İstanbul Modern / Dünya Diye Bir Yer
İstanbul Modern’de gerçekleşen “Dünya Diye Bir Yer” adlı sergi, Selma Gürbüz’ün son 35 yıldır devam eden sanatsal üretimine odaklanıyor. Türkiye’de bir müze çatısı altında ilk defa izleyiciyle buluşan ve Gürbüz’ün sergilenmemiş yapıtlarını odağına alan sergide, sanatçının resimden heykele, videodan yerleştirmeye uzanan 100’ün üzerinde eserine yer veriliyor. Küratörlüğünü Öykü Özsoy’un üstlendiği sergide, Gürbüz’ün doğu ve batı kültürlerine ait figürleri izleyici ile buluşuyor. Sergideki yapıtlarında kolektif hafızamızdaki rüyalara, korkulara, iç yolculuklara, ölüm ve yaşam temalarına odaklanan sanatçı, ziyaretçileri onlarla yüzleşmeye ve başa çıkmaya davet ediyor. Selma Gürbüz sergisini şu sözlerle anlatıyor: “Dünya diye Bir Yer üç yıl aradan sonra açılan ilk kişisel sergim. Gerek son dönem çalışmalarımın ilk kez toplu bir halde görülebilecek olması gerekse de sanat hayatımın farklı dönemlerinden örnekleri bir araya getirmesiyle benim için çok özel bir sergi. Tam olarak bir retrospektif olmasa da gerek eser sayısının çokluğu gerekse farklı dönemlerimden çalışmaları bir araya getiriyor olmasıyla retrospektife en yakın sergim denebilir.”
Yer: Asmalımescit Mah. Meşrutiyet Cad. No:99 Beyoğlu – İstanbul
Tarih: 31 Mart’a kadar
Pera Müzesi/Kristal Berraklığı
Pera müzesi, kristal imgesinin çağrıştırdığı şeffaflık kavramını farklı anlamlarıyla ele alan sergiye ev sahipliği yapıyor. “Kristal Berraklığı”, büyük bir ekonomi oluşturan minerallerin topraktan çıkarılmasıyla ilgili etik ve ekolojik sorunları mercek altına alırken sanatsal üretimde iş birliğinin de altını çiziyor. Elena Sorokina küratörlüğünde hazırlanan “Kristal Berraklığı” sergisi, çevresel ve toplumsal konuları kristaller ışığında yorumlayan 20 farklı sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Sergi geri dönüşüm süreçlerindeki ilişkilere ışık tutarken, izleyiciyi sürdürülebilir pratikler ve ekoloji üzerine de düşündürüyor. Bruno Latour’un “Ayağımız Yeryüzüne Bassın” ve Byung-Chul Han’ın “Şeffaflık Toplumu” adlı kitaplarının, serginin itici gücü olduğunu belirten küratör Elena Sorokina sergiyi: “Yeryüzünü ‘etkin, yerel, sınırlı, duyarlı, kırılgan, titreyen ve kolayca rahatsız edilebilen bir kılıf’ olarak görmeliyiz. Bugün herkes her şey hakkında bilgi edinebilir. Her şey -ve herkes- şeffaf, örtüsüz ve ifşa edilmiş durumdadır. Ne var ki şeffaflığın karanlık bir tarafı da vardır ve biz farkına bile varmadan matlığa dönüşebilir” cümleleri ile ifade ediyor.
Yer: Meşrutiyet Caddesi No:65 Tepebaşı, Beyoğlu - İstanbul
Tarih: 07 Mart’a kadar
Akbank Sanat/6 Sanatçı Öncülünü Arıyor
Akbank Sanat, küratörlüğünü Hasan bülent kahraman’ın üstlendiği “6 Sanatçı Öncülünü Arıyor” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi kapsamında Murat Akagündüz, Alpin Arda Bağcık, Ramazan Can, Fırat Engin, Güneş Terkol Ve Burcu Yağcıoğlu seçtikleri öncül sanatçılar aracılığı ile eserlerini izleyici ile buluşturuyor. Sergide altı sanatçının, öncül olarak seçtikleri Avni Lifij, İrfan Önürmen, Şakir Gökçebağ, Sarkis, Gülsün Karamustafa ve Semiha Berksoy’un sanatı üzerinden yorumladıkları eserleri yer alıyor. Hasan Bülent Kahraman sergiyi şu sözlerle anlatıyor: “1970 sonrası doğan ve yapıtlarını üreten altı sanatçı yerlerini belirledikten sonra öncüllerine bakıyor. Bakmak kültürel bir bağ/lam kurmaktır. Bağlam tarihsel olduğu kadar tarih dışı olma niteliğine de sahiptir. Sergi altı sanatçının bizzat ve teker teker saptadığı altı öncülü kendilerine bağlıyor. Belki de hepsine... Bütün parçalarından farklıdır.”
