DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS

Yeni bir yer keşfetmeden önce tatlı bir heyacan içinde olurum. Yeni bir coğrafya, yeni insanlar, farklı bir kültür, yeni bir dünyanın kapılarını açar. Duyacağım yeni bir müzik, tanımadığım bir şair, sanatsal yeni bir yolculuk başlatır.

ABONE OL
27 Mayıs 2016 Cuma 00:00 | Son Güncellenme:
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
1/13
Yeni bir yer keşfetmeden önce tatlı bir heyacan içinde olurum. Yeni bir coğrafya, yeni insanlar, farklı bir kültür, yeni bir dünyanın kapılarını açar. Duyacağım yeni bir müzik, tanımadığım bir şair, sanatsal yeni bir yolculuk başlatır. Belarus’tan döndüğümde orayı tanımlayacak en güzel kelime huzurdu. Trafik kornasını hiçbir zaman duyamayacağınız Minsk başkenti geniş caddeleri, parkları, meydanları, kültürel aktiviteleri ile çok rahat gezebileceğiniz bir tatil vadediyor. Birbirinden güzel meydanları Belarus’un öne çıkan özelliklerinden biri. Bağımsızlık Meydanı alabildiğine genişlik duygusu ile size sarıyor.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
2/13
Ortadaki büyük havuz şehrin birçok yerinde hissettiğiniz huzuru etrafına yayıyor. Havuzun ortasındaki leylek heykelleri bağımsızlığı çağrıştırarak kanat çırpıyor. Birbirinden güzel heykeller şehrin en güzel aksesuarları olarak karşınıza çıkıyor. Bağımsızlık meydanının hemen yakınında bulunan kliseye Kızıl Kilise de deniyor ve kentin en önemli kilisesi olarak görülüyor. Lenin Caddesi, akşam üstü kalabalıkların toplandığı, bir dönem zenginlerin otuduğu cadde olarak biliniyor. Kafeleri ve restoranları ile popüler buluşma mekanlarndan biri. En değerli unsuru kitap kabul eden Belarus elmas görünümünde milli kütüphanesi ile de dikkat çekiyor. Kitap dağıtma sistemi dünyadaki en gelişmiş sistemlerden biri olan kütüphane bütün dünya dillerinden 14 milyon kitap barındırıyor.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
3/13
Her yeri heykellerle dolu şehirde Belarus’un ünlü şairi Yakup Kolas’ın heykeli beni en çok etkileyeni oldu. Belarusça dilinin oluşmasında büyük katkıları olan şairin devase heykeli ilk görüşte sizi çarpıyor. Belarus’u yakından tanımamız Belarus Holiday’in iyi derece Türkçe bilen Belaruslu rehberi Alexandra Anisko sayesinde oldu. Minsk şehrinde Türkçe bilen çalışanlarla karşılaşmak sizi şaşırtmasın. Üklemize yakınlığı sebebi ile de Türkiye’ye özellike Antalya’ya gelen Belaruslular çok güzel Türkçe konuşabiliyor. Doğu Avrupa ülkesi olan Belarus kışın -40’lara varan soğuklar görse de bahar ve yaz aylarında mükemmel havası, geç batan güneşin etkisiyle enerji veriyor. Okur yazar oranı yüzde 95. olan ülkede 55’den fazla ünüveriste var ve bunların 33 tanesi Minsk’te bulunuyor. Bu kadar çok öğrencinin bulunduğu şehirde sanat aktiviteleri birbirini kovalıyor. Opera ve klasik müzik sevenlerin konser seçmekte zorlanacağı kesin.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
4/13
NEDEN BEYAZ RUSYA DENİYOR?
1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilen eden Belarus bir diğer adı ile Beyaz Rusya bu sıfatını nereden almış diye merak ediyorsanız, birkaç inanış bir arada bulunuyor. Belarus’ta bir zamanlar herkes beyaz elbiseler giydiği için bu adı aldığına dair bir efsane bulunuyor. Aynı zamanda Belarus’un sembollerinden olan leyleklerin beyaz renkli kanatları bütün Belarus’u kapladığı için bu ismi aldığı da diğer bir rivayet.

