Gerçekten mutlu muyuz yoksa mutluymuş gibi mi yapıyoruz? Şimdi kendi kendimizi kandırmadan bu soruya cevap verelim. Uzmanlar mutluluk sınırının 14 yaşına düştüğünü söylüyor. İyi ama mutlu olmak neden bu kadar güç?
İş yerinde yaşanan stres, ikili ilişkilerde yaşanan sıkıntılar, trafik derken bunların hepsi hem yaşam kalitemizi etkiliyor hem de mutlu olmamızı engelliyor. Hepimizin bildiği bu problemin çözümü de aslında basit. Dünya Mutluluk Günü kapsamında düzenlenen İş’te Mutluluk Konferansı’nda bu sorunlar ve çözümler ele alındı.
Monolog değil, konuşarak
Dünyada mutluluk yaşının son 50 yılda düşerek 14.5 yaş sınırına kadar geldiğini söyleyen Happiness At Work Kurucusu Tijen Mergen, “Artık çocuklarımız bile mutsuz. Daha fazla birbirimizi kırarak, didişerek bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bizim mutlu olmaya ihtiyacımız var. Hem kurum, hem de bireyler olarak kendimizi daha iyi ifade etmemiz gerekiyor.” dedi. Didişmenin ya da kırılgan hareket etmenin kimseye bir faydası olmadığı gibi mutluluğumuzdan çaldığı söyleniyor. İletişimi monolog halden diyalog haline getirdiğimizde tüm bu sorunları yarı yarıya azaltabiliriz.
“Hep bana hep bana” mantığından uzaklaşmak
Şirketler çalışanlarını mutlu etmek için biraz daha kesenin ağzını açmalı. Dünyaca ünlü markalar ofislerine oyun alanları, kahve molaları için dekorlar hazırlayarak, çalışanlarını oldukları yerde daha mutlu etmeye çalışıyorlar. TEB İK ve İnovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nilsen Altuntaş ise, “Kurumların kar elde çabalarının çalışanlar için öncelikli bir anlam ifade etmiyor. Bu anlamı ortaya çıkarmak için kapıdaki güvenlikten, aşçısına kadar herkesin ortak değeri kabullenmesi gerekir. Çalışanın bağımlılığını isteyen bir kurum, önce çalışanına ne vermesi gerektiğini bilmesi gerekiyor” diye açıklamada bulundu.
Hareket edeni ödüllendirmek
Özellikle masa başı işleri olanların bilhassa dikkat etmesi gereken bir konu; beden sağlığı… İş yerinde mutluluğun sırrı sağlıklı yaşamdan geçiyor. Techno Gym’den Zagaia, “Dünyada 20 binden fazla olan çalışanı olan şirketler çalışanları için sağlık programları geliştirmeye başladı. Her yıl bu şirketler kişi bazlı bu yatırımlarını 693 dolara kadar çıkarttı.” diyor.