıyor, son olarak sunumda Fransız soslarıyla buluşturuluyorsa, bu tabak kesinlikle füzyon mutfağını işaret ediyor. Aslında, Osmanlı gibi çok uluslu bir topluma kök saldığımız için, biz de çok uluslu bir mutfağa sahibiz. Bu açıdan bakıldığında, Türk mutfağının kapıları yüzyıllardır füzyon mutfağına açık.


Mikla

Ülkemizin bir Michelin Yıldızlı seçkin restoranlarından biri olan Mikla, 2005 yılında ünlü şef Mehmet Gürs önderliğinde, Türk-İskandinav mutfağının harmanlanması ile hizmet veren bir restoran olarak The Marmara Pera Hotel'in teras katında hizmete açıldı. Mikla'yı "Çağdaş İstanbullu restaurant" yaratma fikriyle açan Gürs, 2012 yılından itibaren Anadolu füzyonu felsefesi ile yoluna devam etme kararı aldı. Geçtiğimiz yıllarda dünyanın en iyi 50 restoranı arasına girmeyi başaran Mikla, mutfağının yanı sıra dekorasyonu ve eşsiz İstanbul manzarası kadar, rafine yiyecek ve içecek konseptiyle de oldukça ilgi görüyor. Gürs, geçtiğimiz günlerde Mikla'daki son hisselerini yeni sahibine devretti. Bundan sonraki dönemde Mikla'nın dönüşümü ise hepimizin merak konusu...


Yeni Lokanta

Füzyon mutfağın şüphesiz en iyi temsilcilerinden biri de başarılı Şef Civan Er'in Yeni Lokanta'sı. 2013 yılında Beyoğlu'nda kapılarını misafirlerine araladığı ilk günden beri ciddi bir müdavim kitlesi oluşturan mekanın sadece yemekleri ve reçeteleri değil, içecekleri de füzyon temsilcisi olarak dikkat çekiyor. Şef Er'in Türkiye'nin dört bir yanından gelen özel malzemelerden oluşturduğu füzyon menüsünde ise asma yaprağında paçanga, odun fırınından tavuk but ve fındıklı tarator, vişneli kısır, karidesli kabak çiçeği kızartması gibi paylaşımlık tatlar hem göze hem de damaklara hitap ediyor. Michelin Rehberi'nin tavsiye listesine girmeyi başaran mekan, Anadolu coğrafyasının güncel yorumlarını Civan Er'in ellerinden deneyimlemek isteyenleri bekliyor.


i-guru Galata

Ecole St. Pierre Hotel'e bağlı Galata'da yer alan "i guru Cafe Lounge Bar, İtalyan ve dünya mutfağını bir araya getirmesiyle çok sayıda füzyon mutfağı meraklısını ağırlıyor. Tarihi bir yapının içinde açılan, dekorasyonuyla ve bahçesiyle dikkat çeken mekan, tarih ve kültürün esintileriyle lezzeti bir arada sunuyor. Geçmişte birçok ruhani lideri misafir etmiş bir binada konumlanan i guru'nun konsepti, ismi, tüm marka-mekan kimliği ve tasarımları bu geçmişten ilhamla oluşturulmuş. Şefliğini, Ecole St. Pierre Hotel Executive Şefi Nihat Sancar'ın üstlendiği mekan; Galata Kulesi'nin arka bahçesindeki Cafe Lounge Bar ile imza kokteyller, DJ performansları ve çeşitli etkinlikler de sunuyor.


Vogue Restaurant

Akaretler'de BJK Plaza'nın en üst katında konumlanan ve şehrin klasikleşen mekanlarından biri olan Vogue Restaurant, konuklarına dünya ve Akdeniz mutfaklarından ilham alarak yenilediği menülerini deneyimleme fırsatı sunuyor. Lezzetleri olduğu kadar sunumları ile de iddialı olan yeni menüde Vogue Special Maki, Acı Karides Roll ve Black Cod öne çıkanlar arasında. Mekan ayrıca yaklaşık 50 çeşitten oluşan zengin sushi menüsü ile de iddialı. Füzyon reçeteleri kadar benzersiz Boğaz manzarasıyla da göz dolduran restoran, kokteyl barı ile İstanbulluların uğrak mekanları arasındaki yerini korumayı başarıyor.


