Bağışıklık sisteminin görevi, insan vücudunu belli başlı patojenler ile savaşarak sağlıklı tutmaktır. Bunu da vücuda zararı olabilecek her maddeye saldırarak yapar. Alerjene bağlı olarak alerjik reaksiyonlar enflamasyon, öksürük veya başka şekillerde ortaya çıkabilir. Bağışıklık sistemi, normal şartlarda ortama adapte olabilmektedir. Örneğin bağışık sistemi, kedi tüyü ile karşılaştığında bunu zararsız olarak algılamalıdır. Evcil hayvan tüyüne alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi, evcil hayvan tüylerini yabancı bir madde olarak görür ve saldırır.
Alerji Belirtileri Nelerdir?
Alerji sonucunda görülen faktörler, diğer birçok faktörün de sonucudur aslında. Bu faktörler, ne tip bir alerji geçirdiğinizi ve alerjinin şiddetini de belirler. Eğer alerji için bir ilaç alıyorsanız, alerji belirtileri hala görülebilir fakat ilaç almamış halinize göre daha düşük olacaktır.
Gıda Alerjileri için Belirtiler
Gıda alerjileri; şişlik, kurdeşen, mide bulantısı ve yorgunluk gibi belirtilere neden olabilir. Bir kişinin belli bir gıdaya alerjisi olduğunu anlaması zaman alabilir. Belli bir gıdayı yedikten sonra şiddetli bir reaksiyonla karşılaşıyorsanız, bir hekime danışmanızı tavsiye ederiz. Hekimler kolaylıkla alerjiniz olup olmadığını veya reaksiyonun kaynağını kolayca bulabilir.
Mevsimlik Alerji Belirtileri
Zaman nezlesi belirtileri, grip ve normal nezle ile oldukça benzerdir. Mevsimlik alerjilerde burun akması, tıkanıklık ve şiş gözler gibi belirtiler görülür. Bu gibi belirtiler ve mevsimlik alerjiler, evdeki yöntemler kullanılarak rahatlıkla tedavi edilebilir. Eğer semptomlarla baş edemeyecek noktaya gelirseniz, doktorunuza danışabilirsiniz.
Daha Ağır Alerji Belirtileri
Daha şiddetli alerjiler, anafileksi rahatsızlığının da işareti olabilir. Bu rahatsızlık hayati tehlike barındıran ve nefes alma güçlüğü, baş dönmesi ve bilinç kaybına neden olabilen bir durumdur. Eğer herhangi bir alerjenle karşılaştığınızda bu belirtileri yaşıyorsanız, hemen bir doktora danışmalısınız. Herkeste görülen alerjik reaksiyonlar ve bunların belirtileri farklıdır. Bu nedenle yapacağınız en doğru hareket bir doktora danışmaktır.
Deri Alerjileri Hakkında
Deride görülen kızarıklıklar, belli başlı alerji çeşitlerinin belirtisi olabilir veya bu kızarıklıklar tek bir alerjene bağlı olarak da gelişebilir. Örneğin alerjik olduğunuz bir gıdayı yemek, farklı semptomların da görülmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda ağzınızda veya boğazınızda kızarıklık veya karıncalanma hissedebilirsiniz. Öte yandan görülebilecek dermatit rahatsızlığı da derinizin direkt olarak bir alerjen temas etmesinin bir sonucu olabilir. Eğer bir temizlik maddesine alerjiniz varsa, bu durum görülebilir.
Deri Alerjisi Çeşitleri
1. Döküntü: Derinin belli bölgeleri; kızarmış, şişmiş veya kaşıntılı olabilir
2. Egzama: Derinin belli bölgelerinde iltihaplanmış ve kanıyor olabilir
3. Dermatit: Bir alerjenle temastan hemen sonra kırmızı, kaşıntılı cilt lekeleri gelişir.
4. Boğaz ağrısı: Boğazınız alerjen sonucu ağrıyor veya acıyor olabilir.
5. Kurdeşen: Deri yüzeyinde çeşitli boyutlarda kızarık, kaşıntılı ve kabarık lekeler oluşabilir
6. Göz Sulanması: Alerji sonucunda göz sulanması da doğal semptomlar arasındadır.
Alerjiye Ne Sebep Olur?
Yapılan araştırmalar, alerjenlerin neden vücuda girdikten sonra alerjiye neden olduklarına henüz bir açıklık getirememiştir. Öte yandan alerjilerde genetik faktör de bulunur. Bu da demek oluyor ki partnerler, çocuklarına belli başlı alerjileri geçirebiliyor fakat bu tüm alerji çeşitleri için geçerli değildir. Örneğin diyelim ki annenizin kabuklu deniz ürünlerine alerjisi var. Bu demek değildir ki sizin de alerjiniz olacak. Hayvansal gıdalar, ilaçlar, gıdalar, bitkiler ve daha birçok madde alerjiye neden olabilir.