Mert Ege Köse, "Kinetik"
Contemporary Istanbul fuar alanına girmeden önce ziyaretçileri, Mert Ege Köse'nin "Kinetik" heykeli karşıladı. Sanatçı bu eserini "Bugün insanlar olarak 2020 yılında en büyük derslerimizden birisini almış bulunmaktayız. Zor zamanlardan geçiyoruz , ihtiyacımız olan küçücük aralıklardan süzülen bir umut ışığı... Bugünün yarından daha iyi olacağına olan inancımızın parıltısı. Bu heykel özlediğimiz ışığa ve birlikteliğe ulaştırmak için bizleri karşılıyor. Sanatın birleştirici ve iyileştiriciliği ile beraberce bir araya gelip ışığın tadını çıkaracağız." cümleleriyle açıkladı ve bu çalışmasıyla ziyaretçileri sanata davet etti.
Sarkis, "Untitled"
Ebru Uygun
Nasan Tur, ""Chandelier I"
Fuarın içerisinde ise konukları, deforme edilmiş ama işlevini yitirmemiş Dirimart'ın sanatçısı Nasan Tur'un "Chandelier I" eseri karşıladı. Refahlığın ve zenginliğin sembolü olan bir objenin kırılganlığını simgeleyen avize şeklindeki eser, fuar alanında ışıltısıyla göz kamaştırıyordu. Dirimart bu sene Contemporary Istanbul'a Davide Balliano, Nuri Bilge Ceylan, Jiri Georg Dokoupil, Abidin Elderoğlu, Ayşe Erkmen, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Mustafa Hulusi, Osamu Kobayashi, Sarah Morris, Vik Muniz, Güçlü Öztekin, Hayal Pozantı, Sarkis, Ebru Uygun, Jorinde Voigt, Summer Wheat, Berke Yazıcıoğlu ve Fahrelnissa Zeid'in yapıtlarından oluşan bir seçkiyle katıldı.
Server Demirtaş, "Çığlık 2" ve "Angel Boy"
Bozlu Art Project alanına geldiğimizde ise Server Demirtaş'ın "Çığlık 2" ve "Angel Boy" kinetik heykelleri karşımıza çıktı. Deleuze ve Guattari gibi Fransız filozoflardan beslenen sanatçı bu eserlerinde insan ve makine arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor. Fuarın ilgi çeken eserlerinden olan "Çığlık 2" ve "Angel Boy" benzeri hareketlerle, robotik bir görünümün karşıtlığını ortaya koydu. Bozlu Art Project standında Mehmet Uygun Solo Show'da "Mehmet Uygun Kodeksi" ve kodekse ilham veren "Yeryüzü Zevkleri Bahçesi" isimli resim serisi de yer aldı.
Ardan Özmenoğlu, "Golü Yedik"
Galeri Siyah – Beyaz'ın standında ise Ardan Özmenoğlu'nın 2021'de post-it notlar ile karışık teknik yaptığı "Golü Yedik", "Set Sayısı Set Point" ve "Mother Goddess" eserleri karşıladı. Bu alanda dikkat çeken diğer bir eser ise Bahadır Çolak'ın 2017 yılında yaptığı kinetik – hareketli heykeli "Sisifos Sisyphus" oldu. Ebru Döşekçi, Fırat Engin ve Nihat Kemankaşlı eserleriyle bu alanda ziyaretçilerin beğenisini topladı.
Osman Dinç, "Teorem"
Osman Dinç, "Tor"
Önümüzdeki yaz aylarında Osman Dinç'i yeni ve kapsamlı bir kişisel sergiyle ağırlamaya hazırlanan Baksı Müzesi öncesinde Contemporary Istanbul'da bu eserleri sanatseverlerle buluşturdu. Sanatçının Contemporary Istanbul'da Baksı standında sergilenen yapıtları arasında metal ve taş malzeme ile oluşturduğu yapıtların yanı sıra "Anadolu Ödülleri" projesi için hazırladığı, kağnı tekerleğini temsil eden "Devinim" adlı eser de yer aldı. Osman Dinç, Anadolu Ödülleri'ni simgeleyen bu yapıtı "Medeniyetin beşiklerinden biri olan Anadolu'ya bir gönderme" olarak nitelendirerek şunları söyledi, "Geriye, tarihe baktığımızda, bilindiği kadarıyla tekerleğin icat edildiği yer Mezopotamya ve Anadolu. Diğer taraftan meseleye daha geniş bir düşünce ile baktığımızda her şey, her şeyin etrafında dönen tekerlek gibi... En küçük madde atom, kendi içinde devinim halinde. Dünya Güneş etrafında, Güneş ise Samanyolu galaksisi etrafında dönen bir tekerlek... Öyle bir tekerlek düşünün ki maddesi mekan, aldığı yol zaman ve tekerleğin ekseni yeni ufuk çizgisi..."
Koray Ariş, "Untitled"
Öktem Aykut Galerisi'nin tarafına geçtiğimizde ise Koray Ariş'in ahşap ve deriden yapılmış heykelleriyle karşılaştık. Burada ayrıca Sinan Logie'nin ahşaptan yapılmış eserleri dikkatleri üzerine topladı.
Sinan Logie, "Fluid Structures"
Anna Laudel tarafında ise yine karşımıza Ardan Özmenoğlu çıktı. Neon "Lover" eserinin önünde ziyaretçiler fiziksel deneyim fırsatı yaşarken, renkli görüntüler ortaya çıktı. Bu alanda Anke Eilergerhard'ın "Lorenzo" heykeli ise "Lover" eserinin yanında sanatseverlerin beğenisini topladı. Anna Laudel'in resim, fotoğraf, enstalasyon, heykel ve neon eserler dahil olmak üzere farklı tekniklerde üretilmiş, disiplinlerarası seçkisinde Belkıs Balpınar, Ramazan Can, Tuğçe Diri, Onur Hastürk, Mathias Hornung, Hayal İncedoğan, Bilal Hakan Karakaya, Ekin Su Koç, Mehmet Sinan Kuran, Serkan Küçüközcü, Daniele Sigalot, Halil Vurucuoğlu ve Sarp Kerem Yavuz'un son dönem işlerinin yanı sıra ilk defa sergilenen yeni eserleri de yer aldı.
Seydi Murat Koç, "İsimsiz"
Kathrin Stumreich, "Egemenlik"
Suat Akdemir, "Son"
Contemporary Istanbul nisan ayında kaybettiğimiz Selma Gürbüz'ü unutmayarak onun anısına, eserlerinden oluşan bir sergiye yer verdi. Akbank Sanat ise bu sene fuarda Hasan Bülent Kahraman küratörlüğünde, 11 sanatçının eserinin yer aldığı "Olan ve Alışkınlık" sergisini ziyaretçilerle buluşturdu. Dijital sanatlar ve yeni medya alanında sanatsal üretimleri bir araya getiren Plugin, Esra Özkan küratörlüğünde "post-" teması üzerinden şekillenen sanat çalışmalarını ziyaretçilere sundu. Plugin bölümünde ziyaretçileri yeni medyanın farklı yaklaşımlarına ve biyo-sanat gibi üretim şekillerine ait çalışmalar karşıladı. Borusan Contemporary ise Avusturyalı sanatçı Kathrin Stumreich'ın 2019 yılında Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'na dahil olan, mekana özgü yerleştirmesi "Egemenlik" ile Contemporary Istanbul bünyesinde sanatseverlerle buluştu.