HUZUR VEREN DOĞA
Belarus yeşil sevenler için gerçek bir cennet. 10.000’in üzerinde gölü ve 22.000’in üzerine çay ve nehir var. Ülkenin yüzde 40’ı ormanlardan oluşuyor. Minsk’te pilanör uçuşu ile şehri tepeden görebilirsiniz. O zaman ne kadar yeşil bir şehirde olduğunuzu daha iyi anlayacaksınız.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
5/13
DUDUTKİ KÖYÜ
Belarus’ta geleneksel köy hayatını hissedebileceğiniz Dudutki Köyü eğlenceli aynı zamanda doğa ile iç içe zaman geçirmek için birebir. Özellikle çocukları ile tatile çıkanlar için vaktin nasıl geçtiğini anlayamayacağınız bir gün olacak. Küçük kulübelerde ekmek, peynir, bal yapımından demir ustalığına kadar ustalık isteyen geleneksel üretimler anlatılıyor.Belarus’ta saman sapları el işi sanat eserlerine dönüşüyor.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
6/13
Dudutki köyü killi toprağa sahip. El ustalığı ile çanak, çömlek yapımı tıpkı bizde olduğu gibi yaygın. Nal figürünün şans getirdiğine inanılıyor, demir atölyesinde nal yapmanın inceliklerini seyredebilir ustaya yardım ederek kendi nalınızı yapabilirsiniz. Kötülükten korunmak için kapılara asılan nal aynı zaman da eve bereket de getiriyor. Bu sevimli köyde hayvanlar da yaşıyor. Deve kuşları, atlar, domuzları görebileceğiniz Dudutki Köy’ü çocukların vakit geçeirmekten zevk alacağı bir alan. Fırından çıkan taze ekmek, göl kıyısında bulunan restoranda yiyeceğiniz lezetli yemekler de açık havada acıkıldığı için çok iyi geliyor.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
7/13
MİR ŞATOSU
16.yy.’dan günümüze kalmış. Mimarisi ve renkleri ile hafılara kazınıyor. Mir Şatosu ve önündeki gölle izlemeye doyamayacağınız bir manzara yaratıyor. Bir bölümünün otel olarak kullanılan otel lüks konaklama seçeneği ile şatoda konaklamak isteyenlere olanak sağlıyor. Şatonun içi orijinal eserlerle dolu. Mir Şatosu Beyaz Rusya’nın en çok ziyaret edilen destinasyonlarından biri. Altın süslü tavanları ile dönemiminin lüks anlayışını yaşatan şato tarihten kopmuş bir gün yaşatıyor.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
8/13
LEZZETLİ BALLAR
Yeşil doğası ile öne çıkan Belarus birbirinden lezzetli ve doğal bal çeşitleri ile dikkat çekiyor. Ahududu ve farklı bitkilerden oluşan ballar farklı tatlarının yanında antiseptik özelliğe sahip. Tarla çiçeklerinden oluşan ballar da çok yaygın. Onlara göre çam balı değerli değil. Diğer kaliteli balında çam balını yetersiz buluyorlar.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
9/13
GELENEKSEL LEZZETLER
Minsk’te geleneksel bir restoran ararsanız karşınıza Traktir Restoran çıkacak. Geleneksel Belarus tarzını ve lezzetlerini hissedebileceğiniz restoran kendi ekmeğini kendi pişiriyor ve misafirlerine ikram ediyor. Salatalar tamamen organik ürünlerden oluşuyor. Bu restoranda toprak kapta pişen bizdeki “pişi” ye benzeyen hamur işi syriniki büyük beğeni topluyor.

