"Dare To Say"
Önceki yıllarda da festivaldeki gösterileriyle yankı uyandıran Nederlands Dans Theater 2, bu kez canlı yayınlanacak bir dünya prömiyeriyle festivalin ön etkinliği olarak izleyicilerin karşısına çıkıyor. Koreograflar Alexander Ekman ve Dimo Milev, COVID-19'un getirdiği kısıtlamalara göre uyarlanmış hareket ve koreografilerden yola çıkarak hazırladıkları oyunu seyircilerle buluşturuyor.
Tarih: 6 Kasım
Saat: 21:00
Adres: Çevrim içi olarak ndt.nl web sitesinde
Ben "Sevgili Milena"
(Kafka ve Milena Mektuplaşmaları)
Tüm dünyanın ismini "Kafka'nın aşık olduğu kadın" olarak ezberlediği; gazeteci, çevirmen, yazar ve Nazilere karşı inatçı bir direnişçi olan Milena Jesenská'nın hiç okuyamadığımız satırları "Ben Sevgili Milena" oyunu ile izleyicilerle buluşuyor. Bülent Yıldız'ın kaleme aldığı oyun, Kafka'nın gerçek mektuplarıyla Milena'nın kurgulanmış satırlarını bir araya getirerek, seyirciyi 1920'lerin Avrupa'sında tutkulu bir ilişkiyle buluşmaya davet ediyor. Meltem Cumbul'un yönettiği ve oynadığı oyunda Mert Fırat ise performansa sesiyle dahil oluyor.
Tarih: 16-17 Kasım
Saat: 20:30
Adres: DasDas
Tarih: 20-21 Kasım
Saat: 20:30 – 15:00
Adres: Fişekhane, Ana Sahne
"Dumrul İle Azrail"
Murathan Mungan'ın hikayesinden Mustafa Avkıran'ın oyunlaştırdığı "Dumrul ile Azrail", Dede Korkut'un Deli Dumrul'undan yola çıkıyor. Oyun, yeni sahneleme anlayışıyla bellek, anlatı, yaşam, ölüm ve aşk tanımlarının izlerini sürüyor. Sesin, sözün, ışığın, hareketin ve bedenin birlikteliğindeki bilindik bu hikayeyi 20 yıl sonra yeniden kuran "Dumrul ile Azrail" tiyatroseverlerin beğenisine sunuluyor.
Tarih: 19- 20 Kasım
Saat: 20:00
Adres: Zorlu PSM Drama Sahnesi
"Ben Anadolu"
Yıldız Kenter'in Anısına Saygıyla
Güngör Dilmen'in klasikleşmiş eseri "Ben Anadolu", Kibele'den Theodora'ya, Eftelya'dan Hürrem'e uzanan bir kadınlar geçidiyle izleyiciyi selamlıyor. Görkem Yeltan'ın yönettiği oyunda Anadolu'nun farklı çağlarına tanıklık eden tanrıçalar, sultanlar, mitolojik karakterler, köylüler, kantocular, hemşireler Ayça Bingöl'ün yorumuyla vücut buluyor. Yıldız Kenter'in anısına sahnelenen bu tek kişilik performans, sanatçının ölümünün birinci yıl dönümünde izleyici ile buluşuyor.
Tarih: 22-23 Kasım
Saat: 20:30
Adres: Zorlu Psm, Drama Sahnesi
Tarih: 28 Kasım
Saat: 15:00
Adres: Caddebostan Kültür Merkezi
"Vişne Bahçesi"
Anton Çehov'un yazdığı son oyun olan "Vişne Bahçesi", yazarın zamansız anlatım dili ve özgün mizahıyla, yönetmen Mehmet Birkiye tarafından sahneye aktarılıyor. "Vişne Bahçesi", 19. yüzyıl Rusya'sından toprak sahibi bir aile ekseninde, farklı dönemlerde yaşayan seyirciyi kendi hayatlarına bakmaya davet ediyor. Bu performansta izleyici, güçlü ama yalın klasiğin yeniden hayat buluşuna şahit oluyor.
