SAĞLIKLI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN MUCİZE DÖRTLÜ

24.06.2016 11:12:38

Flavonoidler taze sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanlardan biri. Flavonoidler besinlerle alınan C, E vitaminleri ve beta karoten ile birlikte vücudu toksinlerden arındırıyor.

Bedenimiz mikroplar, kanser hücreleri, yaşlandırıcı ajanlara karşı organlar, dokular ve hücreler sayesinde nötralize edebilme gücüne sahiptir.  Vücudumuz öncelikle bu hasar verici düşmanını tanımlıyor, onu metabolize edecek mekanizmaları devreye sokup uzaklaştırmaya çalışıyor ve ciddi bir atakla onların bedene zarar vermesini önlemeye çalışıyor. Bunu yaparken bağışıklık sistemi besinlerin içindeki besin öğelerinin desteğinden yararlanıyor. Sağlıklı bağışıklık sistemi için selenyum, çinko, flavonoidler ve karotenoidlerin vücutta sinerjik etkileşimine ihtiyaç duyuyor. İşte pratik ve her mevsim sofralarınızda kolayca bulundurabileceğiniz besinler listesi ile güçlü bağışıklığa sahip olabileceğiniz mucize dörtlüyü de bedeninize sağlayan rehberimi zevkle okumanızı tavsiye ederim.  


Selenyum hücre ve doku harabiyetini önlüyor: Vücutta oluşan oksidatif strese bağlı zararlı metabolitlerin düzeyi az olduğunda bağışıklık sistemi güçlü bir etki ile vücutta zararlı etki gösteremiyor. Oksidasyon arttıkça eğer yeterli selenyum vücuda doğal besinlerle alınmazsa bağışıklık sistemi de düzgün çalışamıyor. Selenyum antioksidan ve besin bileşenlerine kofaktör olarak bağlanıp bedende anahtar koruma sağlayarak bağışıklığı da güçlendiriyor. Kaju fıstık, ton balığı, tam buğday ekmeği, ay çekirdeği, yağsız biftek, derisiz tavuk ve hindi eti, mantar ve arpada bol miktarda bulunuyor. Bağışıklık sisteminiz için yılın her mevsiminde bu besinlerden tadını sevdiğiniz ve kolayca bulabildiklerinizi beslenmenizde bulundurmak sağlıklı bir bağışıklık sistemi için elzem diyebilirim.


Bağışıklık sisteminin hayat kaynağı çinko: Çinkodan yetersiz beslenme bağışıklığın bozulmasında en önemli mineral. Ve doğal yiyeceklerle günlük gereksinim kadar çinko içeren yiyecekler yemediğinizde yaşlanma hızlanıyor ve bazı hastalıkların da oluşması an meselesi haline gelebiliyor. Çinko; demir, Vitamin A, D, B6 ve B 12 ile birlikte görev yaparak sağlıklı bir bağışıklık sisteminin devamlılığı için vücuda koruma kalkanı sağlıyor. Kabak çekirdeği içi, yağsız kuzu eti, buğday ruşeymi, ıspanak, fındık, kakao ve kakao oranı yüksek çikolata, nohut, derisiz tavuk eti ve mantarda yüksek miktarda bulunuyor. 


Flavonoidler bağışıklığın düzenli çalışmasını sağlıyor: Flavonoidler taze sebze ve meyvelerde bulunan bir grup antioksidanlardan biri. Flavonoidler besinlerle alınan C, E vitaminleri ve beta karoten ile birlikte vücudu toksinlerden arındırıyor. Yapılan birçok araştırma flavonoidlerden zengin beslenmenin kardiyovasküler hastalıklar başta olmak üzere yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisinin de bulunduğunu bildiriyor. Soğan, elma, marul, domates, muz, şeftali, maydanoz, kırmızı biber ve kereviz bolca flavonoid içeren besinler. 


Beta karoten doğal besinlerle alındığında vücuda kalkan: Bağışıklık sisteminin çalışmasında ana yapıtaşlarından biri olan beta karotenin orta düzeyde beslenme ile doğal yiyeceklerden sağlanması bağışıklık sisteminin en güçlü şekilde çalışmasına olanak sağlıyor. Serbest radikallerin direk hasarını önleyebilen güçlü etkisi olan beta karoten gözde katarakt, kalpte oluşacak sertleşme, artrit ve kanser gelişimini de önleyebiliyor. Havuç, tatlı patates, ıspanak, kavun, kırmızı biber, kuru ve taze kayısı, bezelye ve brokoli de zengin düzeyde var.  

 

Uzman Diyetisyen Selahattin DÖNMEZ