Berin SOMAY – [email protected]
İTÜ’de bulunan ve her şeyin tamamen gönüllü öğrenciler tarafından yürütüldüğü inovasyon laboratuvarı CBILAB (Cankut Bagana İnovasyon Laboratuvarı), mekanik, elektronik, yazılım ve tasarım ile ilgilenen öğrencilere projelerini gerçekleştirmeleri için fırsat vererek, onları bu yolda iş birliği yapabilecekleri doğru insanlarla tanıştırmayı hedefliyor. Öğrenciler tarafından tamamlanan ve devam eden çalışmaları, yapılması planlanan ‘quickstarter’ projelerini, çeşitli etkinlikleri ve eğitimleri kapsayan CBILAB, bu fırsatları tamamen kendi içinde ürettiği değerlerle sağlamaya çalışıyor.
2015 yılından beri faaliyet gösteren eğitim odaklı laboratuvar, 2018 Ocak ayından beri ise proje üretiyor. Kendi kendini işleten bir mekanizmaya sahip olduğu için sosyal sorumluluk yanı güçlü projelerle birlikte, ileride pazarlaması yapılabilecek çalışmalara da yer veren laboratuvara katılmak isteyen her öğrencinin bir giriş projesi tamamlaması gerekiyor. CBILAB’de bazı firmalar tarafından özel olarak, karşılıklı iş birliği çerçevesinde öğrencilere yaptırılan çeşitli projeler de bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda çalışmaları başlayan ve bazıları bitmiş, bazılarında ise son aşamaya gelinmiş projeler temelde ikiye ayrılıyor: Ödev projeler ve ana projeler. Ödev projeler, CBILAB’e yeni katılan üyelere verilen ve onların becerilerini geliştirmeyi amaçlayan daha basit projelerden oluşurken, ana projeler ise daha ticari amaçlarla CBILAB ekibi tarafından hayata geçirilen projelerden meydana geliyor.
Çoklu Bardak Tutacağı (Ponchic)
Piknikler, partiler, geziler ve etkinliklerde içecek taşıma sorununu çözecek çevre dostu tasarım ürünü Ponchic, tasarımında son aşamaya geldikten sonra uluslararası fonlama sitesi Kickstarter’da yer aldı ve CBILAB’e 632 dolarlık bir getiri sağladı. Ponchic ile birlikte CBILAB, ilk ihracat başarısını etti.
Köpek Diz Kapağı İmplantı
Diz bölgesinde anatomik bozukluk olan bir köpeğe 3D yazıcıdan yeni bir diz basıldı. Bu çalışma sırasında CBILAB, köpeğin taranan dizini CAD model haline dönüştürüp 3D yazıcından çıkarılabilir hale getirdi. Ardından bio uyumlu malzeme tespit edilerek ameliyatta kullanılacak dizler üretildi ve hekime teslim edildi. Başarılı geçen ameliyat sonucunda ise köpek sağlığına tamamen kavuştu!
İklimlendirme Odası
Üretim esnasında kullanılan malzemenin seçimi çok önemli olduğu için ürünün kullanılacağı yer ve koşullara bağlı olarak farklı malzemeler tercih ediliyor. Ürünün maruz kalacağı koşullara dayanabilen malzemenin seçiminde de devreye ‘Environmental Chamber’ yani ‘İklimlendirme Odası’ giriyor. Bu alet, malzemeyi -100 ve +500 derece sıcaklıklar arasındaki koşullara maruz bırakarak malzemenin farklı durumlardaki dayanıklılığını, tepkisini ölçmeye çalışıyor. İklimlendirme Odası CBILAB’in kendi geliştirdiği bir ürün değil ama buradaki başarı, ithalat maliyeti yaklaşık 20 bin dolar olan bu ürünü iki bin dolar gibi bir maliyetle tamamen yerli olarak üretmiş olmak...
Drone Pervane Ölçer
Bir drone’un üretimi esnasında kullanılan motor ve pervanenin uyumu çok önemli. Pervanenin yapacağı devir sayısını, oluşturacağı itme kuvvetini, kullanacağı voltajı bilmek çok zor. Uygun pervaneyi seçebilmek için devreye giren Drone Pervane Ölçer, bu konuda büyük kolaylık sağlıyor ve bir motor ile pervanenin birlikte çalışması sonucu oluşacak değerleri bize sunuyor. Aynı zamanda belirli bir motora uygun pervane veya pervaneye uygun motor bulma süreci fazlasıyla hızlanıyor.
Öğrencilerin ülke ekonomisine katkıda bulunabilecek yetkinlikleri kazanabilecekleri, inovatif ve üretken olabilecekleri, katıldıkları sergi ve yarışmalarda yetkin olabilecekleri ve ürettikleri inovatif fikirlerini çeşitli kanallar ile start-up iş modellerine dönüştürebilecekleri bir ekosistem oluşturmayı vizyonu olarak benimseyen CBILAB hakkında daha fazla bilgi almak için @cbilab adlı Instagram hesabını takip edebilirsiniz.