İnari Omakase

Füzyon mutfağını en iyi şekilde yorumlayan sushi mekanlarından İnari Omakase, Kuruçeşme ve Vadi İstanbul'da olmak üzere iki ayrı şubede hizmet veriyor. Menüsünü Şef Korhan Gülsoy'un kendine has yorumuyla hazırladığı İnari, Uzak Doğu'nun eşsiz lezzetlerinin yanı sıra Japon mutfağından füzyon lezzetler de sunuyor. Mekan, sıra dışı bir sushi deneyiminin yanı sıra geniş bir başlangıç menüsü, balzamik sos ve keçi peyniriyle hazırlanan ton balığı sashimi gibi seçenekler vadediyor. İnari ayrıca, şusi konusunda kararsız kalan misafirlerine, sevdikleri malzemeleri şefe bildirmeleri dahilinde kendi sushisini oluşturma opsiyonu sağlıyor.


Novikov Istanbul

Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'da misafirlerini ağırlayan Novikov İstanbul, son derece şık bir atmosferde İtalyan, Asya ve Akdeniz mutfaklarının incelikli füzyonunu sunuyor. Birbirinden leziz yemeklerine İstanbul Boğazı'nın masmavi manzarasının eşlik ettiği Novikov, konuklarının beğenisine göre günde iki kez taze makarna üretimi yapıyor. Asya ve İtalyan mutfağını bir araya getiren yaratıcı menüsüne etkileyici bir atmosferin eşlik ettiği mekanda, otantik "market" konsepti ile misafirlere ayrıcalıklı bir deneyim sunuluyor. Mekanda, ünlü İtalyan ve Akdeniz spesiyallerinin yanı sıra, taze suşi tabakları ve Pan-Asya lezzetlerinin de yer aldığı seçkin bir menü de misafirlerini bekliyor.


1924 İstanbul

Tarih kokan bir binada, hem geleneksel Rejans lezzetlerine hem de füzyon mutfağına selam gönderme niteliği taşıyan 1924 İstanbul; Mustafa Kemal Atatürk, Agatha Christie, İspanya Kralı 4. Alfonso, dönemin ajanlarından Mata Hari gibi tarihinin pek çok ünlü ismini ağırlamasıyla tanınıyor. Doğu Avrupa mutfağının sevilen lezzetlerini, modern yorumlarla birleştiren mekanda, Ruslara özgü Pancar çorbası ve Piroshki, dana strogonoff, Kievsky tavuk ve Faberge gibi lezzetler dikkat çekiyor. Bugün Sashah Khan ve Mike Norman ortaklığında yolculuğunu sürdüren tarihi mekan, arka fonda çalan otantik Rus müziği, canlı arp, piyano ve akordeon dinletileri ile damakların yanı sıra gönüllere de hitap ediyor.


Zuma

Füzyon odaklarının son örneklerinden bir diğeri de hiç şüphesiz ki Rainer Becker tarafından kurulan ve dünyanın çeşitli yerlerinde eşsiz lezzetler sunan Zuma. Ortaköy'de hizmet veren ve Japonya'da günlük yaşamın yeme-içme geleneği olan "Izakaya" tarzını misafirlerine sunan mekan, otantik Japon mutfağını modern tarzda yorumluyor. Mutfağı Executive Chef Emrah Orak'a emanet olan Zuma'nın tabakları dahil tüm eşyaları el yapımı ve Japonya'dan gelme ürünler. Mekanın menüleri de tüm şubeleri ile aynı, yalnız Türkiye'ye uyarlanan birkaç lezzet dışında. Zuma spesiyaliteleri arasında sebzeler, çorbalar, deniz mahsulleri, et yemekleri ve pilavlar dışında nigiri, sashimi, maki rolls gibi suşi çeşitleri yer alıyor.


