Biyolojik sebeplere örnek verecek olursak; B12 eksikliği, D vitamini eksikliği, santral sinir sistemini tahrip eden hastalıklar (Parkinson vb.) , tiroit hormon bozuklukları, uyuşturucu madde kullanımı ve uyuşturucu madde kullanımı örnek verilebilir. Psikolojik sebeplerine örnek verecek olursak; gerginlik, stres, anksiyete, depresyon... Vb... Artı olarak trafik kazaları gibi kafaya darbe alınan durumlarda eğer insan kafasını sert bir şekilde çarptıysa bu durum beyin sarsıntısı ya da kafa travması gibi durumlar da unutkanlığa sebep olabilir.
Bazı durumlarda kişi geçmişinde kötü olaylar yaşadıysa ve geçmişini hatırlamak istemiyorsa bilinçsiz bir şekilde geçmişine dair ayrıntıları unutabilir. Kişi çoğu zaman beyninin yaptığı bu hareketin farkında bile olmaz. Unutkanlık aşırı durumlarda çok büyük sıkıntıların belirtisi olabileceği gibi kişilik özelliği de olabilir. Herkesin her şeyi hatırlaması normal bir olay değildir. Bazı dramatik insanlar bir iki şeyi unuttukları için kendilerine hemen teşhis koyabilirler lakin gerekli muayene ve testler yapıldıktan sonra kişilerin sağlıklarıyla ilgili bir sıkıntı olmadığı ortaya çıkacaktır. Sonuç olarak aşırı unutkanlık yaşıyorsanız bunun sebebini bulmak pek de zor olmayacaktır. Bu yüzden en iyisi paniklememek. Sakin olun ve bir doktor randevusu ayarlayın.
Unutkanlık belirtileri ise sinirli kişilik, kanlı sıvı ve benzer durumlar olabilir. Eğer sürekli, birden ve ailenize bile tahammül edemeyecek kadar sinirleniyorsanız üstüne eşyaları nereye koyduğunuz gibi basit şeyleri bile sık sık unutmaya başladıysanız bu iki durum birbiriyle bağlantılı olabilir. Bu ani sinirlilik nörolojik ya da psikolojik bir sorunun sonucu ortaya çıkmış olabilir. Bahsettiğim kanlı sıvı ise başınıza aldığınız darbeler sonucu burundan gelen kanla karışık değişik bir sıvıdır. Tamamen kan sanılan bu sıvı aslında beyin sıvısıyla birlikte gelen kandır. Başa alınan darbelerde bazen karşılaşılabilen burundan kanlı sıvı gelmesi olayı unutmaya başlamadan hemen önce gelmektedir. Bunun gibi önemli olabilecek belirtiler gösteriyorsanız hemen bir doktora gitmelisiniz.
Unutkanlığın bazı durumlarda tedavisi olabilir fakat bazı durumlarda tedavi olamayacak bir hastalık kaynaklıysa maalesef tedavisi yoktur. Ama bu büyük bir ihtimal değildir. Eğer unutkanlığınız hastalık derecesindeyse ilaçla ve psikoterapiyle tedavi edilebilir. Lakin unutkanlığınız normal ve belki de biraz daha can sıkıcı bir evredeyse sizin için bir sürü tedavi yöntemi var, sakın üzülmeyin!
En basitinden bulmaca çözerek, sigara ve alkol ya da uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklarınız varsa bunları bırakarak, fiziksel olarak daha aktif bir yaşam sürerek, kitap okuyarak, sağlıklı beslenerek, hatta oturduğunuz yerden bilgi yarışmaları izleyerek ve daha benzer birçok basit şekilde unutkanlığınızı yenebilirsiniz. Böyle basit ama yararlı aktiviteleri alışkanlık haline getirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Unutkanlık yukarıda da saydığımız gibi birçok şey yüzünden olabileceği gibi yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bunama sonucu da meydana gelebilir. Her ne kadar üzücü olsa da belli bir yaştan sonra canlı organları işlevlerini yerine getirememeye başlar, ilaçlarla desteklenseler bile bir süre sonra tamamen iflas ederler. Sonuç olarak insan yaşama veda etmek zorunda kalır.
Vitamin eksikliği unutkanlığın yanı sıra birçok farklı hastalığa da sebebiyet verebilir. Bu yüzden beslenmemizde genç yaşlardan itibaren dikkat etmeliyiz. Aktif bir yaşam sürmeliyiz. Böyle yararlı aktivitelerde bulunarak kendimizde yıllar kazanabiliriz. Ama unutmayın ki ne kadar dikkat edersek edelim ölümsüz değiliz ve bazı şeylerden kaçışımız yoktur. Yine de olacak olan her türlü olur düşüncesiyle hareket etmemeli, kendimize ve sağlığımıza özen göstermeliyiz.