Tarih: 19 Kasım
Saat: 20:30
Adres: Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
"FAHRENHEIT 451"
Distopya edebiyatının kült romanı, Ray Bradbury imzalı "Fahrenheit 451" bu zamana, bizim dünyamıza dair sözünü bu kez sahneden söylüyor. "Fahrenheit 451"; Bradbury'nin distopyası değil, bizim dünyamız, kendi tarihimiz; zaman ise belirsiz değil, bu zaman... Peki, kitap kâğıtlarını tutuşturmayı sağlayan bir sıcaklık derecesi, düşünceyi ortadan kaldırmaya yeter mi? Erdal Beşikçioğlu hem yönetiyor hem oynuyor.
Tarih: 23 Kasım
Saat: 20:30
Adres: Fişekhane Ana sahne
"İfigenya"
"İfigenya", Antik Yunan'ın bilinen üç büyük tragedya yazarından biri olan Euripides'in ödünsüz ve sorgulayıcı yaklaşımıyla Kral Agamemnon'un Troya seferi öncesi tanrılardan yardım alabilmek için kızını kurban edişinin öyküsünü konu alıyor. Vatan ve zafer uğruna feda edilen kız çocuğunun binlerce yıllık öyküsü, bu köklü tragedyanın güncel yorumuyla sahnede gözler önüne seriliyor.
Tarih: 26 Kasım
Saat: 20:30
Adres: Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
"Babamı Kim Öldürdü?"
"Babamı Kim Öldürdü?" oyunu, Fransa'nın bir köyünde doğan, doğduğu işçi sınıfına duyduğu öfkenin kaynaklarına cesaretle bakan Edouard Louis'nin babasına yazdığı bir mektubu kaynak alıyor. Geçirdiği iş kazasından sonra tanınmaz hale gelen babasından aldığı ilhamı, baştan ayağa öfkeyle bezenmiş bir mektupla anlatan "Babamı Kim Öldürdü?"de seçkinlerin siyasetinin nasıl 'estetik' bir mesele haline geldiği, alt sınıfların hiçbir faydası olmayan bu 'estetiğin' yükü altında nasıl ezildiği çarpıcı bir dille anlatılıyor. Hans Kesting'in rol aldığı oyun, International Theater Amsterdam ve Ivo van Hove tarafından sahneye uyarlanarak izleyici ile buluşuyor.
Tarih: 27-28 Kasım
Saat: 20:30
Adres: Zorlu PSM Drama Sahnesi
"Kuğu Gölü"
Klasik baleye getirdikleri özgün yorumlarıyla seyircinin beğenisini kazanan uluslararası dans topluluğu Club Guy & Roni, "Kuğu Gölü"nü kendi yorumlarıyla ve canlı yayınla sahneye koyuyor. Çevrim içi olarak "Kuğu Gölü" oyununa katılan seyirciler aynı zamanda Hollanda'daki mekanda bulunan seyircilerle birlikte bu masalın nasıl sona ereceğini belirliyorlar. Herkesin bu oyunda söz hakkı var ve bu etkileşim bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. İstanbul Tiyatro Festivali'nin "Hollanda Seçkisi" başlığı altında seyirciyle buluşacak olan bu proje nitehotel.nl üzerinden online olarak izlenebilecek.
Tarih: 18-19 Kasım
Saat: 20:00
Adres: Çevrimiçi olarak nitehotel.nl web sitesi
"Manhattan'ın İyi Tanrısı"
Avusturyalı yazar ve şair Ingeborg Bachmann'ın radyo tiyatrosu olarak yazdığı "Manhattan'ın İyi Tanrısı"nı Gizem Pilavcı yönetiyor. 1957'nin Manhattan'ında geçen oyun izleyiciye metropol yaşamına ve modern insan ilişkilerine dair güncel bir bakış da sunuyor. Bachmann; bu kez bir kadın, bir erkek, bir Tanrı ve onun emrindeki sincaplar aracılığıyla iki insan arasındaki kararsız, belirsiz, güvensiz ve sınırları karmakarışık ilişkiye yoğunlaşıyor.
