Gürültüye Bağlı İşitme Kaybı Nedir
Gürültü insan psikolojisini ve fizyolojisini olumsuz yönde etkileyen karmaşık ses topluluğudur. Bu olumsuz etkilerin en sık rastlanılanlarından biri de gürültüye bağlı işitme kayıplarıdır.
İşitme kaybı işitsel yollarda meydana gelen bozukluklar neticesinde oluşan işitme yetersizliğidir. Uzun süreler boyunca 80 dB ve daha yüksek şiddetteki seslere maruz kalmak, işitme kaybına davetiye çıkarır. Yüksek şiddetteki seslere uzun süre maruziyet sonucunda iç kulaktaki işitme organımız olan kokleada bulunan dış tüylü hücreler hasar görür. Bu hasar sonucunda işitme kayıpları ortaya çıkar.
Gürültüye Bağlı İşitme Kaybından Korunma Yolları Nelerdir?
Gürültüye bağlı işitme kayıpları çoğunlukla meslek hastalığı olarak meydana gelir. İnşaat işçileri, askerler,pilotlar, fabrika çalışanları gibi sesli ortamlarda çalışan meslek mensupları gürültüye bağlı işitme kaybı için birer adaydır. İşitme kaybı sinsice ilerler, kimi zaman ilerleyiş aşamasında önemsenmeyişi ileri safhalarda işitme kaybını hayatı daha zorlaştırıcı bir unsur haline getirir.
Şehir hayatının artan gürültüsü, gürültüye bağlı işitme kayıplarının yaygınlaşmasına sebep olmakta. Peki gürültüye bağlı işitme kayıplarından korunmak mümkün müdür, korunmak için neler yapabilirsiniz?
BİREYSEL KULAK KORUYUCUSU KULLANIN
Eğer gürültüye maruz kalmaktan şikayetçiyseniz, bireysel kulak koruyucuları sizin vazgeçilmeziniz olabilir. Yalnızca gürültü oluşturan seslere karşı koruyuculuk sağlayıp, insan seslerini ve duymak istediğiniz sesleri duymanıza olanak sağlayan bireysel kulak koruyucuları ile günlük hayatınızda gürültüye karşı kulak sağlığınızı koruyabilirsiniz.
İŞİTMENİZDE AZALMA HİSSEDİYORSANIZ DOKTOR KONTROLÜNE BAŞVURUN
İşitme kaybının erken teşhisi, işitme kaybının ilerleyişinin önlenmesinde ve tedavisinde oldukça önemlidir. Bu sebeple işitme duyarlılığınızda herhangi bir azalma hissederseniz vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olmayı ihmal etmeyin.
İŞYERİNİZDE DOZİMETRE TAŞIYIN
Kimi işyerlerinde dozimetre kullanımı halihazırda zorunlu olsa da kimi zaman bu ihmal edilebilir. Dozimetre gün içinde kişisel olarak ne kadar gürültüye maruz kaldığınızı ölçen bir araçtır ve uygun gürültüden korunma yöntemlerini belirlemede oldukça faydalıdır.
İŞYERİNDE ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Gürültü kaynağının çalışanlardan uzaklaştırılması veya ses yalıtımına maruz bırakılması, çalışanların maruz kaldığı gürültü düzeyini azaltır ve kulak sağlığını korumaya yardımcı olur.
GÜNLÜK HAYATINIZDA OLABİLDİĞİNCE AZ KULAKLIK KULLANIN
Kulaklık kullanma alışkanlığı ile farkında olmasanız da gün içinde uzun saatler boyunca kulaklarınızı yüksek şiddetli seslere maruz bırakıyor olabilirsiniz.
Nitekim uzun süre kulaklık kullanımı kulak sağlığınızı sadece işitme kaybı açısından tehdit etmez, aynı zamanda kulak basıncı dengesini bozarak diğer kulak hastalıklarına da ortam hazırlayabilir.