Çalışma Grupları
Salgın döneminde sanat üretimi ve paylaşım modellerini yeniden düşünmek, yerleşmiş pratiklerin sorgulanmasına aracılık etmek üzere gerçekleştirilen bir dizi sohbetten hareketle “hiyerarşik olmayan, ortak bir öğrenme süreci” şeklinde tasarlanan Çalışma Grupları, Batu Bozoğlu ve Burak Delier atölyeleriyle başladı. Kurum ile sanatçı, küratör ve araştırmacılar arasında üretim, sergileme ötesinde bir iş birliği alanı oluşturan Çalışma Grupları, çeşitli araştırma gündemlerinin SALT Derneği desteğiyle dışarıdan katılım ve tartışmaya açıldığı bir platform olarak işlev gösteriyor.
Ağırlık Ölçüleri
Tarih boyunca kullanılmış ağırlık ve ölçülerin günlük yaşamımızdaki ve bilimdeki yerini merak ediyor musunuz? Pera Film, Pera Müzesi’nin “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” koleksiyon sergisi kapsamında hazırladığı seçkiyi çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşturuyor. Ağırlık ve ölçü temasının bilim, günlük hayat ile sanata yansımalarını içeren “İnsanın Ölçüsü” başlıklı programda, Londra semt pazarında kantar teftişi gibi ilginç tarihi kayıtlar yer alıyor. Film seçkisi, Pera Müzesi web sitesi üzerinden izlenebilir.
Warhol Tate’te
Londra’nın en önemli çağdaş sanat kurumlarının başında yer alan Tate Müzesi, salgının Birleşik Krallık’ta en tehlikeli boyutlarda olduğu dönemin ardından kapılarını sanatseverlere açtı. İngiliz gazetesi The Guardian’ın haberine göre, “Koronavirüs dışında 21. yüzyılın gerçekliklerini tahmin eden”, sanat eserini meta olarak takdim ederek geleneksel sanat hiyerarşisini yıkan pop-art’ın ikonik ismi Andy Warhol’un kapsamlı sergisini Tate Modern’de görmek için ikinci bir şansınız var. Sergi 6 Eylül’e kadar devam edecek.
İstikamet: Venedik
Ödüllü kısa filmleriyle tanıdığımız Azra Deniz Okyay’ın ilk uzun metraj filmi “Hayaletler”, dünya prömiyerini 2-12 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek 77. Venedik Film Festivali’nde yapacak. Azra Deniz Okyay’ın yazıp yönettiği, yapımcılığını Dilek Aydın’ın üstlendiği film, festivalin Uluslararası Eleştirmenler Haftası bölümünde Geleceğin Aslanı Ödülü için yarışacak. “Hayaletler”; tüm Türkiye’de saatlerce süren elektrik kesintisinin olduğu tek bir günde geçiyor ve o gün İstanbul’un Sucular mahallesinde yaşananları dört farklı karakterin birbirine geçen hikayesi üzerinden anlatıyor.
Erkmen Retrospektifi
Ernst Franz Vogelmann Vakfı, Heilbronn Kenti Müzeleri iş birliğiyle 2008 yılından bu yana her üç senede bir Ernst Franz Vogelmann Heykel Ödülü’nü veriyor. Bu seneki jüri ödülün, sanatsal müdahaleleri “kendine has bir icat bolluğuyla, karmaşıklıklarıyla son derece alçakgönüllü” olma niteliği taşıyan Ayşe Erkmen’e verildiğini duyurdu. Ödül, Erkmen’in retrospektif niteliği taşıyan, Kunsthalle Vogelmann’da düzenlenen “EINS. ZWEI. DREI” başlıklı sergisi kapsamında 17 Temmuz 2020’de düzenlenen bir törenle sanatçıya takdim edildi. Sanatçının geçmişte ürettiği işlere yer veren sergiyi 1 Kasım’a kadar ziyaret edebilirsiniz.
Çevirinin Doğası
Alexandra Foradas’ın küratörlüğünde, ABD’deki Massachusetts Museum of Contemporary Art’ta açılan “Kissing Through the Curtain” başlıklı sergi, çevirinin kısa, aracılı ve kusurlu doğasını, insanın sınırlar üzerinden ve sınırlara rağmen iletişim kurma çabası üzerinden ele alıyor. Sergideki 10 sanatçı sınırlara odaklanarak iletişim kurma biçimlerini ele alıyor. Sergiye Türkiye’den davet edilen Aslı Çavuşoğlu ise “With Just the Push of a Voice” başlıklı yerleştirmesi aynı dili konuşan insanlar arasında çevirinin gerekli olduğu durumları inceliyor. Çavuşoğlu’nun SAHA Derneği’nden aldığı destek ile ürettiği eseri görmenizi tavsiye ederiz.
Değer Kavramı
Şikago Çağdaş Sanatlar Müzesi uzun bir kapalılık döneminin ardından 24 Temmuz’da sanatseverlere kapılarını açtı. Ağustos sonuna kadar misafirlerini ücretsiz olarak ağırlayan müzede öne çıkan sergilerden bir tanesi “Ne kadar değerli olduğunuzu nereden biliyorsunuz?” sorusundan hareketle liyakata dayalı göçmen politikalarını merceğe alan “Alien vs. Citizen” sergisi. “Amerika’da insana neye göre değer veriliyor?” sorusunu sorarak vatandaşlık, iş, kişisel ilişkiler ve değer gibi kavramlar üzerine düşünen sergi, 21 Şubat 2021’e kadar gezilebilecek.
Ramiro Gomez, “Paul Smith Store”, 2015. © Charlie James Gallery.
Müzik Dijitalde
“Sözsüz Günlükler” (Unvoiced Diaries), Gedik Sanat’ın ilk dijital projesi. Proje için 19 Temmuz günü 00:00’dan başlayarak her saat başı bir Türk bestecinin eserinin ilk seslendirilişi gerçekleştirilmişti. 24 Türk bestecinin Korona günlerinde yaşadıkları izolasyonda hissettiklerini betimleyen solo keman eserleri, yaklaşık birer dakika uzunluğundaydı. Gedik Sanat; üç genç besteci Aslıhan Keçebaşoğlu, Utku Aşuroğlu ve Uğurcan Öztekin’e verdiği yaylı dörtlü siparişleriyle kurguladığı “Fusion” (Kaynaşma) adlı projesini ise bu ay hayata geçiriyor.