Tarih: 1 Aralık
Saat: 20:30
Adres: Moda Sahnesi
"Dopo La Battaglia"
Pippo Delbono'nun bu çalışmasıyla izleyici geleceğe dair ve gerçeği geri çekmeden bize gösteren bir yolculuğun başlangıcında buluyor. "Dopo La Battaglia" (Savaştan Sonra), ortaya çıkardığı boşluktan geçen sürekli bir akışla varoluşsal karanlığın kapılarını ardına kadar açıyor. Oyunda izleyici, müzik ve dans aracılığıyla, sözlerde ve şiirsel dizelerde dil ve duygu arasındaki uyumu bularak, geleceğe inanca dönüşen acıya tanık oluyor.
Tarih: 14 Kasım-1 Aralık Tarihleri Arasında
Adres: Çevrimiçi olarak online.iksv.org sitesinde
"Her Güne Bir Vaka"
Haftanın günlerinin ismini taşıyan, Rotterdamlı genç, kargo çalışanı, emekli öğretmen, hemşire, ev hanımı, online yaşam koçu ve oyuncu yedi kadın; kah kendi durumlarıyla dalga geçerek kah olan biteni iğneleyerek başlarından geçeni seyirciyle paylaşıyor. Kimisi COVID-19 pozitif, kimisi negatif, her biri izolasyonda olan farklı profillerdeki kadınlar; kişisel anlatılarıyla pandemi günlerinin kaydını izleyici ile buluşturuyor.
Tarih: 14 Kasım - 1 Aralık Tarihleri Arasında
Adres: Çevrimiçi olarak online.iksv.org sitesinde
"Lear Mutfakta"
"Lear Mutfakta", içinde kendi komedisini de barındıran ve ihanet, bir dizi yanlış anlaşılma, çokça entrika, gözle görülür bir iktidar hırsı, dökülen bolca kan ve mutsuz sonla süslenmiş bir Shakespeare trajedisini izleyici ile buluşturuyor. Peki bu klasik eser bir mutfak tezgahında, mutfak malzemeleri eşliğinde sahnelense ortaya nasıl bir oyun ve yemek çıkardı? Kral Lear ve dostlarının adım adım kaçınılmaz acı sona yürüdüğü, tezgahtaki malzemelerin sonunda bir ihanet yemeğinden bir yas yemeğine dönüştüğü oyuna davetlisiniz.
Tarih: 14 Kasım - 1 Aralık Tarihleri Arasında
Adres: Çevrimiçi olarak online.iksv.org sitesinde
"Andan Daha Kısa"
Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı'dan oluşan çağdaş dans ikilisi Taldans; ses, ritim ve hareket eksenli çalışmalarını ve matematiksel diziler ve tekrarlar kullandıkları koreografilerini, bu kez esin kaynağı olarak ele aldıkları serileştirmeye yöneltiyor. Taldans yeni projesinde, seriler ve diziler aracılığıyla doğanın ve duyguların matematiğini araştırıyor. Bu performansı çevrim içi olarak online.iksv.org adresinden izleyebilirsiniz.
Tarih: 14 Kasım-1 Aralık Tarihleri Arasında
Adres: Çevrimiçi olarak online.iksv.org sitesinde
"İyi Ki Yapmışım"
Yönetmenliğini Selçuk Metin'in, senaryosunu Zeynep Miraç'ın üstlendiği, Metin Akpınar'ın 60 yıla yaklaşan kariyerini ekrana taşıyan "İyi ki Yapmışım" belgeseli; sanatçının kariyerinin yanı sıra tüm yaşamını da ele alıyor. Akpınar'ın yaşam öyküsünü Demet Akbağ, Umur Bugay, Ferhan Şensoy, Ahmet Gülhan, Dikmen Gürün, Kandemir Konduk, Perran Kutman, Nevra Serezli, Selma Sonat ve Zeynep Oral gibi birçok isim, Tilbe Saran'ın anlatıcılığında seyirciyle paylaşıyor.
Tarih: 22 Kasım
Saat: 15:00
Adres: Caddebostan Kültür Merkezi