Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

Son dönemde televizyon programlarında sıkça duyduğumuz mutfak terimleri adeta hayatımızın bir parçası haline geldi. Yalnızca şeflerin ve aşçıların kullandığı bu terimler şimdilerde birçoğumuzun dilinde. Bizler de bu terimlerin anlamlarını derleyerek kendi mutfağının şefi olmak isteyenler için bir rehber hazırladık. Böylece mutfakta yeni tarifler denerken, çevrenizde de havalı bir şef olarak anılmanız mümkün.

ABONE OL
30 Eylül 2021 Perşembe 12:20 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

DEEPFRY (dipfray)

Bu teknikte yiyecekler derin yağda kızartılır. Böylece yiyeceğin içindeki nişasta yumuşayarak ürünün daha yumuşak kalması sağlanır. Bu teknik genel olarak fritözlerde kullanılsa da derin bir tencere ya da tava ile de bu uygulamayı yapmak oldukça basittir. İçi yumuşak dışı çıtır olması tercih edilen tavuk, patates, soğan halkası ve hamur işlerinde genellikle bu teknik kullanılır. Son zamanlarda Masterchef izleyicileri bu terimi sıklıkla duymaktadır.

BLANCHING (blanch etmek)

Sebzelerin rengini kaybetmeden yarım pişirme (şoklama) yöntemine blanching ( blanch etme) denir. Özellikle yeşil sebzelerin görüntüsünü ve değerlerini kaybetmemesini sağlayan bu yöntemde sebzeler kaynar suya atılarak bir kaç saniye bekletildikten sonra hemen soğuk suya ya da buza alınır.

MANTOLAMA

Tavada pişirilen kırmızı, beyaz et ya da deniz ürünlerinin üzerine kaşıkla eritilmiş tereyağı atılarak ve sürekli tereyağı ile kaplanarak pişmesini sağlamaya mantolama denir. Bu teknikte pişen etler kurumadan daha yumuşak kalırken aynı zamanda tereyağı sayesinde oldukça lezzetlenmektedir.

MÜHÜRLEME

Özellikle etlerin arkalı önlü olarak yüksek ısıya maruz bırakılarak hızlı bir dış tabaka oluşturulması ve içlerinin sulu kalmasını sağlayan bu yöntem lezzetli ve besleyiciliğini koruyan yemek tarifleri için oldukça önemli.

AL DENTE

Bu terim makarnanın anavatanı İtalya'dan çıkmış olup onlar için makarnanın pişme şekli olarak kullanılsa da Türkçe'de az pişmiş dişe gelen anlamı taşımaktadır. sebze, bakliyat, hamur işlerinde hafif dişe gelen şeklinde pişirme tekniğine al dente denilebilir.

POŞE ETMEK

Poşe etmek yiyeceğin kaynama noktasına yakın (90-95 derece) suda pişirilme yöntemidir. Bu teknikte yiyecek bütünüyle sıvının içine girmeli ve asla kaynama noktasına gelmemelidir. Ocağın altı kısılarak derece düşürülebilir.

ÇEKTİRMEK

Özellikle sos yapımında kullanılan bu teknik kısık ateşte yiyeceğin içindeki sıvıyı buharlaştırarak ürünün yoğunlaştırılması anlamına gelir. Böylece daha konsantre bir yiyecek elde edilir.

BAĞLAMAK

Masterchef izleyenlerin sıklıkla duyduğu bu tabir, aslında terbiye etmekle eşdeğer düşünülebilir. Yoğurt, yumurta, un gibi ürünlerle yapılabileceği gibi tereyağı ile de yoğunlaştırma işlemi yapılabilir. Lezzetlerin birleşimine olanak sağlar.

TABAKLAMA

Ana ürün ve garnitürlerin belli bir kompozisyon ile tabağa eksiksiz yerleştirilmesine tabaklama denir. Yemeğin önce göze hitap etmesinin önemini bilenler tabaklamanın en az yemeği pişirmek kadar önemli olduğunu bilir.

BRUNOISE (fare dişi)

Fransızcada fare dişi anlamına gelen brunoise doğramak yiyeceklerin minik küpler halinde doğranmasına denir. minik minik ya da yemeklik doğrama yerine bu ifadeyi kullanmak bu işe daha hakim görünmenizi sağlayabilir.