Banyan

Aslı-Cem Pasinli tarafından 2003 yılında Nişantaşı'nda açılan, daha sonra ise Ortaköy'e taşınan Türkiye'nin ilk Asya füzyon restoranı Banyan, Türk-Asya mutfağıyla gastronomi meraklılarını ağırlıyor. Yöresel malzemeleri kullanmanın ve yerli üretime destek olmanın oldukça önemsendiği Banyan, topraklarımızın köklü lezzetlerini ve çok özel malzemelerini Asya yemek ve baharatları ile harmanlayarak ortaya yaratıcı ve özgün bir mutfak çıkarıyor. Restoranın Antakyalı Executive Chef'i Fikret Demirağ'ın kendi köklerinden ilhamla sentezlediği bu özel mutfakta Antakya'daki yöresel ve o coğrafyaya özgü atalık tohumlardan üretilmiş ürünler kullanılıyor. 2023 yılında Michelin tavsiye listesinde yer alan Banyan, füzyon lezzetlerinin yanı sıra bir uçta Sultanahmet ve Topkapı, diğer uçta İstanbul'un her iki yakasını birleştiren ışıl ışıl köprü ve heybetli Ortaköy Camisi manzarasıyla konuklarına görsel bir şölen sunuyor. Banyan'ın aynı zamanda "En Sağlıklı Menü", "En İyi Etnik Restaurant" ve "En İyi Füzyon Mutfağı" gibi birçok ödülü bulunuyor.


İstanbul'da Farklı Dünya Mutfaklarından Restoranlar

İstanbul'un En İyi İtalyan Restoranları

İstanbul'un En İyi Suşi Restoranları

EN ÇOK OKUNANLAR

Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı
Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı

Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı

20 dakika okunma süresi
2025 Altın Küre Adayları Açıklandı
2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

16 dakika okunma süresi
Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları
Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

1 dakika okunma süresi
Oz Büyücüsü'nün Yakut Ayakkabıları Rekor Kırdı
Oz Büyücüsü'nün Yakut Ayakkabıları Rekor Kırdı

Oz Büyücüsü'nün Yakut Ayakkabıları Rekor Kırdı

1 dakika okunma süresi
Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı
Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

2 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

İstanbul'un En İyi Japon Restoranları
İstanbul'un En İyi Japon Restoranları

İstanbul'un En İyi Japon Restoranları

Michelin Rehberi 2025 Türkiye Seçkisi Açıklandı
Michelin Rehberi 2025 Türkiye Seçkisi Açıklandı

Michelin Rehberi 2025 Türkiye Seçkisi Açıklandı

Hakkasan Bodrum'un İmza Lezzetleri
Hakkasan Bodrum'un İmza Lezzetleri

Hakkasan Bodrum'un İmza Lezzetleri

2024 Yaz Sezonu: Bodrum'un Hit Restoranları
2024 Yaz Sezonu: Bodrum'un Hit Restoranları

2024 Yaz Sezonu: Bodrum'un Hit Restoranları

Hong Kong'un En İyi Restoranları
Hong Kong'un En İyi Restoranları

Hong Kong'un En İyi Restoranları

İstanbul'un En Yeni Kafeleri
İstanbul'un En Yeni Kafeleri

İstanbul'un En Yeni Kafeleri

Güney Fransa'nın En Hit Restoranları
Güney Fransa'nın En Hit Restoranları

Güney Fransa'nın En Hit Restoranları

Efendy Group Kurucu ve Şefi Somer Sivrioğlu Hakkında Her Şey
Efendy Group Kurucu ve Şefi Somer Sivrioğlu Hakkında Her Şey

Efendy Group Kurucu ve Şefi Somer Sivrioğlu Hakkında Her Şey

Urla'nın En İyi Şef Restoranları
Urla'nın En İyi Şef Restoranları

Urla'nın En İyi Şef Restoranları

Bodrum'da Eşsiz Gün Batımı: Ailla Yalıkavak
Bodrum'da Eşsiz Gün Batımı: Ailla Yalıkavak

Bodrum'da Eşsiz Gün Batımı: Ailla Yalıkavak

Şehrin İçinde İtalyan Esintisi: Mezzaluna
Şehrin İçinde İtalyan Esintisi: Mezzaluna

Şehrin İçinde İtalyan Esintisi: Mezzaluna

İstanbul'un Yeni Lüks Restoran Deneyimi: Bardot
İstanbul'un Yeni Lüks Restoran Deneyimi: Bardot

İstanbul'un Yeni Lüks Restoran Deneyimi: Bardot