Otizm, henüz sebebi bilinmese de günümüzde neredeyse her 60 çocuktan birinde görülen bir hastalık. Genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıktığı düşünülen otizm, bir ‘spectrum’ rahatsızlığı olduğundan ötürü semptomları her bireyde farklı şekillerde ve derecelerde ortaya çıkıyor.
Genellikle 2-3 yaşında teşhisi koyulan otizm, erken fark edildiğinde gerekli eğitimlerle bireyin ilerideki yaşam kalitesini önemli bir ölçüde arttırıyor. 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü de hastalığın erken tanısı ve otizmli çocukların sosyal çevrelerde kabul görüp gerekli eğitime ulaştırılmalarının önemini hatırlatan bir gün olarak kabul ediliyor.
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak Kampanyası’nın (Light It Up Blue) 2009 yılından beri Türkiye elçisi olan Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de ikonik binalar Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD ) üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlatılacak, insanlar mavi giyecek ve sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmle ilgili mesajlar vererek otizmin farkında, onların yanında olduklarını ifade edecekler.
Otizm farkındalığına destek vermek için akşam saatlerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Masal Şato, Diyarbakır’da Surlar, Amasya Kalesi gibi birçok yapı AGİD üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlanacak.