ALEM Art Weekend
Bu yazın Bodrum'daki ilk sanat buluşmasını ALEM Dergisi olarak gerçekleştirdik. 2018'den bu yana Bodrum'da sanat etkinliklerine imza atan ALEM Dergisi, bu sene çağdaş Türk heykel sanatının önde gelen isimlerinin eserlerinin yer aldığı "Duvarların Dışında" sergisiyle yaza merhaba dedi. 4-6 Haziran'da Mandarin Oriental, Bodrum'da gerçekleşen etkinlikle Bodrum'da sanat sezonunun açılışını yaptık. Merkür Galeri'nin sahibi ve sanat danışmanı Sabiha Kurtulmuş ile sanat yazarı ve koleksiyoner Banu Çarmıklı "Duvarların Dışında" sergisinin küratörlüğünü üstlendi. Sergide doğa ile sanatın uyumu vurgulanırken, Türkiye'nin önde gelen heykel sanatçıları Tanzer Arığ, Mike Berg, Osman Dinç, Ebru Döşekçi, Erdal Duman, Seçkin Pirim, Nilhan Sesalan, Mithat Şen, Kemal Tufan, Ayla Turan ve Mehmet Ali Uysal'ın büyük ebatlı eserleri sanat tutkunlarıyla buluştu. 25 boğumlu bir mermer zincir görünümüyle her yılın bir sonraki yıla kattığı değerleri, kurulan kuvvetli bağ ile bugün elde edilen başarının hikayesini temsil eden Malik Bulut'un Alpay Mermer Madencilik'in 25. yılına özel hazırladığı eser ise etkinliğe damga vurdu. ALEM Art Weekend bünyesinde davetliler doğanın ve eşsiz manzaranın sanatla buluştuğu hafta sonunda keyifli bir deneyimin parçası oldu. Sanat dünyası için yaz ayları genelde durgun geçer. Şehirden kaçanlar güneye inerken, sanat dünyası da sergilerine ve etkinliklerine yaz boyunca ara verir. Bu sene ise durum çok farklı. İstanbulluların yaz aylarında Bodrum'u ikinci adres olarak seçmesiyle turizm beldesine artan ilgi, galerilerin de burada yeni projeler gerçekleştirmesine vesile oldu. Pilevneli, Art On, The Pill gibi İstanbul'un önemli galerileri Bodrum'da farklı konseptte işlere imza atıyor. Bodrum'da bu yaz dinlenecek, hayata kısa bir mola verecek, güneşin ve denizin tadını çıkaracak olanlar bu sergilerle sanatla soluk alabilecek. Gelin birlikte Bodrum'daki sanat gelişmelerine ve etkinliklerine göz atalım.
Ayla Turan, "Let's Fly"
Pilevneli Gallery
Yaz sezonu boyunca çağdaş sanatın önemli temsilcilerinin yapıtlarını Bodrum'a taşıyacağını duyuran Pilevneli Gallery ilk projesini Mandarin Oriental, Bodrum'da Fransız sanatçı Daniel Firman'ın "Duvar Dansı" adlı kişisel sergisiyle gerçekleştirdi. İkinci sergisini "Anadol - Creten - Elmacı - Firman - Töre - Zümrütoğlu" başlığıyla düzenleyen Pilevneli Gallery yaz boyunca Mandarin Oriental'de farklı sanatçıları ağırlayacak. Pilevneli Gallery'nin Bodrum'da projelerinde ikinci adresi ise Six Senses Kaplankaya. Almanya'nın önemli galerilerinden biri olan König ile iş birliği yapan Pilevneli, Kaplankaya Clubhouse'ta bir sergi gerçekleştirecek. Pilevneli ve König'in güçlerini birleştirdiği sergide iki galerinin bünyesinde yer alan uluslararası alanda ün yapmış sanatçıların eserleri yer alacak. Sergi, 9 Temmuz'da sanatseverlerle buluşacak.