Yer: İstiklal Cad. No:8 Beyoğlu - İstanbul
Tarih: 13 Şubat’a kadar
Pilevneli Gallery /Sunum Odası – I
Pilevneli Gallery, 2021’e ertelenen Contemporary Istanbul fuarı için planlanan seçkiyi “Sunum Odası – I” sergisi ile izleyiciyle buluşturuyor. Galeri mekanının birinci, ikinci ve üçüncü katlarında yer alan sergi, Pilevneli’nin temsil ettiği sanatçılar Erdoğan Zümrütoğlu, Ali Elmacı ve Tarık Töre’nin son dönem çalışmaları ve Bora Akıncıtürk, Refik Anadol, Hans Op de Beeck, Guy Bourdin, Daniel Firman, Johan Creten, Jan Fabre, Arik Levy, Şener Özmen, Tobias Rehberger, Tayfun Serttaş ve Ziya Tacir‘in eserlerinden bir seçkiyi bir araya getiriyor. Pilevneli’nin yeni temsil etmeye başladığı Defne Tesal’ın çalışmalarının yanı sıra Esra Gülmen, Tim Kent, Yıldız Moran ve Alp Öz’ün eserleri de ilk kez izleyici ile buluşuyor. Sanatçıların çeşitli tekniklerle yapılmış çalışmalarının izleyici ile buluştuğu sergi, yalnızca randevu ile ziyaret edilebiliyor. Sergiyi gezmek için [email protected] adresinden randevu alabilirsiniz.
Yer: Yenişehir Mah. Irmak Cad. No:25, Beyoğlu - İstanbul
Tarih: 19 Şubat’a kadar
Mixer/Gel-Git
Leyla Emadi kişisel sergisi “Gel-Git” ile sanat tutkunları ile buluşuyor. Sergide sanatçının pandemi döneminde ürettiği, ruh halini yansıtan eserler izleyicinin beğenisine sunuluyor. Sergide yer alan çalışmalar, konfor alanlarımıza ve bu alanlarda mutlu mesut yaşarken ansızın karşımıza çıkan; kontrol edemediğimiz durumlar karşısındaki duygu durumlarındaki değişimlerin benlikte yarattığı değişime ve yıkıma odaklanıyor. Leyla Emadi sergiye adını veren gelgit durumlarını şu sözlerle açıklıyor: “Bu belirsizliklerin içinde yaşamaya devam ederken bazı sabahlar uyanıp kendimizi çok güçlü ve her şeyin üstesinden gelebilecek gibi hissederken, bazı sabahlar da yerin yedi kat dibindeymişçesine ağır hissederiz. O an için bu gelgitler sıkıntılı bir durummuş gibi gözükse de aslında konfor alanından her çıkış, öz benliğimize daha hızlı bir varıştır. Zygmunt Bauman’ın da dediği gibi; belirsizlik insan yaşamının doğal habitatıdır; belirsizlikten kaçınma umuduysa insan yaşamındaki arayışın motorudur.”
