Listemize Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in de kullandığı lüks SUV Hongqi E-HS9 ile başlıyoruz. Türkiye pazarına da giren otomobil benzersiz bir lüks deneyimi sunuyor.
Çin'in en eski ve en büyük otomobil üreticilerinden biri olan FAW Group tarafından devlet başkanları ve üst düzey devlet görevlileri için lüks segmentte üretilen Hongqi bir SUV modelin sahip olabileceği en lüks iç ve dış tasarımlardan birine sahip.
Otomobil, 0'dan 100 km/h'ye yaklaşık 5,0 saniyede ulaşıyor. 99kwh pil kapasitesi olan E-HS9 yaklaşık 500 kilometrelik menzile sahip.
Uzun yol, Konfor, Spor, Allroad, Offroad ve Custom olmak üzere altı farklı sürüş modu sunan otomobil akıllı dört çeker sistemine de sahip.
BYD dünyanın en büyük batarya üreticisiyken, otomobil de üretmeye başlayarak global sektördeki tüm dengeleri değiştirdi. Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri haline gelen BYD'nin üst düzey lüks seviyesindeki markası Yangwang, U8 modeliyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor.
1.100 HP'den daha fazla güç üretebilen Yangwang U8 dünyadaki en güçlü SUV'lardan biri olarak öne çıkıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 3.6 saniyede tamamlayabilen otomobil her biri 220 kW güç üreten dört bağımsız tork kontrollü elektrik motoruna sahip.
Böylece U8 kendi etrafında 360 derece tank dönüşü yapabiliyor. Ayrıca bu model oldukça başarılı bir arazi kabiliyetine sahip. Yangwang U8 suda yüzebilen şasiye sahip ve saatte 3 kilometre hızla suda ilerleyebiliyor.
U8, menzil arttırıcı içten yanmalı bir motora da sahip. U8'de kullanılan bataryalar lityum demir fosfat tipinde ve 49 kWh kapasiteye sahip. Bu batarya ile araç 180 km yol gidebiliyor. Dolu batarya ve 75 litrelik tam dolu depo yakıt ile U8'nin menzili 1000 km'ye kadar çıkabiliyor.
Çinliler birçok segmentte lüks otomobillere imza atıyorlar. Bunlardan biri Voyah'in MPV segmentindeki lüks temsilcisi Dream.
Dream, 435 HP güç ve 620 Nm torka sahip tamamen elektrikli bir otomobil. Tork dağılımı yapabilen 4WD çekiş sistemi ve otomatik şanzımana sahip olan modelde aynı zamanda havalı süspansiyonlara da yer verilmiş. Böylece en üst seviyede seyahat konforu yakalanmış.
2+2+3 şeklinde sıralanan koltuklar ısıtma, havalandırma ve masaj özelliklerine sahip. WLTC normlarına göre 480 km elektrikli menzil sunabilen ultra lüks MPV, 108.73 kWs'lik batarya paketini hızlı şarj istasyonlarında %20'den %80 seviyesine yaklaşık 36 dakikada doldurulabiliyor. 11 kW'lik AC şarj alımı üzerinden 0'dan %100'e şarj süresi ise yaklaşık 12 saat.
Bu Çinliler otomobilde her segmente el atmış durumda. SUV, MPV derken spor otomobillerde de oldukça iddalılar.
Son dönemlerin en dikkat çeken otomobillerinden biri ise bir telefon markası olarak hayatımıza giren Xiaomi'nin Su7 modeli. Markanın ilk otomobili olan Su7 "yüksek performanslı eko-teknolojik sedan" olarak tanımlanıyor.
Aslında D segmentinde yer alan bir sedan olsa da tasarımıyla spor otomobillere dem vuran SU7'de 1200 kilometre menzil sunan 150 kWh ve 1000 kilometre menzil sunan 132 kWh kapasiteli batarya paketleri var.
Listemizin belki de en ulaşılabilir otomobili MG4. Ama tasarımı, teknik özellikleri, malzeme kalitesi gibi birçok unsurda sahip olduğu yüksek seviye onu da listemize sokmayı başardı.
SAIC bünyesinde yer alan köklü İngiliz otomobil markası MG'nin ürettiği en hızlı seri üretim otomobil olan MG4 Electric XPOWER 435 beygirlik muazzam bir güçe sahip. 0-100 km/s hızlanmasını 3.8 saniyede tamamlayan elektrikli model gerçek bir 'kalkış yarışları canavarı'. Çift elektrikli motoru 320 kW güç ve 600 Nm tork üreten bu İngiliz kökenli Çinli alışılagelmişin dışına çıkan tasarım çizgilerine sahip.
Listemizin 6 numarasında güçlü bir marka bulunuyor. İsmi Almanca "Jäger" yani Avcı kelimesi ile İngilizce "Cool" yani "Havalı" kelimelerinin birleşiminden ilham alınan Jaecoo hem lüks bir şehirli hem de iddalı bir off-road'cu.
Chery grubunun en lüks markası olan Jeacoo'nun Jaecoo 7 modeli ülkemize hızlı bir giriş yaptı ve satışları da oldukça iyi. 4x2 ve 4x4 olmak üzere iki farklı çekiş seçeneği bulunan otomobilin kalbinde 1598 cc. hacimli benzinli bir ünite yer alıyor. Arazi şartlarındaki kabiliyetiyle dikkat çeken Jaecoo 7 sahip olduğu kaliteli malzeme düzeyine rağmen segmentinde avantajlı bir fiyatla satılıyor.
7- Vohay Free
Çinli markalar içinde en lüks otomobillerden biri de E-SUV segmentinde boy gösteren Vohay'ın Free modeli. Güçlü motoru, teknolojik donanımları ve üst düzey lüks seviyesiyle premium SUV segmentinde dikkat çeken otomobil tam bir güç abidesi.
Yüksek kaliteli ve sofistike bir iç mekana sahip olan Voyah Free, biri ön aksa entegre 160 kW'lık, diğeri ise arka aksa aktarma yapan 200 kW'lık iki motora sahip.
Toplamda 360 kW - 488 HP sistem gücüne sahip Free'nin zemine uyguladığı tork değeri ise tam 720 Nm. Akıllı 4 Çeker Sistemi'nin de katkısıyla 0-100 km/s hızlanmasını 4.4 saniyede tamamlayan modelin beş kişilik yaşam kabini ise buram buram kalite kokuyor.
8- BYD Seal U Dm-i
Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden biri olan BYD ülkemize Atto 3 modeli ile havalı bir giriş yapmıştı. Markanın D-SUV segmentindeki temsilcisi BYD Sean U DM-i de listemizde önemli bir yere sahip. Zira markanın Türkiye'deki yatırım kararından sonra modelin fiyat avantajı dikkat çeker hale geldi.
Şarj edilebilir hibrit BYD Seal U DM-i yüksek performanslı, verimli ve konforlu bir otomobil. 1080 kilometrelik menzili ise fark yaratıyor. Model, dört silindirli 72 kW'lık 1.5 litrelik benzinli motoru, 145 kW'lık elektrikli motorla kombine edilmiş. Hibrit otomobil sadece elektrikli motoruyla WLTP verilerine göre 80 kilometre yol gidebiliyor.