Erwin Wurm, "Kastenmann", 2017
Art On Art On
İstanbul ise Bodrum'da Elements Yalıkavak'ta yazlık bir proje gerçekleştiren başka bir galeri. Bodrum'da yaz ayları boyunca çeşitli çalışmalara imza atacak olan Art On, Mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan Elements projesi içinde "Summer Olympics" konseptiyle yer alıyor. Yaz mevsiminin temasını, renklerini ve çizgilerini çalışmalarına yansıtan sanatçıların eserlerini ziyaretçilerle buluşturan sergi 28 Ağustos'a kadar sürecek. Gökşen Buğra küratörlüğünde gerçekleşen sergide Mithat Şen, Canan Dağdelen, Ahmet Elhan, Renee Levi, Burcu Erden, Olcay Kuş, Olgu Ülkenciler, Ahmet Çerkez, Ilgın Seymen, Onur Mansız, Erman Özbaşaran, Oddviz, Evren Sungur, Sencer Vardarman, Işıl Kapu, Uğur Daştan, Melike, Ülgen Semerci'nin çalışmalarıyla yaz esintisini yaşamak mümkün. Art On ayrıca Bodrum'un sürpriz mekanlarında heykeller sergileyeceğini de müjdeledi.
Mithat Şen
Zai Art
Yunus Büyükkuşoğlu ve Derya Büyükkuşoğlu tarafından yönetilen, Yunanca zeytin anlamına gelen Zai Yaşam Bodrum'da sanatseverlerin uğrak noktalarından biri. 2017 yılında açılan zeytin ağaçları arasında konumlanan mekanda Büyükkuşoğlu ailesinin koleksiyonu yer alıyor. Bu yıl bünyesine Zai Art adında galeriyi ekleyen mekanın ilk sergisi Ahmet Güneştekin'in "Kutsal Ağaçlar"ı oldu. 28 Temmuz'a kadar sürecek sergide Güneştekin'in geleneği şimdiye taşıma düşüncesiyle yorumladığı işleri ve ağaç haritalarının dairesel yapısını anımsatan formlarla çalıştığı yapıtları yer alıyor. Ahmet Güneştekin ilerleyen dönemlerde Bodrum'da başka projeler gerçekleştirmeyi de hedefliyor. Ahmet Güneştekin; Güneştekin Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı olarak Bodrum'da çağdaş sanat müzesi ve sanatçı stüdyosu açmayı planladıklarını duyurdu.
Ahmet Güneştekin
The Pill
2015 yılında, Suela Cennet tarafından Balat'ta eski bir jeneratör fabrikasında kurulan uluslararası çağdaş sanat galerisi The Pill, bu yaz Ona at the Beach iş birliğinde Kaplankaya'da pop-up bir galeriye ev sahipliği yapıyor. Türkiye'den ve dünyadan sanatçıları bir araya getiren galerinin Ona at the Beach bünyesinde gerçekleşen sergisinde dünyaca ünlü heykeltıraş Marion Verboom'un "Achronies & Tectonies" isimli çalışması yer alıyor. İrem Günaydın'ın "Salad Cake" isimli son dönem sergisinden bir seçki bu proje kapsamında sanatseverlerle buluşuyor. Yaz boyu ikiliye Meksikalı sanatçı Pablo Dàvila'nın mekana özel kurgulayacağı eserler farklı kurgularda eşlik edecek. Bodrum'da sergilerin dışında gerçekleşecek bir diğer etkinlik ise Baaf Bodrum Fuarı. Ünlü ressamların eserlerinin ve antika eşyalarının yer alacağı fuar, sanatseverleri ve koleksiyonerleri buluşturacak. Fuar Kerem Görsev'in konseri ile 27 Temmuz'da açılacak. Bodrum şimdiden etkinlikleriyle ve sergileriyle sanat dünyasında iz bırakacak bir yer edinmiş durumda. Biz de odak isimlere Bodrum'daki çalışmalarını ve sanat etkinliklerini sorduk.
Marion Verboom, "Cornucopia", 2016
Sabiha Kurtulmuş
"Küçük İstanbul" olarak adlandırılan Bodrum'da İstanbul galerileri gerek yeni mekanlarıyla, gerekse sanatsal aktiviteleriyle öne çıkmaya başladı. Sezonun ilk sanat etkinliği Alem Art Weekend hem görsel şölen yaşatırken hem de etkinlik olarak Bodrum'da güzel bir etkileşim yarattı. Türkiye'nin en önemli heykeltıraşlarını bir araya getiren hafta sonu sergisi, uzun bir süre sosyal medyada paylaşıldı. Sanatçılar bu sergide büyük ebatlı çalışmalarıyla daha görünür oldu. Yaklaşık 15 yıldır Bodrum'un en bilinen sanat mekanı Zai Yaşam 3000 metrekarelik sanat alanıyla kendi koleksiyonunu ziyaretçileriyle paylaşıyor. Ayrıca 1000 yıllık ağaçlarının altında birçok heykele ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu yıl Zai Art ile bir galeri alanları da olacak. 2005 yılından beri Yalıkavak'taki mekanlarında sergilerini açmaya devam eden Mine Sanat galerisinin dışında, Pilevneli Mandarin'deki galeri mekanı ile birlikte Kaplankaya'da Alman galeri König ile ortaklaşa bir sunum hazırlayacak. Onun dışında Elements projesinin içinde Art On Bodrum ve Merkür-Pi Artworks iş birliği ile Bodrum Bodrum evlerinde açılacak olan galeriler de Bodrum'un sanat hayatını renklendirecek gibi görünüyor.