Yer: Kemankeş Karamustafa Paşa Mah. Mumhane Cad. No:46-50, Kat: -1, Karaköy, Beyoğlu - İstanbul
Tarih: 3 Nisan’a kadar
Yapı Kredi Kültür Sanat/Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz
Yapı Kredi Kültür Sanat, tiyatro sanatçısı ve yayıncı Hagop Ayvaz’ın tiyatro arşivinden oluşan seçkiyi izleyici ile buluşturuyor. “Kulis: Bir tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” sergisi, 1911-2006 yılları arasında yaşamış İstanbullu tiyatro sanatçısı ve yayıncı Hagop Ayvaz’ın kişisel çabalarıyla oluşturduğu tiyatro arşivinden yola çıkarak, toplumsal bellek, kimlik ve mekan bağlamında bir döneme ışık tutuyor. 3 ana bölümden oluşan serginin ilk bölümü sanatçının İstanbul’da Ermenice tiyatro üretimi ve etkinliklerine, ikinci bölümü Ayvaz’ın 1946-1996 arasında yayımladığı Kulis dergisine, son bölüm ise Osmanlı ve Türkiye tiyatro tarihindeki birçok sanatçıya, topluluğa, oyuna ve mekana odaklanıyor. Yapı Kredi Yayınları tarafından aynı adla İngilizce-Türkçe kataloğu da hazırlanan sergi ziyaretçilere bir tarihe tanıklık etme fırsatı sunuyor.
Yer: İstiklal Cad. No: 161 Beyoğlu - İstanbul
Tarih: 21 Şubat’a kadar
X-İst/Reunion
Ansen 10. kişisel sergisi “Reunion” ile sanat tutkunları ile buluşuyor. Ansen sergide, “Yeniden birleşme” kavramı üzerinden kendi pratiğine dair bakış açısı sunan eserlerini izleyicinin beğenisine sunuyor. Pandemi döneminde yarattığı eserlerle sanatçı, insanın doğayla ilişkisinde aciz kaldığı noktaları gözler önüne sererken doğaya karşı takınılan umursamaz davranışların sonuçlarına da dikkat çekiyor. Sanatçı, ele aldığı konunun kavramsal çerçevesi doğrultusunda eserlerinde lateks eldivenler, temizlik malzemeleri, kimyasallar, tıbbi araç gereçler ve tıraş köpüğü gibi maddeler kullanıyor. Kompozisyonlarının kurgusuna dahil olan bu cisimler Ansen’in eserlerinde imgeye dönüşüyor. Ansen’in yapıtları retrospektif olarak değerlendirilecek bir kurguyla X-ist’te izleyici ile buluşuyor.
Yer: Kemankeş Karamustafa Paşa Mah. Mumhane Cad., No:50, Kat:2, Beyoğlu - İstanbul
Tarih: 6 Mart’a kadar
Arnavutköy Art Gallery/Home Coming - Yuvaya Dönüş
Pınar Tınç, pandemi sürecinde ürettiği yeni eserlerini “Home Coming- Yuvaya Dönüş” sergisiyle sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Sanatçı sergide yaşamından izleri; Bozcaada’da geçirdiği çocukluğunu, Hint Okyanusu’ndaki La Réunion Adası’nda geçirdiği beş yılı, İstanbul’daki yaşamını ürettiği eserler aracılığı ile sanat tutkunları ile paylaşıyor. Resimlerinde kadın, çocuk ve doğa temalarına odaklanan sanatçının eserlerini Arnavutköy Art Gallery’de ziyaret edebilirsiniz.
Yer: Arnavutköy Cad. No:75 Beşiktaş - İstanbul
Tarih: 14 Şubat’a kadar
Pg Art Gallery/Afiyet Olsun
Seda Gazioğlu “Afiyet Olsun” adlı üçüncü kişisel sergisiyle sanat tutkunları ile buluşuyor. Pg Art Gallery’nin Maslak’taki yeni mekanında yer alacak sergi ziyaretçileri kurgusal bir yemek masasıyla karşılarken izleyiciyi gerçekler ve alışkanlıkları ile yüzleşmeye çağırıyor. İzleyiciyi son dönemlerdeki tüketim alışkanlıkları ve hayvancılık endüstrisi üzerine de düşünmeye davet eden sergide “Dominion Movement” tarafından gizli kameralarla çekilen, endüstriyel hayvancılık sektörünü anlatan bir belgesel gösterimi de yer alıyor.
