Doğup büyüdüğü Güney Afrika topraklarına geri dönüp, halkı için faydalı bir şeyler yapmanın hayaliyle 2007 yılında Charlize Theron Africa Outreach Project’i (CTAOP) hayata geçiren Oscar ödüllü oyuncu Charlize Theron, 10 yıldan fazladır Afrika’nın genç nüfusunu hedef alarak, cinsel yolla bulaşan hastalıkların üstesinden gelmeyi amaçlıyor. HIV ve AIDS’in ölümcül sonuçlarını ve bunu önlemenin yollarını rahatça konuşabilmeleri için gençlere güvenli bir ortam yaratmayı hedefleyen Theron, genç jenerasyonun bunu başarabileceğine inanıyor. Geleceğin gençlere ait olduğu inancıyla CTAOP’yi kuran Theron, bir ülkenin geleceğine yatırım yapmanın, gençlerin sağlığına yatırım yapmak anlamına geldiğini savunuyor ve AIDS’in ileride tarihe geçeceğini düşünüyor.
Birleşmiş Milletler AIDS ile Mücadele Programı UNAIDS’in 2011 yılında elde ettiği verilere göre, HIV salgınından en çok etkilenen Sahra Altı Afrika ülkelerindeki çocukların %90’ından fazlası, bu virüsle yaşıyor. Afrika’nın en yoksul bölgelerindeki gençlerle çalışan toplum temelli kurumları da destekleyen CTAOP’nin coğrafi kapsamı her ne kadar Sahra Altı Afrika ülkeleri olsa da, dünyada HIV ile yaşayan insan sayısının en yüksek olduğu Güney Afrika da Charlize Theron Africa Outreach Project’in odağında. Yakın geçmişte elde edilen tüm bu verileri değiştirmeyi amaçlayan CTAOP, 50.000’den fazla Güney Afrikalı’nın hayat kurtaran sağlık hizmetlerine ve cinsel sağlık eğitimine erişmesine yardımcı oldu.
Ancak altı milyondan fazla insanın HIV ile yaşadığı Güney Afrika ülkelerinde bunu başarmak çok da kolay değil. Bugün hala, bu ülkelerdeki gençlerin yaşamları boyunca HIV ile tanışma ihtimali %50 oranında. Bu yüzden toplum temelli Afrika kuruluşlarıyla hareket eden CTAOP, yenilikçi programlarla gençlere ulaşarak kendilerini bu salgından korumaları için çalışıyor ve 10-20 yaş arası gençleri eğitip, güçlendirerek, onlara yatırım yapıyor. Eğitimin hayati bir değeri olmasına rağmen hiçbir zaman tek başına yeterli olmayacağını savunan CTAOP, en az eğitim kadar genç dostu sağlık hizmetlerine erişimi de önemsiyor.
“AIDS’i durdurabiliriz” mesajıyla hareket eden Charlize Theron ve Africa Outreach Project ekibi, Afrika’daki gençler arasında HIV salgınını azaltmanın beş yolu olduğunu savunuyor: Bilgiye ulaşım sağlamak, gençleri güçlendirmek, sorumluluk sahibi toplumlar yaratmak, sağlık hizmetlerini ulaşılabilir kılmak ve pozitif davranışlar oluşturmak. Böylelikle gençler, cinsel sağlık eğitimleriyle HIV/AIDS’den nasıl korunacaklarını öğreniyor, güçlenerek kendi kendilerine yetebileceklerini deneyimleyebiliyor, hastalığı önleyici ve tedavi edici hizmetlerden faydalanabiliyor ve olumlu davranışlar geliştirebiliyor. Bilinçlenen toplumlar ise ayrımcılıktan uzaklaşarak, genç jenerasyona destek oluyor. Charlize Theron Africa Outreach Project, tüm gençlerin sağlıklı, üretken ve HIV’siz yaşamlar sürdürebilecekleri bir geleceği öngörüyor.