Yahya Kemal Beyatlı’nın “Endülüs’te Raks!” isimli ölümsüz dizelerindeki gibi “zil, şal ve gül” diyarı Endülüs’te geçen hafta podyumlarda flamenko rüzgarı esti. “Gözler kamaştıran şala, meftun eden güle/ Her kalbi dolduran zile, her sineden: ‘Ole!’ sesleri yükseldi”…
Güney İspanya’da, Endülüs bölgesinin merkezi Sevilla şehrinde düzenlenen 2016 Uluslararası Flamenko Moda Haftası’nda (SIMOF) podyumda zil, şal ve gülün; flamenkonun tutkusu vardı. Flamenko kültürünü temel alan moda şovunda, hüzünlü müzikleri, ritmik danslarıyla ruhlara işleyen flamenkonun tutkusu podyumda yaşatıldı. Flamenko dansçılarının giydiği etekleri, kolları fırfırlı, kırmızı güller ve şalların eşlik ettiği göz alıcı kıyafetler, moda şöleni yaşattı.
Florencio Perez, Louis Fernandez, Alejandro Santizo, Antonio Guitterz gibi flamenkoya gönül vermiş tasarımcıların koleksiyonları sergilendi. Koleksiyonlarda kırmızı renk vazgeçilmezdi. Tutkunun rengi kırmızı başta olmak üzere, canlı renklerin ağırlıkta olduğu defilelerde, saçlardaki kırmızı güller, podyuma dökülen gül yaprakları, yelpazeler, şallar ve saçaklar başroldeydi. Antonio Gutierrez’in koleksiyonundaki sırtı açık turuncu elbisenin üzeri dantel detaylarla süslüydü. Antonio Gutierrez’in mankeni, beli gül yapraklarıyla süslü beyaz kıyafetini podyumda gül yaprakları arasında tanıttı. Jose Raposo’nun sarı fırfırlı kıyafeti çok alkış aldı. Luis Fernandez’in koleksiyonunda kırmızı ve canlı renkler ağır basıyordu; etekleri fırfırları kolları geniş farbelalı kıyafetleri iri küpeler, saçları güller süslüyordu.
Alejandro Santizo’un koleksiyonunda turuncu kırmızı, sarı, gece mavisi renklerdeki kıyafetler bol alkış aldı. Diz altındaki ve kollardaki fırfırlar ve farbelalarla muhteşem elbiseler flamenko ruhunu yantısıyordu. Flamenco Fashion Show’da defilelere flamenko müziği eşlik etti. Flamenko dansçılarının giydiği geleneksel kıyafetleri, modern dokunuşlarla tasarlayan İspanyol modacılar, saten ve dantellerin ihtişamı ve göz alıcı aksesuarlarla süslenmiş kıyafetleriyle geçit yaptılar. İspanya’nın Endülüs bölgesine özgü olan bu müzik ve dans kültürünün kıyafetleri, podyumda yeniden hayat buldu. Moda şovunda ‘Yeni Tasarımcı Ödülü’, en iyi çıkış yapan modacıya veriliyor. Şovda kullanılan mücevherler, aksesuvar, ayakkabılar ve şallar da flamenko meraklıları için sergileniyor.
Flamenko 14.yy. sonrasında Berberi-Müslüman Arapların, İspanya Yahudileri ve çingenelerin kaynaşması sonucu, halk arasında ortaya çıkmış bir müzik türü. Bu dışlanmış halklar ve çingeneler acılarını, mutsuzluklarını Flamenko ile dışavurdular, hüzünlü şarkılar ve sert topuk duruşlarıyla duygularını yansıttılar. Fevri, heyecanlı insanlar olan Araplar, İspanyol müziğine duygusallık ve duyarlılık kazandırdılar. İspanyol müziği ve flamenkoda önem kazanan birçok şarkının zambra, zarabanda ve fandango gibi Arapça isimleri vardır. Flamenko kelimesi, “fellah minküm” diye okunan “sizden olan çiftçi” anlamına gelen Arapça kelimelerden oluşur.
Halk arasında filizlenmiş Flamenko, akademik olmayan Avrupa müzik formlarından biridir; Endülüs Halk Müziği ve bu müzik eşliğinde yapılan bu danslar, yüzyıllar boyunca devam etmiş. Bu gizemli müzik ve dansın içinde barındırdığı hüznün güzelliği, bunu dışavurum tarzları, seyredeni kendine çeker. Flamenko’nun özü şarkıdır. Çoğunlukla gitar ve doğaçlama danslar, şarkıya eşlik eder. 3 tür flamenko vardır. En ağır başlısı “cante grande” (büyük şarkı) adıyla anılır; keder, ölüm ve inanç duygularını anlatır. Bu danslar, zamanla Endülüs bölgesinden çevreye yayılmış; flamenkonun çekimine dünyanın her yerinden gönül verenler çıkmış.