Yer: Atatürk Oto Sanayi Sitesi 2.Kısım 6. Sok. No:171 Maslak - İstanbul,
Tarih: 3 Mart’a kadar
Anna Laudel/Echos
Sanatçıların İstanbul’da ilk defa tanıtacakları yeni eserlerinin yer aldığı Mathias Hornung’un “Defragmentology” ve onur Hastürk’ün “Asimilasyon” başlıklı sergileri “Echos” başlığı altında Anna Laudel İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor. Mathias Hornung “Defragmentology” sergisinde zaman ve mekanın yanı sıra topografyanın da önemli bir rol oynadığı yapıtlarıyla, sıradan yaşam olgusuna farklı bir bakış açısı sunuyor. Sergide yer alan gravürleriyle dijital dünyayla bir bağlantı kuran ve çağdaş sanata gönderme yapan Hornung eserlerinde, kağıt veya ahşap üzerine basılmış dikdörtgen ızgara semboller ve tahta baskılar kullanıyor. Minyatür sanatçılarımızdan onur Hastürk ise “Asimilasyon” sergisinde İslam sanatının farklı üretim ve teknik tarzlarını, Henri Matisse ve Andy Warhol’un öncülerinden olduğu modern batı sanatıyla buluşturuyor. Hastürk üretimlerini üç ilgi çekici seride sunuyor; “Matisse’e saygı”, “Warhol’a saygı” ve “Klasik Minyatür”. Heykel, minyatür ve gravür dahil olmak üzere farklı türlerdeki eserlerin yer aldığı “Echos” sergisini [email protected] adresine mail atarak veya 0212 243 32 57 numaralı telefonu arayarak randevu alıp, ziyaret edebilirsiniz.
Yer: Bankalar Cad. No:10 Karaköy, Beyoğlu - İstanbul
Tarih: 28 Şubat’a kadar
İstanbul Modern/Seçilmiş Anlar
İstanbul Modern, Şakir Eczacıbaşı’nın fotoğraflarından oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Bülent Erkmen’in yaptığı “Seçilmiş anlar” sergisi, iş insanı ve fotoğraf sanatçısı Şakir Eczacıbaşı’nın 1960’lı yıllarda çektiği izlenimci fotoğraflarının yanı sıra 1980’li yıllardan itibaren kendine özgü bir yaklaşımla yorumladığı çalışmalarını sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi, sanatçının fotoğrafladığı öznelerin içinde bulundukları ortamla, diğer insanlarla, araçlarla ve yollarla kurdukları ilişkiye odaklanarak geçmiş imgeleri günümüze taşıyor. Sergi kapsamında Şakir Eczacıbaşı’nın “Seçilmiş Anlar” adlı kitabı da İstanbul Modern Mağazası’nda sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.
Yer: Asmalımescit Mah. Meşrutiyet Cad. No:99 Beyoğlu - İstanbul
Tarih: 31 Mart’a kadar
Bilsart/Lidersiz
Bilsart, Isaac Chong Wai’nin “lidersiz” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Berlin’de yaşayan Chong Wai, çalışmalarında kişisel ve küresel olaylardan yola çıkarak kolektivizm ve bireycilik, göç, tarihsel travma, kimlik politikaları ve kamusal alan temalarına odaklanıyor. Performans, enstalasyon, video, fotoğraf, resim ve multimedya gibi araçlardan yararlanan sanatçı, “Lidersiz” sergisindeki eserleri ile ziyaretçileri iktidar kavramı üzerine düşünmeye davet ediyor.
Yer: Evliya Çelebi Mah. Meşrutiyet Cad. Bilsart Binası Beyoğlu - İstanbul
Tarih: 1 Şubat’a kadar
Ferda Art Platform/İpin Ucunda Hayaller
Ferda Art Platform, Esra Karaduman’ın “İpin Ucunda Hayaller” adlı sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Karaduman’ın ilk kişisel sergisi olan “İpin Ucunda Hayaller” sanatçının minyatür sanatıyla yorumladığı işlerden oluşuyor. Karaduman’ın tuval ve kağıt üzerine minyatür mürekkebi ile çizdiği eserler sergide yer alırken, sanatçının sesi ile yorumladığı Proust okuması da ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Sergideki eserler Karaduman’ın hayal dünyasından çeşitli manzaraları yansıtıyor.
Yer: Maçka Cad. Ralli Apt. No: 37/7, Kat:5 Teşvikiye, Şişli - İstanbul
Tarih: 6 Şubat’a kadar