Diyet Programı Nasıl Hazırlanır?
Bir diyete başlanmak isteniyorsa yapılacak en sağlıklı adım bir diyetisyene başvurmak olacaktır. Bu konuda eğitim almış, sağlığın emanet edilebileceği kişilerdir. Diyetisyen diyet programını sizinle birlikte hazırlar. Sizinle yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yapar. Bu görüşme esnasında size sağlık durumunuzu, var olan hastalıklarınızı sorar. Ardından sevdiğiniz besinleri, sevmediğiniz besinleri öğrenir.
Daha öncesinde diyet için sizden tutmanızı istediği besin tüketim kaydınıza uygun olarak listeniz şekillenmeye başlar. Eğer herhangi bir hastalığınız varsa buna uygun olarak listenize girecek gıdalar veya tüketmemeniz gereken gıdalar sizinle paylaşılır. Sadece zayıflamak amacıyla gidilmişse de boy, kilo ve yaşa uygun bir kalori hesabıyla diyet listesi yazılır.
Kendi Kendime Diyet Programı Hazırlamak İstiyorum
Diyetisyene gidecek vakti olmayan ya da maddi imkanı olmayan kişiler genellikle kendi kendine diyet programı hazırlamayı denerler. Genellikle bir süre kilo kaybı gözlenir fakat ardından verilen kilolardan daha fazlasının geri alındığı görülür. Bunun sebebi ise bilinçsizce uygulanan yöntemlerdir.
Kişiler kendilerini uzun süre aç bırakarak vücutlarına kalıcı zararlar verebilirler. Ya da bilinçsizce bitkisel karışım içerek karaciğerlerinin yükünü arttırarak düzgün çalışmasına engel olurlar.
Sağlıklı Diyet Programı Nasıl Hazırlanır?
Sağlıklı diyet programı, ihtiyaçlarınıza göre oluşturulmuş programdır. Öncelikle paketli olan ve içeriğinden emin olunmayan gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Katkı maddesi miktarı arttıkça vücuda verilen zarar da artar.
Sebze tüketiminin arttırılması hem içerisindeki vitamin ve minerallerden dolayı hem de düşük kalorisinden dolayı sağlığa faydalıdır.
Her gün bir öğünün sebzeden oluşması faydalı olacaktır. Su tüketimi arttırılmalıdır. Tüketilen porsiyon konusunda dikkatli olunmalı. Porsiyon arttıkça alınan kalori artar. Ve aynı zamanda egzersiz hayatın bir parçası haline gelmelidir.
Sağlığın bozulmasının bir sebebi de hareketsiz bir yaşam sürülmesidir. Mucize beklemek yerine küçük ama etkili adımlarla sağlık iyileştirilmeye başlanmalıdır.