NARACH GÖLÜ
Yatlarla dolu Naraçi gölü ülkenin en büyük gölü. Gölün kıyısında bulunan hayallere bile sığmayacak güzellikteki Narach Köyü’nde tamamen doğal bir yaşam sürüyor. Gölden tutulan balıklar da yeniyor. Ahşap evlerde doğa ile iç içe yaşamlar sürülüyor. Doğal ürünlerin elle hazırlanarak kullanıldığı köyde hemen hemen her şeyin turşusu yapılıyor. Ormanlardan toplanan meyveler de lezzetli reçellere dönüşüyor. Doğal yaşamı deneyimlemek için dışı gibi içi de ahşap olan köy evlerinde konaklayabilirsiniz. Elektronik hiçbir aletin bulunmadığı evler doğal yatak örtüleri, antika eşyaları ile sizi bir zaman tüneline sokuyor.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
10/13
DOĞANIN İÇİNDE NESVIZH KALESİ
Nesvish Şatosu bugün Unesco Dünya Mirası Listesi’nin içinde yer alıyor. Görkemli odaları, tarih soluyan duvarları ile ziyaret edenleri büyüleyen bu şato bir zamanlar, Radziwill Ailesi’nin özel mülküymüş. Radziwill Ailesi Litvanya Büyük Prensliği tarihinin en önemli ailelerinden bir olarak tanınıyor. Radziwill ailesinden Prens Stanislaw Albrecht Radziwill ile evlenen Lee Radziwill bugün hala efsanevi stil ikonları arasında yer alıyor.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
11/13
TARİHTEN GÜNÜMÜZE AVCILIK
Belarus’ta avcılık kuşaktan kuşağa aktarılan bir gelenek. Ormanlar bu kadar geniş yer kaplayınca avcılık da bir yaşam biçimine dönüşmüş. Avlanan hayvanların postları çıkarılarak evlere süs olarak konuluyor.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
12/13
NE YEMELİ
Belarus’un en yaygın lezzetlerinden biri Draniki. Patates üretimi oldukça fazla olan ülkede patatesden yüzlerce yemek yapılıyor. Draniki’de patates mücveri. Beyaz bir krema eşliğinde ikram edilen mücver oldukça lezzetli. Pek çok yerde bulunan özel ekmek fırınlarında kendi taze ekmeklerini üretiyorlar. Özellikle köylere doğru gittiğinizde tamamen doğal lezzetleri buluyorsunuz. Borç çorbası Rus bölgesinin vazgeçilmez çorbası. Restoranlarda genel olarak borç çorbası servis ediyor. Tabii ki patates çorbası da var ve tahmin edebileceğinizden çok daha lezzetli.
DİNGİNLİĞİN KUCAĞINDA BELARUS
13/13
EĞLENCE
Belarus gece geç yemek yiyen ve gece hatatına da geç başlayan bir ülke. Renkli ışıkları, restoran ve barları ile eğlenceyi doyasıya yaşayabilirisiniz. Paris’teki Moulin Rouge’un bir benzerini Belaruslular açmış. Canlı performanlar izlediğiniz bu restoran keyifli bir gece için tercih edilebilir. Food Rebuplic birkaç farklı restoran konseptinin buluştuğu alan. Orada bir akşam yemeği yedikten sonra yakınında bulunan barları ziyaret edebilirsiniz. Balarus’ta restoran ve barlarda canlı müzik dinleme imkanınız var. Kendi müziklerini ağırlıklı olarak dinleyen bu ülke turistik şehirlerden farklı olarak, o kültüre ait bir müzikle tanışma şansı sunuyor.

EN ÇOK GEZİLEN GALERİLER

Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili
Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili

Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili

Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte
Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte

Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte

“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass
“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass

“The Gentlemen” Dizisinde Mob Wife Trendi: Susie Glass

En İyi Siyah Beyaz Stiller
En İyi Siyah Beyaz Stiller

En İyi Siyah Beyaz Stiller

Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti
Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti

Urart x Bekir Kıraç Sergi Daveti

Pierpaolo Piccioli'den Valentino'ya Veda
Pierpaolo Piccioli'den Valentino'ya Veda

Pierpaolo Piccioli'den Valentino'ya Veda

2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri
2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri

2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri