KIŞ AYLARINDA METABOLİZMA NASIL HIZLANIR?

23.11.2018 16:28:04

Havaların soğumasıyla vücudumuzun ısı ihtiyacı artmaya başladı. Sıcak içecekler, sıcak çorbalar, kalın kıyafetler ve sıcak ortamlar istiyoruz. Ama bir yandan da metabolizmamızın da hızlı olmasını arzu ediyoruz. Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı.

Kışın vücudumuzdaki ısı dengesini korumak için yağ dokularımıza ihtiyacımız var. Bu yüzden kış döneminde kilo vermek daha zor gibi görünse de pratikte kış mevsiminde zayıflama diyetleri daha başarılı olmakta. Sebebi düzenli hayat, evde geçirilen uzun süre şeklinde açıklanabilir.

Kışın metabolizmamızın daha iyi çalışması için bizi sıcak tutacak hastalıklardan koruyacak besinlere ihtiyaç doğar. Özellikle kış sebzeleri bu dengeyi çok iyi sağlamakta. Kışın soğuk ortamda yetişen bitkiler soğuğa karşı dayanıklıdır. Kar soğuğunda  yetişen lahana, karnabahar, brokoli, pırasa gibi sebzeleri yediğimizde vücudumuzun soğuğa karşı direnci artar. 

Kış aylarında metabolizma hızlandırıcı püf noktaları;

SICAK SU İÇMEK; gün boyu kaynar sıcak su içmek vücut ısınızı dengeler ve metabolizmanızı hızlandırır, ödemi önler, kilo vermenize destek olur.

ACI BAHARATLARI BOL KULLANMAK; acı kırmızı biber, zencefil ve karabiberi yemeklerinize bol bol ekleyin. Hafif terletici ve ısıtıcı etkisini hissedin.

10 GÜNDE 1 HAMAM VEYA SAUNAYA GİTMEK; yaz mevsiminde ter yoluyla atabildiğimiz toksinleri kışın genelde atamıyoruz. Hamam ve saunaya düzenli gitmek toksin atmada ve metabolizma hızlandırmaya yardımcıdır. Fakat yüksek tansiyon hastaları ve kalp hastaları için önerilmez.

AKŞAM 19:00’DAN SONRA YEMEK YEMEMEK; kış döneminde geceler uzun, güneşin batma saatiyle metabolizma çalışma dengemiz birbiri ile uyumludur. Bu yüzden akşam hafif öğünler yapmak ve 19:00’dan sonra her hangi bir şey yememek kilo vermeyi kolaylaştırır, kilo almanıza engel olur.

ISITICI BİTKİ ÇAYLARINDAN FAYDALANMAK; özellikle kış aylarında zencefilli çaylar içmenizi tavsiye ederim; vereceğim tarifi akşam yemekten sonra tok karna içebilirsiniz.

ZENCEFİLLİ KIŞ ÇAYI 

1 ceviz kadar taze zencefil

Yarım limon

2 tane karanfil

Yapılışı : Taze zencefili bir cezveye rendeyelin üzerine 1 bardak sıcak su ve 2 tane karanfili ekleyip ocakta 5 dk iyice kaynatın. Çayı süzün  yarım limon sıkıp için; fazla acı gelirse 1 çay kaşığı bal ekleyin.

PAYLAŞ