Contemporary Istanbul'un 18'inci edisyonu, Akbank'ın ana partnerliği ve Tersane İstanbul'un ortak partnerliğinde, tarihi bir atmosferde açıldı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yıl dönümü ile örtüşen bu özel gecede; dünya genelinden davetli müzeler ve sanat kurumu direktörleri, koleksiyonerler, katılımcı galerilerin kurucuları, Contemporary Istanbul Danışma Üst Kurulu üyeleri, Genç Danışma Kurulu üyeleri, başkonsoloslar ve büyükelçiler bir araya geldi. Davetliler Contemporary Istanbul'un yarattığı sanat coşkusunu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını birlikte kutladı.
Rabia Güreli
Gecenin açılış konuşmasını yapan Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, "Contemporary Istanbul 18 yaşında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını kutlarken yeni bir yüzyıla adım atıyor. 18 yıl boyunca insanların sanatla ilişkisini güçlendirmeye yardımcı olan bir nesil yetiştirdik. Bu yıl 22 farklı ülkeden 71 galeri ve inisiyatifin katıldığı bir fuarımız var. İstanbul'un kültür-sanat ve gastronomisinin bir araya geldiği Haliç'te, sanatseverlerin keyifli ve heyecanlı bir fuar geçirmesini dilerim" dedi. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ise, "Contemporary İstanbul her yıl kendini yeniliyor, hedeflerini büyütüyor, daha da heyecanlı işlere imza atıyor.
Ali Güreli
İstanbul artık dünyanın önemli sanat merkezlerinden biri. Bunda katkımız olduğunu bilmek bize gurur veriyor" şeklinde konuştu. Tersane İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ise duygularını şu şekilde dile getirdi: "Contemporary Istanbul'a ev sahipliği yaptığımız üçüncü yılımızda görüyoruz ki var olan bu tarihi doku, kültür ve sanata o kadar çok yakışıyor ki bizler her yıl bu mekanın sanatla olan buluşmasının nasıl bir cazibe alanı yarattığını gurur duyarak gözlemliyoruz." Gecede bir ilk de yaşandı. Türk Sanat Müziği'ni evrensel ve güncel bir elektronik müziğe dönüştürerek yorumlayan Khundaray Ensemble grubunun performansı, ilk kez Contemporary Istanbul'un Gala Gecesi'nde dinlendi. Kamil Özavar ve Hakan Özer tarafından kurulan ve Türk Sanat Müziği'ni modern bir elektronik müziğe dönüştüren Khundaray grubunun performansı ilgiyle izlendi. Başarılı enstrümantalistlerle iş birliğiyle, Doğu ve Batı'nın buluşma noktasındaki İstanbul'un zengin müzik mirasını Batılı dinleyici kitlesine ulaştırmayı amaçlayan grup, büyük beğeni topladı. Performansa Derya Türkan İstanbul kemençesiyle, Cenk Erdoğan perdesiz gitarla ve Atakan Aktaş solist olarak eşlik etti.
Ümit-Cem Boyner
Geceye, özel olarak hazırlanan Osmanlı ve Bizans lezzetlerinden oluşan, yeni Rixos Tersane İstanbul'un Executive Şefi Efe Anıl Çetin yönetiminde sunulan lezzetler eşlik etti. 28 Eylül-1 Ekim Genel Ziyaret tarihlerinde, 22 ülkeden 67 çağdaş sanat galerisi ve sekiz inisiyatif ile müzenin temsil ettiği sanatçıların eserlerine Akbank ana partnerliğinde ev sahipliği yapan fuar, sanat dolu günlere imza attı. Tersane İstanbul'un tarihi mimarisinde gerçekleşen fuar, toplamda 591 sanatçının 1537 eserini izleyicilerle buluşturmayı başardı.
Bilge Kuru, Pervin Ersoy
Emir Sönmezler, India Grimstad, Suzan, Haluk Akay Sabancı Dinçer
Sara El-Yafi, Pelin, Dilara Akın
Ömür Tan
Neşet-Şirin Yalçın
Ömer-Hande Taviloğlu
Hakan-Demet Ateş
Fettah Tamince, Murat Süğlün
Evin Tümay
Sarp-Eda Evliyagil
Emin Hitay