Laktoz ve Laktoz İntoleransı Nedir?
Süt içerisinde bulunmakta olan laktoz yeni doğan bebeklerin ilk bir yılında enerji bakımından çok önemli kısmını karşılamaktadır. Bu sebeple yeni doğan bebeğin hayatını devam ettirebilmesi laktozu parçalayabilmek ve bunu sindirebilmekle alakalı bir durumdur.
Laktoz bebekte fiziksel ve zihinsel gelişim açısından oldukça faydalıdır. Laktoz natürel durumlarda ince bağırsak yüzeyinde bulunmakta olan laktaz isimli bir enzimin etki etmesiyle parçalanır. Glikoz ve galaktoza bölünerek bu haliyle emilebilir.
Laktozun yeterli parçalanamamış olması ve buna bağlı olarak belirtilerin ortaya çıkması durumu laktoz intoleransı olarak adlandırılmaktadır.
Laktoz intoleransı hem besinle alınmış olan laktoz miktarına hem de ince bağırsakta bu laktozu parçalamakta olan laktaz enziminin miktarı doğrultusunda gelişmektedir.
Eğer ince bağırsakta laktozu parçalayacak laktaz adlı enzim yeterli miktarda var olmazsa, laktoz parçalanamamakta ve bu hali ile kalın bağırsağa ulaşmaktadır. Kalın bağırsağa gelmiş olan laktoz, bağırsağın içine su çekilmesine sebebiyet verir.
Bağırsağın içerisine fazla miktarda su çekilmiş olması, bağırsak içerisinde bulunan dışkının su miktarının artmasına, cıvık olmasına ve bağırsak hareketinin hızlanmasına sebep olur.
Sonuç olarak;
1. Bütüne bakacak olursak biz bunu klinik ortamında sulu ishal olarak görmekteyiz. Bunun yanı sıra kalın bağırsağımızda bulunmakta olan faydalı bakteriler vardır. Bu bakteriler yardımıyla laktoz parçalanabilir ve asit ortam oluşur. Dışkının asiditesinin artması olarak karşımıza çıkar.
2. Bazı problem ve sıkıntılarda, hastalıklarda; süt alan bebekler için sütün hiçbir zaman kesilmesi önerilmediği için tedavilerinde laktaz enzimi kullanılabilir.
3. Süt almayan ya da mama ile beslenmekte olan bebekte erken laktozsuz mamalar veya fermente mamalar kullanılabilir.
Peki, Laktozun Azaltılması
1. Eğer ki bebek ek gıdaya geçmişse ve daha büyük bir bebekse laktozun daha çok sütte olması nedeniyle süt miktarının azaltılabilmesi veya gün içerisinde farklı zamanlara bölünerek azar azar alınması bir yöntem olabilmektedir.
2. Yoğurt fermente bir gıda olduğu için süt yerine kullanılabilmektedir. Süt vermekte olan annelere her emzirme anında sadece bir memesiyle emzirmesi önerilebilmektedir.
3. Her ilk beslenme anında bir meme, ikinci beslenme anında diğer memeyi kullanması önerilir.
Laktoz intoleransını bebeklikte görme nedeni
Laktoz intoleransını bebeklik çağı içerisinde görme nedenlerin en önemlisi de beslenme yetersizliği durumudur. Anne çocuk açısından da önemli bir durumdur.
Boy ve kilo bakımından kendi ayına göre geri bulunan bebeklerin bağırsak bütünlüğü bozulmaktadır ve laktozu parçalayamama gibi bir durum oluştuğu için ishal ortaya çıkmaktadır.
Bu bebeklerde ilk olarak laktozsuz bir ürünle bağırsak bütünlüğü sağlanabildikten sonra laktoz içeren besinler ile beslenme yoluna gidilmesi gerekmektedir.