Gökşen Buğra
Art On'un İstanbul dışında bir şubesini açmak bizi hep heyecanlandırıyordu. Galerimizin kuruluşunun 10. yılında bir yazlık galeri fikri için kaçınılmaz lokasyon, Bodrum oldu. Yaz mevsimi, gündelik kaygıların azaldığı, dinlenmenin, yemenin, içmenin, hayattan keyif almanın mevsimi ve elbette bu keyifli eylemlerinin içinde sanat da yer almalı. Her sene aklımızdan geçen bu proje için doğru yeri ve doğru zamanı yakaladık. Emre Arolat tarafından tasarlanan Elements projesi içinde müthiş bir galeri kurduk. Hem evin geniş espasları hem dış mekanlarını kullanarak yaza yakışır bir sergi açtık. Sergi programımız her ay değişerek izleyiciyle buluşacak. "Summer Olympics" sergi dizimizin konsepti de isminin çağrıştırdığı gibi muzip ve oyuncu bir yaklaşımla sanatçıların yaza bakışını ortaya koyuyor. Elements projesinin tamamında açık havada heykel yerleştirmeleri kurguladık. Son dönemde sanatçılarımızın ürettiği ve henüz hiç gösterilmeyen açık mekan heykellerimizi, burada ilk defa doğayla kucak kucağa bir sunumla gösterebileceğiz. Bunun yanı sıra Bodrum'un sürpriz mekanlarında heykellerimiz izleyiciyle buluşacak. Art On Bodrum, yaz boyunca değişerek izleyiciye sunulacak grup sergisi "Summer Olympics", yazın keyif veren, dinlendiren etkinliklerinden ilham alıyor. Bodrum'un tazeleyici havası ve nefes kesici doğasının eşliğinde yaz boyunca izlenebilecek sergide, farklı kuşaklardan sanatçıların heykel, yeni medya, fotoğraf, resim, rölyef gibi medyumlardan eserleri var. Sergide yer alan sanatçılar, Mithat Şen, Canan Dağdelen, Ahmet Elhan, Renee Levi, Burcu Erden, Olcay Kuş, Olgu Ülkenciler, Ahmet Çerkez, Onur Mansız, Erman Özbaşaran, Oddviz, Evren Sungur, Sencer Vardarman, Işıl Kapu, Ilgın Seymen, Uğur Daştan, Ülgen Semerci. Galeri, pandemi koşullarından ötürü ziyaretçilerini randevu ile kabul ediyor. Bodrum'da gerçekleştirdiğimiz serginin, yaz boyunca çevrim içi ortamlarda da izleyici ile buluşmasını sağlayacağız.
Ahmet Güneştekin
Bodrum "Halikarnas Balıkçısı" adıyla bildiğimiz Cevat Şakir Kabaağaçlı'dan Ülkü Tamer'e birçok önemli sanatçının yaşadığı, kentin dokusuna unutulmaz izler bıraktığı tarihsel bir kıyı kasabası. Tarihsel bir devamlılık olarak görüyorum bu dönüşümü. Bodrum sanatçı ve sanatseverlerin her zaman uğrak yerlerinden biri olmuş. Son yıllarda sanat etkinliklerinin yoğunlaştığını ve arttığını biliyoruz. Galeriler ardı ardına sergi mekanları açıyor, yeni nesil mekanlarda etkinlikler ve sanat fuarları gerçekleşiyor. İstanbul'daki yerleşik sanat galerilerinin burada geçici ya da kalıcı sergileme mekanları açtıklarını gözlemliyoruz. İstanbul'un kültür sanat hayatının önemli bir bölümü yılın belirli zamanlarını Bodrum'da geçiriyor, yerleşik bir bağ oluşmuş durumda. Bu kısmen var olan bir sürecin geldiği bir aşama, kısmen de pandemi koşullarında gerçekleşemeyen ya da ertelenen sergilerle birlikte biriken bir potansiyel. Kısıtlamaların gevşetilmesi ve ardından tümüyle kaldırılmasıyla daha da hızlanan bir süreç bizi bekliyor görünüyor. Sadece yazın büyük şehirlerden kaçmak isteyenlerin uğrak yerlerinden biri olmasıyla açıklayamayacağımız bir durum olduğunu anlıyorum. Belirli bazı kültür stratejilerinin sonucu olarak yerleşik ve