Tutarlı Bir Program Oluşturun
Diğer tüm iyi alışkanlıklar gibi üzerinde durmak ve antrenman yapmak, düşüncelerinizi sakinleştirmeyi zamanla kolaylaştıracaktır. Günün belli bir zamanını seçin ve bu zamanda düşüncelerinizi sakinleştirmeyi deneyin. Tabii ki bu durumda askeri bir düzene sahip olmak zorunda değilsiniz. Günde 600 saat gibi bir süreyi meditasyon için harcamanız gerekmiyor. Zaten meditasyonun kuralları olmamalıdır ve meditasyon yapmak içinizden gelmeli ve size iyi gelmelidir. Meditasyon yapmak için günün en iyi saati, programınıza en iyi uydurabildiğiniz saattir.
Meditasyon Yapmak İçin Uygun Bir Alan Oluşturun
Ağzına kadar dolmuş çamaşır sepeti veya 6 aylık bir bebek yanınızda iken meditasyon için alan açmak hiç de kolay değildir. Özellikle meditasyonun ilk evrelerinde meditasyon için ayırdığınız alan gerçekten önemlidir. Evinizde belli bir alanı meditasyon için ayırmayı düşünün. Bu alan çok büyük bir alan olmak zorunda değildir. Sizin için en uygun meditasyon alanı; favori sandalyeniz, güzel kokulu bir kandilin yanı başı veya çok sevdiğiniz bir tablonun karşısı olabilir. Zaman içerisinde meditasyon için ayırdığınız bu yeri, zihninizi temizleme işlemi ile bağdaştıracaksınız. Zamanla evde olmasanız bile meditasyon için alan ayırabilecek ve böylelikle zihninizi daha rahat temizleyebileceksiniz.
Diğer Kişiler ile Meditasyon Yapmayı Deneyin
Meditasyon yapmak, tek kişilik bir eylem olarak gözükebilir fakat birçok kişiyle beraber yapılan meditasyon, size tek başına yaptığınız meditasyondan daha faydalı olabilir. Kolektif enerji gerçekten harika bir şeydir ve bir partner veya daha çok kişi ile meditasyon yapmanın deneyiminizi güçlendirdiği de bilinen bir gerçektir. Meditasyon için arkadaş edinmek, kendi düşüncelerimizde takılı kalmamamızı da büyük oranda sağlar.
Sanal Meditasyonu da Deneyin
Sanal meditasyon demek, meditasyonu teknolojinin gücüyle birlikte kat kat etkili hale getirmektir. Sanal meditasyon size başlangıçta mantıksız gibi görünebilir fakat gereksiz düşüncelerden kurtulmak burada temel amacımızı oluşturuyor. Yıllarca sanal gerçeklik aygıtları kullanan arkadaşlarımız var ve bu sanal gerçeklik aygıtları, meditasyon konusunda harika sonuçlar veriyor. Eğer sanal gerçeklik aygıtlarına paranız yetmiyorsa, daha uygun fiyata ve hatta ücretsiz çözüm önerileri de bulunuyor. Örneğin favori mekanınızı içeren veya sakinleştirici müzikler barındıran Youtube videolarını izleyebilirsiniz.
Eski Kayıtlarla Meditasyon Yapın
Açtığınız Youtube videosunu henüz kapatmayın. Önceden kaydedilmiş ses kayıtları ile meditasyon yapabilir ve aşırı düşünme sorununuzun üstesinden gelebilirsiniz. Meditasyon için yönlendirici bir sesi dinlemek, beyne odaklanmak için bir şeyler verir. Böylelikle rahatsız edici düşünceleri kafanızdan uzak tutabilirsiniz. Zihninizde yapacağınız bu rehberli yolculuk, sizi tamamen rahatlatmasa da en az sessiz meditasyon kadar yararlıdır. Kişisel amaçlarınıza uygun bir video seçin ve izlemeye başlayın. Bu kişisel amaçlar; kaygının üstesinden gelmek, daha iyi uyumak veya daha iyi odaklanmak olabilir.
Yoga Yapmayı Deneyebilirsiniz
Yoga ve meditasyonun beraber gitmesinin belli bir sebebi vardır. Fiziksel hareketler sonucunda nefes alışverişini kontrol etmenin size büyük bir faydası vardır. 2018'de yapılan bir araştırma yoga yapan kişilerde stres seviyesinin de düşüş gösterdiğini ortaya koymuştur. Kısacası birçok kişi gibi siz de yoga yaparak zihninizi rahatlatabilir ve rahatsız edici düşüncelerden rahatlıkla uzaklaşabilirsiniz. Öte yandan yoga, anksiyete ve depresyon gibi problemlere de iyi gelir.