Brokolinin İnanılmaz 7 Faydası! Brokoliyi Sevdirecek Muhteşem Salata Tarifi...

Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri

Sonbahara Hazırlayan Detoks Tarifleri

Vegan Kahvaltı Tarifleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Tüm Zamanların En İkonik Fransız Filmleri
Tüm Zamanların En İkonik Fransız Filmleri

Tüm Zamanların En İkonik Fransız Filmleri

19 dakika okunma süresi
2024 Miami Formula 1 Grand Prix'sinde Neler Oldu?
2024 Miami Formula 1 Grand Prix'sinde Neler Oldu?

2024 Miami Formula 1 Grand Prix'sinde Neler Oldu?

1 dakika okunma süresi
2024/25 Cruise Defileleri
2024/25 Cruise Defileleri

2024/25 Cruise Defileleri

1 dakika okunma süresi
Elie Saab Bosphorus Daveti
Elie Saab Bosphorus Daveti

Elie Saab Bosphorus Daveti

1 dakika okunma süresi
2024 MET Gala'nın En İyi Saç ve Makyaj Görünümleri
2024 MET Gala'nın En İyi Saç ve Makyaj Görünümleri

2024 MET Gala'nın En İyi Saç ve Makyaj Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Sunset Grill&Bar 30. Yılını Dany Brillant ile Kutluyor
Sunset Grill&Bar 30. Yılını Dany Brillant ile Kutluyor

Sunset Grill&Bar 30. Yılını Dany Brillant ile Kutluyor

Tommy Hilfiger'ın Yeni Marka Yüzü: Melissa Vargas
Tommy Hilfiger'ın Yeni Marka Yüzü: Melissa Vargas

Tommy Hilfiger'ın Yeni Marka Yüzü: Melissa Vargas

Nishane'nin X Koleksiyonu
Nishane'nin X Koleksiyonu

Nishane'nin X Koleksiyonu

Bütünsel Cilt Bakım Serisi: Caudalie
Bütünsel Cilt Bakım Serisi: Caudalie

Bütünsel Cilt Bakım Serisi: Caudalie

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve BCA Global, Çocuklar İçin Bir Arada
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve BCA Global, Çocuklar İçin Bir Arada

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve BCA Global, Çocuklar İçin Bir Arada

Tudor Ailesinin Yeni Üyeleri
Tudor Ailesinin Yeni Üyeleri

Tudor Ailesinin Yeni Üyeleri

Eğitim Maratonu
Eğitim Maratonu

Eğitim Maratonu

Four Seasons Hotel Sultanahmet'in Hıdırellez Kutlaması
Four Seasons Hotel Sultanahmet'in Hıdırellez Kutlaması

Four Seasons Hotel Sultanahmet'in Hıdırellez Kutlaması

Sürdürülebilir Kozmetik İçin Başvurular Başladı
Sürdürülebilir Kozmetik İçin Başvurular Başladı

Sürdürülebilir Kozmetik İçin Başvurular Başladı

Oversual'un İlkbahar/Yaz Koleksiyonu
Oversual'un İlkbahar/Yaz Koleksiyonu

Oversual'un İlkbahar/Yaz Koleksiyonu

Fatma Coşkuner ile Sakıp Sabancı Müzesi Eğitim ve Öğrenme Programlarını Keşfettik
Fatma Coşkuner ile Sakıp Sabancı Müzesi Eğitim ve Öğrenme Programlarını Keşfettik

Fatma Coşkuner ile Sakıp Sabancı Müzesi Eğitim ve Öğrenme Programlarını Keşfettik

Ece Tuncel, Merve Özkaynak, Aysun Yıldız Güngör ve Aslı Özdel ile Annelik Serüveni Üzerine
Ece Tuncel, Merve Özkaynak, Aysun Yıldız Güngör ve Aslı Özdel ile Annelik Serüveni Üzerine

Ece Tuncel, Merve Özkaynak, Aysun Yıldız Güngör ve Aslı Özdel ile Annelik Serüveni Üzerine