gelişen bir sanat ekonomisinin oluşmasından söz edebiliriz. Bodrum uluslararası alanda da oldukça dikkat çeken bir destinasyona dönüşmüş durumda. Ahmet Güneştekin Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı olarak Batman'da açılacak Art Refinery ile aynı yaklaşımda biz de Bodrum'da bir çağdaş sanat müzesi ve ayrıca bir sanatçı stüdyosu açmayı planlıyoruz. "Kutsal Ağaçlar" ise 18 Haziran'da Art Zai'nin açılış sergisi olarak izleyiciyle buluştu ve 28 Temmuz'a kadar devam edecek. Serginin kapsamı
ağaçlar ve gelenek üzerine düşünmeye başladığımda oluştu. Geleneği şimdiye taşıma düşüncesiyle yorumladığım ve ağaç haritalarının dairesel yapısını anımsatan formlarla çalıştığım işler sergileniyor. Ağaç ikonografisi beni her zaman çok etkilemiştir. Yapısının iç içe geçen ve biriken daireselliğiyle, ortak bir köke bağlı olan gövdesiyle, teklikten çıkarak çoğulluğu somutlaştırmasıyla bir düşünme modeli benim için. Yaşamın neredeyse her yönünü açıklamak için kullanılabilirim. Geleneklerin ortak kökenlerini düşünmemi sağlayan olağanüstü bir geometri. Bu form işlerimin birçoğunda ortaya çıkıyordu, bu sergide özellikle tuval üzerine çalıştığım işlerde oluşan sarmal yapıyı, daireselliği daha görünür yapan
eserlerin sergilendiği mekanla kurduğu ilişki oldu. Zai Yaşam; sinema, tiyatro, müzik, edebiyat gibi sanatın farklı dallarını bir araya getiren geçirgen bir alan olarak tasarlanmış. Burada iç ve dış mekan arasında kesintiye uğramayan bir algı oluşturulmuş. Sergideki işlerin kürasyonunu yaparken bu algının parçalanmamasına, ona eklenerek kendi bağlamını oluşturmasına dikkat ettim. Eserler ve sergileme mekanı arasında zeytin ağaçlarıyla çevrili yaşamın aurasını koruyacak bir ilişki olması gerekiyordu. O yüzden de sergiyi Zai'nin geçirgen ve saydam tasarımının yarattığı geometrik yapıdan koparmadan çalıştım. Sergilemenin yalnızca bir nesne/mekan değil tıpkı Zai Yaşam'ın kendisi gibi bir deneyim olarak algılanmasını istedim.
Sedef Gali
Bodrum, Ege sanat ile yoğrulan bir coğrafyaya, arkeolojiye sahip. Mitoloji de buraya bu ruhu veriyor. Milattan önce 400'lü yıllara dayanan bu yerleşim merkezinde yaşamış olan farklı halklar, Persler, Romalılar ve Osmanlı gibi bir kültür birikimi olan bu şehrin global bir sanat merkezi olması oldukça muhtemel. Bodrum artık global bir uğrak yeri. Burada yaşayan, üreten, Ege'den ilham alan sayısız sanatçı, sanatsever var. Son birkaç senedir benim de elimden geldiğince katkıda bulunduğum bir kültür-sanat sıçrayışı oldu burada. Galeriler, sanat odaklı oteller, turizmin kreatif bir dokunuş arayışı sanata, sanatçıya alan açtı. Ben de bir sanatçı ve kreatif danışman olarak farklı markalarla iş birlikleri gerçekleştiriyorum. Türkiye'ye taşındıktan sonra açtığım atölyem açık bir stüdyoya dönüştü ve ArtHouse kuruldu. Daha önce Bodrum'da Root'da açtığım ArtHouse on The Beach, geçen sene Edition'da devam etti. Bu sene pop-up olarak ilerleyecek ArtHouse etkinlikleri Bodrum ve Çeşme'de gerçekleşecek. Bu yazki Bodrum iş birliklerim Amanruya ile. ArtHouse yemeklerini burada gerçekleştireceğiz. Çeşme'de de Before Sunset ile ArtHouse on The Beach olarak farklı etkinlikler düzenleyeceğiz. Bunların ilki 7-14 Temmuz arası gerçekleşecek.